L'estiu ja ha arribat i, amb ell, molts ingredients de temporada, plens de sabor, color i frescor amb els quals elaborarem uns plats que substituiran els plats calents i les coccions llargues. Amb la nostra selecció podreu donar un toc més original a les vostres amanides de pasta i llegums, així com tenir en compte els ingredients que estan en el seu millor moment de l'any per fer-ne plats frescos, senzills i saborosos.
Amanida mediterrània fresca i crocant Becky Lawton
Si heu de cuinar per a algun familiar o amic que és intolerant a la lactosa, prepareu-li aquesta recepta, ja que incorpora un 'fals' formatge cruixent fet amb anacards. Per aconseguir-lo, haureu d'hidratar aquesta fruita seca tota la nit, triturar-la i assecar-la al forn. La recepta també té un germinat de blat negre, que podeu comprar o fer vosaltres mateixos a casa tot cobrint el blat negre amb aigua i una mica de suc de llimona i mantenint la mescla a temperatua ambient durant una setmana. Aquesta operació permet eliminar els antinutrients dels productes vegetals.
Amanida de llenties i taronja AJJ Estudi
Si l'amanida de llenties és un clàssic del vostre receptari estiuenc, aquí teniu una recepta diferent. El plat porta taronja, que tant podeu incorporar a grills, en suc per fer una vinagreta o ratllant-ne la pell i tirant-la per sobre dels ingredients per acabar de perfumar l'amanida. Incorporar la fruita a les amanides és una bona idea, ja que se n'accentua el gust, la frescor i el valor nutricional.
Amanida de pasta amb olives
L'amanida de pasta, sobretot la que porta macarrons en forma de tirabuixó, és tot un clàssic dels menús d'estiu. Aquesta proposta que us fem té una gran personalitat italiana, elegant i divertida, ja que és una versió freda de la clàssica pasta amb pesto a la qual cal afegir-hi olives, tomàquets cirerols i ricotta fresca.
Amanida de bou de mar
Aquesta recepta és del cuiner Xavier Pellicer, tot un mestre de la cuina amb vegetals. La seva amanida de bou de mar consta de diversos elements (puré de tubèrcles, maionesa, vinagreta, brots d'escarola, tomàquet a daus i pinces de bou de mar), però podeu posar-hi qualsevol crustaci més assequible. Us proposem de presentar-la en un got, amb els diferents elements col·locats l'un sobre l'altre. D'aquesta manera, quan introduïm la cullera o la forquilla fins al fons del got ens emportarem una mica de cada elaboració i podrem gaudir-ho en conjunt al paladar.
Amanida de burrata, tomàquet, alfàbrega i pinyons Miquel Àngel Roque
Aquesta és una altra amanida de fortes reminiscències italianes. No hem de confondre la burrata amb la mozzarella. Aquesta s'elabora amb llet de búfala, té un contingut en greix superior i es produeix a partir del quall de la llet pasteuritzada. La burrata, en canvi, no és ben bé un formatge, sinó una mena de mantega, nata i formatge, amb un interior cremós i mantegós. Tant l'una com l'altra són un gran acompanyament per a un bon tomàquet de temporada.
Xopet d'amanida de crudités
Aquesta és una proposta nutritiva, fresca i d'una presència molt colorida i atractiva, que ens brinda una manera original de menjar una amanida: agafant en cada cullerada una mica de cada capa de verdura. Si ja esteu cansats de l'ensalada russa, proveu de fer aquesta recepta, que incorpora els mateixos elements vegetals i a la qual hi podeu incloure una capa de maionesa per acabar d'harmonitzar-ho tot plegat.
Amanida de fonoll i poma Becky Lawton
El fonoll, el coprotagonista d'aquesta amanida, és ideal per aportar un perfum singular i anisat als plats freds. Heu de tallar-ne el bulb a parts ben fines o fer servir les parts verdes i les tiges, que dotaran els vostres plats d'una aroma i una frescor úniques. Tant el fonoll com la poma els hem de tallar a làmines ben fines, per la qual cosa va bé utilitzar una mandolina. Si no en teniu, talleu la poma a daus o a grills i el fonoll a la juliana ben fina amb el ganivet.
Amanida de llagostins
Parlar d'amanides d'estiu és sinònim de parlar del millor moment de l'any dels tomàquets, ben madurs i saborosos. Presenteu-los tallats a grills, amanits senzillament amb un bon raig d'oli d'oliva, traient-ne la pell i fent-ne un tàrtar vegetal, o bé ratllant-lo i amanint-lo amb oli i sal. Ratllat i amb marisc per sobre (llagostins, en aquest cas), en resulta una opció excel·lent. Podeu acompanyar-ho d'unes torradetes per gaudir d'una preparació senzillíssima i plena de gust!
Amanida fresca de patates Becky Lawton
Coure una patata sencera, obrir-la per la meitat, retirar-ne la part de l'interior i farcir-la amb els ingredients desitjats és un recurs original i divertit per fer tota mena de preparacions. L'interior també pot ser fred, amb la patata ja ben freda, com fem en aquesta recepta. Hi barregem tot un seguit de verdures, entre les quals destaca el tomàquet assecat, d'una gran singularitat i potència de gust. Utilitzeu-lo, hidratant-lo prèviament, per complementar els vostres plats freds.
Amanida freda de fideus soba Becky Lawton
Si us agraden les amanides de pasta, incorporeu aquesta versió, de tarannà asiàtic, al vostre receptari de plats estiuencs. 'Soba' és la paraula japonesa per designar el blat sarraí, o fajol, amb la farina del qual s'elaboren els fideus, que tradicionalment se serveixen amb brou. Amb els soba també preparareu aquest plat fred, bullint-los i refredant-los, acompanyats amb un saltat de verdures i una salsa agredolça. És també una opció origional i deliciosa per portar dins un tàper i gaudir-ne a la platja o a la muntanya.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: