Esmorzars per començar bé el dia!
Per fer boca / Gastropistes
Tot el gust de Cambrils
S'acaba l'estiu i les viles costaneres recuperen un ritme més tranquil, però els atractius gastronòmics es mantenen
Us convidem a visitar Cambrils, aquesta tardor, amb propostes tan gustoses com les d'aquestes pàgines.
Per fer boca / taula reservada
Una taverna heterodoxa a la platja de Roses
La cuina de Pere Planagumà salta del paisatge garrotxí al de l'Empordà mariner
Al primer pis a sobre de la Taverna Rom, a l'octubre està previst que s'hi obri un espai centrat en la cuina marinera d'avantguarda.
Per fer boca / Gent de mar
"Cada regió té la seva manera de cuinar i menjar el peix fresc"
Enrique Valentí, cuiner i restaurador madrileny, va obrir fa un any el Marea Alta, un local amb bones vistes al mar
Després d'arribar a Barcelona, Valentí va continuar cuinant, però també va posar-se al capdavant de diversos projectes gastronòmics. Un dels últims projectes és el Marea Alta, que va obrir fa un any a la Torre Colom, a les Drassanes de Barcelona.
Per fer boca / Postal gastronòmica
Més enllà del picant
És una de les cuines internacionals que coneixem més, però, alhora, és una de les més estereotipades
Viatgem a la capital mexicana per conèixer de primera mà la gastronomia mexicana.
Per fer boca / Gurmet VS foodie
Àpats còmodes?
Interiorisme al món de la restauració
Parlem amb en Salvador Garcia-Arbós i Jordi Luque sobre el paper del interiorisme als restaurants.
A la cuina
Menú de setembre
Quan diem adéu a l'estiu arriba el moment de fer un canvi de ritme
S'acaben les vacances i la flaire de tardor comença a omplir la taula i el rebost. Aquest mes us proposem un menú amb quatre protagonistes destacats: mongeta tendra, all, pera i, és clar, bolets. Quatre ingredients que prenen el relleu de les fruites més refrescants que hem menjat a l'estiu.
A la cuina
Un xef a casa
Una escudella de tardor
Pep Nogué es desplaça a la Conca de Barberà per cuinar amb Teresa Farré Miró, de Santa Coloma de Queralt, una sopa de bolets, que podreu veure també al bloc de la Cuina de la Teresa.
A la cuina
Esmorzars per començar bé el dia!
Esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre
La majoria de dietistes i nutricionistes coincideixen a destacar que un esmorzar com cal ha de ser variat i energètic. I alerta, que energètic no vol dir hipercalòric.
A la cuina
El mes del cim i tomba!
Els mariners de Tossa, quan sortien a la mar, s'enduien un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro i preparaven un plat de peix i verdures senzill i deliciós
Ara, els restaurants de la vila ofereixen cada setembre el menú de La Cuina del Cim i Tomba, el plat típic de Tossa.
A la cuina
Llenties
Aquest llegum senzill i fàcil de preparar és una bona font de proteïnes històrica
Els treballadors de les piràmides egípcies les rebien amb alegria com a part del salari, però per al fill d'Esaú no van ser cap festa: el seu pare el va vendre per un plat de llenties. És un dels aliments més antics dels quals es té notícia. Tasteu-les vermelles, verdes (del Puy), grogues (reina), blanques (uraddal), marrons (pardines) i petites (beluga).
A la cuina
Master class
Gelatines vegetals
Les gelatines tenen molts usos diferents a la cuina i, a més, n'hi ha de molts tipus diferents. Us expliquem com fer servir les d'origen vegetal.
A la cuina
Itàlia veggie
Aquests restaurants ens han obert tot un món de possibilitats
Hem volgut descobrir l'essència de la cuina italiana des del punt de vista de la dieta vegetariana.
A la cuina / Plaers saludables
Peixos oblidats
Aposteu pel peix blau, és saníssim
Només els restauradors més entesos en peix i que tenen bons contactes al mar cuinen peixos diferents. Quan la parada té certes dimensions i és a la costa, més a prop de llotges famoses, ja podem aspirar a trobar-hi peixos diferents.
A la cuina / Alimentar l'ànima
Zhongyuan
El 5 de setembre coincideix amb el quinzè dia del setè mes del calendari lunar xinès. La comunitat taoista celebra el Festival dels Fantasmes o Zhongyuan
Pel Festival dels Fantasmes, els taoistes xinesos cuinen al vapor uns pans de colors que poden tenir formes ben florides, explica la cuinera xinesa establerta a Barcelona Kira Chen.
A la cuina / Dolç i sa
Petits fours
La mida sí que importa, i en pastisseria ens agrada que sigui petita
Jordi Bordas ens proposa tres llepolies en petit format per acabar l'àpat o per picar entre hores. De tradició francesa, els petits fours tenen la mida justa per poder-nos regalar una delicadesa dolça sense tenir cap remordiment i continuar mantenint la línia.
Al celler
Tria de tres
Uns blancs peninsulars de raïms ben especials
Per acomiadar l'estiu amb tres vins elaborats amb varietats poc habituals a casa nostra.
Al celler / Remena, nena!
33 by Santi Ortiz: un local per trencar (bé) el gel
Tastem el bitter of life que ens preparen en aquest espai del barri barceloní de Sant Antoni
És jove, però Santi Ortiz és una llegenda dels concursos de cocteleria. Per fi, llueix el seu talent des de casa seva.
Al celler
El tros
Antoni Bassas i Mariona Anglès
El Priorat i el Montsant s'han instal·lat en un racó de la Dreta de l'Eixample gràcies a la iniciativa d'aquests dos periodistes. Per l'amistat amb Lluís Llach, en la faceta de cellerer, han obert aquest bar de vins amb l'assessorament del Celler Vall Llach. L'experiència que proposen és diferent a la de qualsevol altra vinateria.
Al celler
Enotren
Ens apropem als cellers del Bages amb ferrocarril
El pla del Bages va ser la regió vinícola més important de Catalunya. La denominació d'origen actual reconeix el presitgi d'aquests vins. Tastar-los sobre el terreny és facilíssim: FGC ofereix bitllets combinats per arribar - s'hi des de totes les estacions de la línia Llobregat - Anoia.
Al rebost / El decàleg
Raïm
Més enllà del vi...
Sí, del raïm se'n fa vi, això ho tenim tots ben clar. Però aquests gotims petits i brillants també són una fruita dolça i de gust agradable per menjar sola, o bé fer servir a la cuina, de l'aperitiu a les postres.
Al rebost
Tria bé!
Coca de recapte vs. pizza italiana
Posar coses a sobre d'una massa fina s'ha fet en moltes cuines del món i des de temps immemorials. La palma se l'emporten els italians amb la pizza, és clar, però els catalans també en tenim una versió. Aquest mes, enfrontem la coca de recapte amb la pizza italiana!
Al rebost / Tant de gust
Mandarines i alvocats
A la Calafa, a Alcanar, conreen varietats antigues de cítrics i fruites subtropicals en una finca petita
En una finca de mitja hectàrea, a tocar d'Alcanar, Agustí Grau i Meritxell Vidal conreen mandarines, alvocats i kiwis, entre altres fruites, de manera ecològica.
Al rebost / L'adreça
Darrere de cada pa hi ha un artesà
En un carrer del barri barceloní del Raval s'amaga un petit forn que té més d'un segle d'història
Entre les seves parets podem trobar qualsevol tipus de pa, fet del dia i a mà. Els seus productes són d'una qualitat indiscutible i el secret, és clar, passió pel que fan. Al forn La Valenciana, fan tota mena de pa de manera artesana, així com productes de brioixeria.
Al rebost / L'hort a casa
Ha arribat l'hora de plantar cebes
Entre els mesos d'agost i octubre podem fer les primeres sembres de ceba
Aquesta hortalissa tan versàtil a la cuina té algunes complicacions, quan es troba a l'hort. Necessita una terra treballada a consciència, humitat i fertilització.
Al rebost / Museu de la Vida Rural
La verema, un any més
El setembre és el mes per excel·lència de retorn a la vida quotidiana després de les vacances, i a la vinya representa un moment de molta feina
A l'estiu, els pagesos amb vinya hauran esporgat i despampolat, aixecat filferros i ensofrat. I per fi comença la verema, que aquest any s'ha avançat, tot i que hi ha menys raïm.
Al rebost / Entrevista
Charles Spence
Aquest catedràtic de psicologia experimental de la Universitat d'Oxford fa vint anys que investiga com percebem l'entorn.
En el seu nou llibre, titulat 'Gastrofísica. La nueva ciencia de la comida', se centra en la ciència que hi ha darrere de la cuina.
Al rebost / És fàcil!!!
Capsa de galetes
Us expliquem com fer una capsa per a les vostres galetes
Un toc de glamur per als moments de relax en què compartim una bona conversa i assaborim dolços llaminers.
Al rebost
L'enciclopèdia dels 'Tips'
Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar
Però aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podem degustar quatre: bajoca/mongeta, foie gras, tonyina vermella i xai.