Per fer pasta fresca només es necessiten quatre ingredients bàsics: farina, aigua, sal i ou. La pasta fresca és més senzilla de preparar del que sembla, i amb una mica de traça –però sobretot coneixent els consells adequats– podrem preparar-la de mil formes i mides diferents i servir-la de la manera que més ens agradi.
- La pasta seca és industrial i conté sèmola de blat dur i aigua, mentre que la pasta fresca està feta amb farina de blat i ous, principalment.
- Podeu trobar pasta fresca amb formes diverses: pasta llarga, com ara espaguetis i tallarines, o pasta curta, com ara penne, macarrons, espirals, etc.
- En podeu trobar a grans superfícies –moltes marques la fan de manera industrial–, però, si de debò voleu gaudir de la pasta fresca, el que heu de fer és comprar-la en botigues especialitzades, on la fan a mà cada dia, per tal de gaudir-ne en el punt òptim.
- La cocció és molt més curta que la de la pasta seca, ja que només caldran dos o tres minuts. S’ha d’escórrer i fer-la servir directament.
- Es pot congelar o refrigerar, tot i que dura molt poc temps. Si és envasada, pot durar uns quants dies, però si l’hem comprada fresca a granel l’hauríem de consumir en dos dies.
- Hi heu de posar el triple d’aigua que de pasta en una olla amb sal i esperar que bulli, tirar-hi la pasta i comptar a partir que torni a arrencar el bull.
- La pasta fresca combina amb una infinitat de salses, des de les clàssiques (pesto, carbonara, bolonyesa) fins a les més actuals (de bolets, de 'foie' o de quatre formatges).
- La pasta fresca també es pot fer saltada amb verdures, bolets, fruita seca, carn a daus, marisc, etc.
- La pasta la podem fer servir com a plat principal o també en podem fer amanides, com a integrant de sopes i cremes, o fer-la de guarnició de plats de carn o de peix.
- També hi podem fer plats més exòtics, com ara el ramen, els yakisoba i els udon.