El segon restaurant més antic de Barcelona ha decidit explicar i difondre la història social i gastronòmica de la seva família
Restaurant Los Caracoles
Ramon, Cristina i Yolanda, la cinquena generació de la família Bofarull, del restaurant Los Caracoles, han decidit explicar les claus i la història del restaurant que va obrir la seva família. A través de receptes i maneres tradicionals, revelen la història dels seus avantpassats i la trajectòria de 180 anys a la ciutat de Barcelona.
Los Caracoles és el segon restaurant més antic de Barcelona i un dels més coneguts internacionalment. De fet, han passat pel restaurant celebritats com Ava Gardner, Luis Miguel Dominguín, Mark Knopfler, Helena Rubinstein, Charlton Heston, Lenny Kravitz, Jimmy Carter, Robert de Niro, Giorgio Armani, Joan Miró, Àngel Guimerà, Salvador Dalí i Gala, i molts més.
La història
El 1835, Agustí Bofarull i la seva esposa funden la Taverna Can Bofarull, on venien vi a granel, oli, licors, petroli i sabó. El cosí germà, Felicià Bofarull, es fa càrrec del negoci i aconsegueix que vingui un públic més jove perquè comencen a servir menjar per acompanyar el vi, com ara sardines escabetxades, anxoves, olives, ostres o cargols.
El 1915 canvia de nom i esdevé Los Caracoles per aclamació popular. Durant la Primera Guerra Mundial la clientela és, sobretot, gent del barri (com bohemis o periodistes). A partir d’aquest moment, surt la necessitat de fer reservats per als senyors d’alt llinatge.
El 1934, Los Caracoles deixa de ser una taverna i es converteix en un restaurant. Els fills de Felicià adquireixen el local contigu i creen una planxa per cuinar, on destacarà la brasa amb productes com carn, peixos, mariscs, sarsueles o suquets.
El 1936 el restaurant és col·lectivitzat pels anarquistes, i els Bofarull es queden com a encarregats del local. El 1937, reben una multa per tenir una il·luminació excessiva pels bombardejos.
A la dècada de 1940, s’instal·len taules a tota la vorera del carrer Nou de Sant Francesc. Els germans Ramon i Antoni Bofarull són els hereus d’un llegat gastronòmic i social que aconsegueix que la seva fama traspassi fronteres. És Antoni Bofarull, actor secundari d’un gran nombre de pel·lícules, qui utilitza els seus contactes amb l’‘star system’ perquè els grans actors, artistes o cantants volguessin anar a Los Caracoles. A poc a poc, es va fent més popular en l’àmbit internacional, i la seva cuina destaca per menjars molt característics i elaborats a les mateixes cuines de carbó que hi ha actualment.
El 1952 mor Felicià, i la marina dels Estats Units desembarca a Barcelona i troben en Los Caracoles el seu restaurant preferit per menjar paella, filets o altres especialitats mediterrànies.
És a partir de 1960 que Agustí Bofarull, cambrer, es casa amb Evelyn Morales, filla del cap superior de policia de Manila, qui estableix que Los Caracoles és el segon monument d’obligada parada després de la Sagrada Família.
El 1973 mor Antoni Bofarull i el restaurant queda en mans del seu germà Antoni. Els fills d’aquest, Felicià i Agustí (quarta generació), li seran de gran ajuda al capdavant del negoci. La néta d’Antoni, Aurora Bofarull, serà la primera de la cinquena generació en formar part activa del restaurant per un accident automobilístic del seu pare. Posteriorment, s’hi incorpora el seu germà, Ramon, i dues de les seves cosines, Cristina i Yolanda.
El 1995 mor Ramon Bofarull, i els seus dos fills, Felicià i Agustí, tiren endavant el negoci juntament amb els seus fills, Aurora, Ramon, Cristina i Yolanda.
El 2006 mor Agustí, i dues de les seves quatre filles, Cristina i Yolanda Bofarull, assumeixen la direcció del negoci juntament amb els seus cosins, Aurora i Ramon. Ramon és el conseller delegat i responsable dels recursos humans i la sala; Cristina és consellera delegada i responsable d’administració i finances; Aurora s’encarrega del màrqueting, la comunicació i la sala, i, finalment, Yolanda es fa càrrec de la gestió de proveïdors.
El restaurant obre els 365 dies de l’any i té capacitat per a 250 comensals. Compta amb salons privats per a un nombre màxim de 100 persones i cada dia omplen tota la sala. Los Caracoles manté el mateix aspecte que fa seixanta anys, una llarga barra a l’entrada, una enorme cuina de carbó (l’única que queda a Barcelona), i, la part de baix, dotada de potents forns. Destaquen plats com el garrí, la bullabessa, els arrossos, el bacallà, el marisc, l’entrecot, la sarsuela o els imprescindibles cargols especials, que van fer famós el local arreu del món.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia