Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

4 rutes gastronòmiques per gaudir de l'Urgell

Propostes diverses per menjar-vos el territori

CUINA.CAT

19/04/2022

Els torrons d’Agramunt, les fruites, l’oli i el vi són alguns dels productes estrella de l’Urgell. Si això ho combinem amb els atractius turístics que hi ha a les conques dels tres rius que travessen la comarca, a banda de la plana d’Urgell, ens surten quatre rutes gastronòmiques que us permetran descobrir a mossegades les bondats d’aquest territori. Visites a finques agrícoles, cellers i molins d’oli; però també, descobertes de pobles medievals com Guimerà, de restes arqueològiques com les de l’antiga ciutat ibera del Molí d’Espígol a Tornabous, de rutes naturals com la dels secans de Belianes-Preixana o de castells com el de Montclar d’Urgell o el de Montfalcó d’Ossó.

IGP Torró d'Agramunt

IGP Torró d'Agramunt

Els torrons d’Agramunt i el riu Sió

Agafant el riu Sió des de Bellver d’Ossó i resseguint-lo per Ossó de Sió, Peraltes, Castellnou d’Ossó i Puigverd d’Agramunt, anireu a parar a Agramunt, l’epicentre de la IGP Torró d’Agramunt. Terra de torronaires i xocolaters, a aquesta localitat podreu fer una descoberta completa d’aquest dolç tan tradicional i reconegut, tant en les versions més tradicionals com amb els torrons d’autor que aposten per la creativitat i la innovació. Al Museu del Torró i la Xocolata, podreu conèixer la història d’aquest producte originari de la rebosteria àrab i el perquè de la tradició torronaire i xocolatera d’Agramunt. 

La xocolata a la pedra és un altre producte gastronòmic que cal tenir en compte. Entre d’altres establiments, és parada obligatòria La Casa de la Xocolata d’Agramunt, un espai ideal per a gormands, ja que és la xocolateria més antiga d’Europa. Podeu completar la ruta per Agramunt amb una visita a l’església romànica de Santa Maria i l’Espai Guinovart. 

Ja fora d’Agramunt, us recomanem anar fins a l’antic molí fariner de Castellnou d’Ossó (el Molí del Marquès), inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. I, com a bona zona de castells que és, hi ha la possibilitat de reviure l’encant medieval en alguns dels carrers, castells i torres de defensa, disseminats pels diferents pobles de l’entorn. 

  • On podem menjar: Restaurant Blanc i negre, Restaurant Atípic (Agramunt).
  • Productors / on podem comprar: Torrons Fèlix, Torrons Vicens, Formatges Monber, Xocolata Jolonch (Agramunt). 
  • Què podem visitar: Museu del Torró i la Xocolata, La Casa de la Xocolata, església romànica de Santa Maria i Espai Guinovart, a Agramunt; els castells de Montclar d’Urgell, de Donzell d’Agramunt i de Montfalcó d’Ossó, i el Molí del Marquès, a Castellnou d’Ossó
L'Urgell té una gastronomia molt rica

L'Urgell té una gastronomia molt rica

Les terres fèrtils del riu Ondara

Un itinerari interessant per a qui vulgui visitar productors locals de productes de proximitat —com la mel, les galetes artesanes, l’oli d’oliva, els formatges o la fruita seca— i per visitar Tàrrega, la capital de l’Urgell, i tastar-ne els tradicionals cocs, fets amb massa de pa i farcits amb hortalisses de proximitat. 

El recorregut del riu Ondara passa pel Talladell, Tàrrega, Vilagrassa i Anglesola, on es perd entre els regadius del canal d’Urgell. Ja fora del curs de la llera del riu i anant cap al nord, podeu continuar la ruta, ara molt més plana, per Tornabous, la Fuliola, Boldú i Castellserà.

Si us interessa descobrir-ne l’espai agrícola, teniu diverses opcions. La zona d’Anglesola-Vilagrassa està dominada pel conreu cerealista extensiu i noves plantacions d’ametllers. Tornabous i Castellserà també tenen una base important d’agricultura: blat de moro, blat, alfals i arbres fruiters. Per endinsar-vos en aquests productes, podeu visitar alguna de les cases pairals de la zona o anar al Museu d’armes i eines del camp de Josep Pané, a la Fuliola. A l’estiu, us recomanem que us endinseu al laberint del panís o blat de moro, de Castellserà, on també, tot l’any, podreu conèixer de primera mà com s’elaboren alguns productes de proximitat —com la mel, les galetes artesanes, l’oli d’oliva, els formatges, la fruita seca i, fins i tot, els calçots de conreu local. En canvi, si hi aneu a l’inici de la primavera, tingueu en compte que a Anglesola i Tornabous organitzen rutes guiades per veure els arbres fruiters en floració. 

  • On podem menjar: Art-tapa, Daus, La Cava, El Celler de l’artista, Níam, El Gat (Tàrrega), Marina, Llavall (Anglesola), Catalunya, Hostal del Carme (Vilagrassa), Restaurant 2007 (la Fuliola), Fonda Pla d’Urgell (Castellserà), Xopluc (Xopluc). 
  • Productors / on podem comprar: Agrovaris (el Talladell), Mel Cal Milio, El Rosal, Ecosetrill, Formatges Nadal (Tàrrega), Calçots El Guardià (la Guàrdia), Nous Agrorama (Castellserà).
  • Què podem visitar: Museu d’armes i eines del camp, de Josep Pané, a la Fuliola; casa pairal Cal Perelló amb el Museu Comarcal de l’Urgell a Tàrrega; laberint del panís a Castellserà; cases pairals de Cal Batalla, Cal Caber, Cal Boada i Ca la Simona de Boldú, o les restes arqueològiques de l’antiga ciutat ibera del Molí d’Espígol a Tornabous.
La plana de l'Urgell

La plana de l'Urgell

La fruita i la Plana

A Bellpuig, Preixana i Belianes —el territori més pla, i d’ús eminentment agrícola, de l’Urgell— trobem conreus de regadiu com el panís, la fruita o les hortalisses us convidaran a diferents sortides, com la de la sidra artesana RB, a Preixana, l’única que s’elabora a les Terres de Lleida. Una bona manera de descobrir i donar valor afegit a una fruita tradicional, que dona pas a una beguda diferenciadora elaborada amb matèria primera de proximitat.

Una altra beguda que us pot captivar a la zona són les cerveses artesanes que elaboren a la cerveseria Matoll, a Belianes, i que forma part de la Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida. No en marxeu sense tastar algunes de les seves propostes que fan servir productes locals, com la flor de saüc, o la cervesa envellida en barriques de vi Costers del Segre. 

Un cop a Bellpuig, seguiu l’olor dolça que us portarà fins als caramels i confits que elabora la fàbrica Viuda Pifarré des de fa més d’un segle. A banda de dolços, als restaurants de la zona podreu tastar plats d’arrel tradicional, com un melós de vedella, uns popets amb ceba o un foie-gras semicuit casolà amb melmelades, entre moltes altres propostes.

  • On podem menjar: Cal Menut (Belianes), La Fontana, Cafè Avenç (Bellpuig).
  • Productors / on podem comprar: Cerveseria Matoll, El Raconet de la Trini, Camins de Verdor (Belianes), Cal Senzill, Viuda Pifarré (Bellpuig), Sidra RB (Preixana).
  • Què podem visitar: Ecomuseu de la Vida Rural i antic molí d’oli Maurici Massot (Belianes); secans de Belianes-Preixana, i església de Sant Nicolau, amb el mausoleu de Ramon Cardona, una joia de l’art renaixentista italià (Bellpuig).
La Vall del Corb

La Vall del Corb

Vins i olis al riu Corb

Tradicionalment, la vall del Corb ha estat una terra de vinyes i vi, i ara és una zona ideal per descobrir els sabors de l’Urgell en els seus cellers, molins d’oli i restaurants, on és possible tastar plats elaborats amb l’oli DOP les Garrigues i acompanyar-los amb els vins de la DO Costers del Segre. 

Aquest territori agrupa poblacions com Verdú, Sant Martí de Riucorb, Vallbona de les Monges, Rocallaura, els Omells, Guimerà, Ciutadilla, Nalec, Rocafort de Vallbona, el Vilet, Sant Martí de Maldà i Maldà. En la majoria d’aquests municipis, podreu visitar les cooperatives que ofereixen tastos de vi i oli i també comercialitzen els seus productes. 

Al poble medieval de Guimerà podreu fer descobertes interessants d’embotits i de pa. A Verdú heu d’aturar-vos-hi per descobrir la ceràmica negra, marca de qualitat artesana per a la comarca de l’Urgell. A la localitat trobareu molts exemples de càntirs i altres objectes de parament de la llar. Els apassionats del turisme ornitològic trobareu a Vallbona de les Monges un centre d’interpretació dels ecosistemes i la biodiversitat, l’Espai Maldanell, situat en un antic molí.

  • On podem menjar: L’Avi Siscu (Ciutadilla), Bar Centro (Maldà), Iberik Rocallaura balneari (Rocallaura), Vallbona Cafè (Vallbona de les Monges), La Muralla (Verdú).
  • Productors / on podem comprar: Pa Isidre Vives i Embotits Cal Francesc (Guimerà), Farinera la Segarra (Maldà), Ous Lo Galliner (Montblanquet), Cal Sileta (Vallbona de les Monges), Carnisseria Vallverdú (Verdú). 
  • Cellers: Analec (Nalec), Petit Duran i Cal Cabo (Sant Martí de Maldà), L’Olivera (Vallbona de les Monges), Boldú Viticultors, Casa Pardet i Cercavins (Verdú).
  • Oli: Cooperativa de Sant Isidre (Ciutadilla), Cooperativa de Maldà (Maldà), Cooperativa de Nalec (Nalec), Cooperativa de Sant Martí de Maldà, Molí de Sant Martí (Sant Martí de Maldà), Cooperativa de Vallbona (Vallbona de les Monges).

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: