Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 288
Cuina núm. 288. Abril 2025

Dolça primavera

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Jaime Bes i Claudia Gozzi

El Raier

Aquesta parella regenta una barra majestuosa amb el bo i millor dels dos Pallars, el Jussà i el Sobirà. Un restaurant modelat respectant els bioritmes del Prepirineu i que es defineix més per un procés creatiu peculiar que no pas per una carta que pot variar dues vegades al dia.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Per què la millor truita és la d'espàrrecs?

De com l'alegre coincidència del reviscolar dels prats i el ressorgir de la fecunditat de les gallines ha convertit aquesta recepta en un dels grans plats de la cuina catalana.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Gastroquiz

Marina Monsonís

Sisena generació d'una família d'estibadors, pescadors i xarxaires del barri de la Barceloneta, dinamitza cuines col·lectives en museus i projectes comunitaris que defensen la sobirania alimentària. Acaba de publicar Mare Mar (Ara Llibres), on fa un homenatge als habitants i a la cuina del seu barri.

Text: Ferran Caldés / Foto: Lili Marsans

Actualitat / Cuina de dades

El frau de la mel, una qüestió llefiscosa

A finals de gener, centenars d'apicultors es van concentrar davant diverses seus de la UE per denunciar les importacions de mel de baixa qualitat de fora de l'eurozona. Volem aprofundir en la problemàtica i en un sector essencial per conservar la biodiversitat i el medi rural.

Actualitat

La intel·ligència artificial, una aliada a la cuina?

La intel·ligència artificial no només ha transformat els camps de la ciència i la tecnologia, sinó que també ha trobat aplicacions en àrees menys previsibles com l'esport, el turisme o la gastronomia. Com pot ajudar aquesta eina a cuiners i altres professionals de l'hostaleria?

Text: Judith Càlix

Actualitat / Sopa de lletres

Menjar bé per dormir encara millor

Dormir i menjar són, amb diferència, dues de les activitats a les quals dediquem més temps al llarg de la vida. I és lògic, perquè totes dues són essencials per a la nostra existència.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes d'abril

Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú protagonitzat per la mongeta del ganxet, les llavors de sèsam, el jarret de vedella i la pera conference, i ens explica com preparar un guisat, una coca, una cassoleta i uns farcellets deliciosos!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Bacallà de Quaresma

El bacallà és un dels peixos més populars a Catalunya, malgrat que no es pesca a les nostres costes, i és el rei de la Quaresma, el període que comprèn des del final del Carnaval fins a Setmana Santa. Ho comprovem assaborint el bacallà de Quaresma, un dels 40 principals de Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Cuina mexicana

Un viatge culinari d'anada i tornada amb Paco Méndez

El cuiner mexicà Paco Méndez ha treballat amb els germans Adrià des que va aterrar a elBulli, el 2008. Fa tres anys va apostar per liderar un projecte propi, el restaurant Come, a Barcelona, amb la seva parella, Erinna Marciano. En aquest reportatge, el cuiner ens mostra els vincles del receptari català amb la cuina mexicana, desfà les etiquetes que habitualment associem a la gastronomia del seu país i ens ensenya quatre receptes emblemàtiques del seu vademècum culinari.

Text: Mònica Ramírez / Foto: Corina Landa / Recepta i cuina: Paco Méndez

Menjar / La convidada

Fent complot amb un locutor estrella

Em trobo amb Xavier Solà al barri de les Corts de Barcelona per degustar un plat de pasta que ha cuinat tota la vida per a la família.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Mel

L'or de la primavera

Amb un color entre groc pàl·lid i marró fosc, dolça i amb una aroma inconfusible, la mel és un dels ingredients més antics i versàtils que podem trobar. Produïda per les abelles a partir del nèctar de les flors, aquest tresor natural s'ha fet servir des de temps immemorials tant a la cuina com en remeis medicinals i per això és tan apreciada.

Text i edició: Ferran Caldés / Receptes: Mayela Armas i StockFood / Hole, Aina C. / Foto: Becky Lawton i StockFood / Hole, Aina C.

Menjar / Nutrició

Fem les carmanyoles i els berenars més saludables

L'alimentació infantil té un paper fonamental en el creixement i el desenvolupament dels nens i les nenes.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar

Formant els xefs del futur

A Catalunya, qui es vulgui dedicar al món de l'hostaleria i aprendre a cuinar està de sort, perquè arreu del territori hi ha desenes d'escoles on els xefs del futur aprenen l'ofici.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Escola d'Hostaleria i Turisme de Badalona / Foto: Enrique Marco

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, estrenem una secció en què volem donar-vos algunes idees per cuinar plats boníssims i originals quan només us quedin uns pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París / Foto: Enrique Marco

Menjar / Les postres de casa

Per Quaresma... Bunyols!

Entre el Carnaval i la Setmana Santa arriba el torn de la Quaresma, i una bona notícia per als amants dels dolços és que és temps de gaudir dels bunyols. Us proposem fer-ho amb algunes receptes que van més enllà de la tradicional.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Desafiant l'aridesa a la plana lleidatana

Aquests anys de sequera extrema, la vinya de Lleida recorda que sobreviu al desert gràcies a les infraestructures hídriques i que el paisatge àrid i semiàrid s'ha anat transformant en verd gràcies a les séquies i els canals que s'han construït des de l'època dels romans.

Text: Rafa Gimena / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

Amb formatges, doble plaer

Toca saber com podem fer que el vi sigui un bon aliat a l'hora d'acompanyar aquest producte que té tants amants. Ara bé, quin triem: blanc o negre? Parlem-ne…

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Un bar nou que aposta pels còctels amb història

Cobbler vol revifar la flama de la cocteleria clàssica en un espai que sembla que s'hagi aturat en el temps i que neda a contracorrent.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

German Pilsner

Atractiva, sadollant i delicadament complexa. Una cervesa imitada i rebaixada per la gran indústria, però mai equiparada.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 llocs per fer un bon esmorzar de forquilla

Hem consultat el llibre 'Esmorzars de forquilla', d'Albert Molins, i hem parlat amb ell per fer una tria que recorre alguns dels millors temples d'arreu del país.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Cuina viatgera sense moure's de Salou

Cook and Travel és un restaurant informal d'un xef amb estrella que ha situat Salou en el panorama gastronòmic català.

Text: Judith Càlix

Viure / Pròxima parada

Bilbao, amb Bittor Arginzoniz

La ciutat basca que s'ha reinventat millor combina amb encert establiments històrics que recreen la tradició gastronòmica local amb restaurants d'alta cuina.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Colmado Llívia, cuina catalana per emportar

Els cuiners Albert Boronat i Mélina Allair reneixen professionalment amb un nou refugi gurmet a l'enclavament cerdà de Llívia on els queviures i el receptari català són protagonistes.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

De Terrassa a la Garrotxa, passant per Barcelona

Aquest mes hem menjat a Casa Nita, un petit local de Terrassa, per tastar la cuina de Marc Dinarés, i ens hem acostat a l'Hostal de Ca l'Enric, a la Vall de Bianya, i al Mizzica, a Barcelona.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres d'abril i la 'playlist' d'El Raier

De novetats editorials, n'hi ha tot l'any, però l'abril és un mes especialment intens en aquest sentit. Aquí teniu unes quantes propostes de lectures gastronòmiques per regalar i regalar-vos!

Text: Ferran Caldés

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre a l'abril

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  •  
  • Aigua d'orxata d'arròs
  • Amanida Cèsar
  • Bacallà amb mel i bitxo
  • Bacallà de Quaresma
  • Bacallà salvatge d'Alaska amb vinagreta i escuma de bergamota
  • Bunyols amb sifó farcits de crema Lotus
  • Bunyols de flor
  • Bunyols de vent farcits de crema pastissera
  • Carpaccio de carxofa
  • Cassoleta de vedella
  • Coca de llavors
  • Farcellets de pera
  • Macarrons 'al rochefella'
  • Mongetes del ganxet a la cassola
  • 'Noodles' fregits amb verdures
  • Ous ferrats amb carxofa i pernil
  • 'Panini' de pernil cuit i emmental
  • Pasta amb llenties i bledes amb salsa de formatge
  • Pastís de peres amb formatge blau i mel
  • Pastisset de pèsols
  • 'Pipián papanteco' amb pollastre
  • Pollastre glacejat
  • Recuit de drap amb bresca, espinacs i flors
  • Taco de costella de l'àvia Flor
  • Tàrtar de tomàquet pometa i remolatxa amb maionesa de wassabi
  • Truita oberta de carxofes
  • Verat fumat amb coulis de maduixes
  •  
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 288

DOLÇA PRIMAVERA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Jaime Bes i Claudia Gozzi

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: