Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 287
Cuina núm. 287. Març 2025

L'hora lila. Un menú deliciós per celebrar el talent femení

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Una obra d'art a l'Apolo, canvis a la vinya i nous vins, els beneficis del cafè de bon matí, la lluita contra el frau a la mel, una substància molt gastronòmica i la defensa de la caça.

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Oriol Casals

Teòric

Llicenciat en Història de l'Art, Oriol Casals pinta el mar i la muntanya de la catalana terra des de la cuina d'una taverna a la dreta de l'Eixample amb la serenor de qui percep com Barcelona, per fi, li està donant la raó.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Per què el març és una cursa de baines?

De com els pèsols i les faves tenen a veure amb la paraula 'crisi' i amb l'imaginari col·lectiu de les curses de quadrigues i les d'una galàxia molt i molt llunyana.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Gastroquiz

Josep Lluís Clotet

Format en Administració i Direcció d'Empreses, aquest santandreuenc de tota la vida va fer un gir professional a finals del 2019, per obrir La Bodegueta de Sant Andreu, on aposta per una cuina modesta, però honesta, 100% casolana. El novembre, va guanyar el Premi Barcelona Restauració en la categoria d'integració al barri. 

Text: Ferran Caldés

Actualitat / Cuina de dades

Els esculls de l'oli català en un mercat canviant

La producció d'oli a Catalunya està patint canvis importants, els darrers anys, tant pel canvi climàtic com per la competència, entre altres factors.

Actualitat

L'hora lila: com trencar el sostre de vidre a l'alta cuina

El sostre de vidre no és exclusiu de la restauració, però en l'alta cuina es fa especialment evident. Només el 10% dels restaurants amb estrella Michelin a l'estat tenen una dona al capdavant. Com es pot trencar aquesta barrera invisible que frena l'ascens de les dones als càrrecs de més responsabilitat? Per respondre aquesta complexa qüestió, hem parlat amb dones del sector que coneixen perfectament les regles del joc.

Text: Judith Càlix

Actualitat / Sopa de lletres

La IA també ens canviarà la vida a la cuina

En pocs mesos, hem passat de considerar imaginacions pròpies de la ciència-ficció certs desenvolupaments de la intel·ligència artificial a fer-los servir cada dia.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes de març

Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú amb els calçots, els espinacs, els iogurts i les panses com a protagonistes i ens explica com podem preparar una coca, un remenat, una salsa per sucar-hi pa i unes galetes delicioses!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Faves a la catalana

El regust amarg que aporten alguns productes, com les faves, és un dels trets característics de la nostra cuina. Ho comprovem assaborint una revisió de les faves a la catalana, un dels 40 principals de Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Els plats tenen drets d'autor?

Entre l'homenatge i la còpia

Sabíeu que el coulant, present en restaurants d'arreu del món, és una creació del xef francès Michel Bras? I que el carpaccio de peus de porc és obra de Joan Roca? En un món on la propietat intel·lectual culinària no està considerada legalment, potser l'honestedat i el reconeixement són la millor manera d'homenatjar els creadors de plats que han transcendit les cuines originàries. Amb Philippe Regol, descobrim aquestes delícies que s'han viralitzat i les cuinem amb el segell de la cuinera Rais Esteve.

Text: Philippe Regol / Foto: Pep Montoya / Recepta i cuina: Rais Esteve / Estilisme: Inés Montoya

Menjar / La convidada

A taula amb una 'influencer' de 94 anys

M'acosto a Osona per dinar amb la iaia Angeleta, que m'espera amb un plat de bacallà amb panses i pinyons com el que feia la seva mare, la Carme.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Porca misèria

Inventor de la botifarra amb rovellons, Xesc Reina és un reconegut mestre xarcuter i assessor, però també és cuiner i creador de gustos. Instal·lat des de fa anys a Mallorca, elabora sobrassades de rècord, entre altres productes. Ha recollit el seu coneixement i la seva experiència en un llibre únic, que es titula com aquest article. En farem un mos!

Text: Judith Càlix / Edició: Ferran Caldés / Receptes: Xesc Reina / Foto: Martín de Arriba

Menjar / Nutrició

Hem de seguir una dieta especial durant la menopausa?

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar

'Shokuiku'. Les receptes de Kyoko Kawaguchi

Shokuiku és un terme japonès que significa 'educació alimentària'. Els nens nipons l'aprenen a l'escola i també a casa, i aquesta educació primerenca es converteix en una guia inconscient per prendre decisions alimentàries saludables a l'edat adulta. Amb aquesta filosofia al cap, la periodista japonesa establerta a Barcelona Kyoko Kawaguchi ha escrit un llibre que ha subtitulat Els secrets d'una japonesa per menjar de manera saludable en un món frenètic.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Kyoko Kawaguchi / Foto: receptes Paula Spera / Estilisme: Valentina Gall / Foto retrat: Enrique Marco

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, estrenem una secció en què volem donar-vos algunes idees per cuinar plats boníssims i originals quan només us quedin uns pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París / Foto: Enrique Marco

Menjar / Les postres de casa

Diguem-ne pastís de formatge!

Poques postres han triomfat tant i se n'han fet tantes versions com el cheesecake, el terme preferit fins i tot a restaurants de casa nostra. És omnipresent a les cartes i no ens ha d'estranyar: proposar-lo als comensals sempre és garantia d'èxit!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Les filles dels cellers

Són nou dones i en podrien ser més. Totes tenen menys de 40 anys i s'han incorporat al celler familiar. Tret d'algunes excepcions, només coneixereu els seus pares, però les mares també hi eren, encara que no se n'hagi sentit a parlar mai. Aquestes dones joves saben que serà difícil, però parlen d'il·lusió, de llegat i d'orgull.

Text: Margalida Ripoll / Foto: Enrique Marco i cedides

Beure / Joc de copes

Amb truita de patates, un clàssic atemporal

Amb ceba o sense, parlant de truita de patates, sovint, aquesta és la qüestió. Però són l'ou i el seu punt de cocció el que determinaran quin vi l'acompanya millor.

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Una vermuteria que reparteix felicitat

La Malabarista, al barri Vell de Girona, té una de les millors seleccions de vermut de Catalunya i no decep amb el seu arsenal d'aperitius i de tapes.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

Festiber

A Múnic, aquestes cerveses commemoratives les consumeixen de litre en litre, però convé no confiar-se, malgrat l'aspecte magnífic i la facilitat per beure-se-les.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

7 restaurants per anar amb els més petits

Més enllà dels clàssics menús infantils, us proposem establiments arreu del territori on és tan important la cuina com l'entorn i l'oferta de lleure i d'entreteniment per als menuts de casa.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Per menjar-se i beure el territori

Si voleu submergir-vos en els productes i en els sabors autèntics del Penedès, reserveu-vos un vespre per sopar a Del Tros.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Viure / Pròxima parada

Buenos Aires, amb Pablo Rivero

El culte a la tradició, l'herència italiana, la influència espanyola i una nova generació de cuiners amb ganes de menjar-se el món la converteixen en la destinació gastronòmica de moda.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Sibaritée 'gluten free' al mercat de Terrassa

El mercat modernista de Sant Pere de la cocapital del Vallès Occidental aixopluga un espai de queviures selectes que acull la clientela amb els braços oberts, especialment la celíaca.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

Cargols a Lleida, xató a Gelida i 'burgers' a Barna

Aquest mes, hem visitat l'Espurna, a Lleida, per conèixer la cuina de Jesús Gimena, hem tastat cuina tradicional catalana a Gelida i hem menjat hamburgueses veganes a Barcelona.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres de març i la 'playlist' d'Oriol Casals

Omplim la biblioteca amb lectures que ens conviden a viatjar pel món, per un barri i per un hotel-restaurant que ens parlen d'història del vi i de cervesa, i que ens ensenyen a fer pa.

Text: Ferran Caldés

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre al març

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Albergínies en escabetx
  • Amanida de salmó amb kale, alvocat, nous i nabius
  • Arròs al quadrat
  • Bacallà amb panses i pinyons
  • Banderilles de fetge de porc
  • 'Brownie cheesecake'
  • Bunyols de cervell
  • Carpaccio de peus de porc
  • Coca de calçots amb formatge de cabra
  • 'Cookies' de panses
  • Coulant de xocolata
  • Filet de gall dindi rostit amb all, romaní i espècies
  • 'Frigatella' o 'figatella'
  • 'Gomaae' d'espinacs
  • Gyozes amb bolets i gambes
  • Niu de salmó vermell salvatge d'Alaska marinat
  • Ofegat de faves a la catalana amb un toc de pèsols
  • 'Okonomiyaki'
  • Pastís de formatge de galetes Lotus
  • Pastís de formatge japonès
  • Pintxo de xató
  • 'Raita' de iogurt amb remolatxa
  • Raspes d'anxova
  • Remenat d'espinacs amb pinyons
  • Truita oberta
  • Verat amb salsa de miso
  • Xató
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 287

L'HORA LILA. UN MENÚ DELICIÓS PER CELEBRAR EL TALENT FEMENÍ

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Casals

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: