Fem l’aperitiu?
Tant si és avellana crua com torrada, coc d’avellana o carquinyolis d’avellana, la nostra elecció d’aperitiu o postres passa per triar avellanes de la DOP Avellana de Reus, per tal d’aconseguir una qualitat extra i un sabor excepcional. I, si tenim nens a casa, una activitat irresistible pot ser preparar una deliciosa crema de xocolata i avellanes o bé panellets d’avellana...
Hi ha moltes maneres de gaudir de les avellanes DOP Avellana de Reus. Si la busques, l’Avellana de Reus es presenta al consumidor envasada, amb els símbols distintius de la DOP, i de tres maneres diferents: amb closca, en gra i torrada amb closca o sense closca.
El formatge és un altre ingredient estrella tant en entrants com per fer unes sobretaules disteses amb els amics o amb la família. El formatge DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya està elaborat amb la llet procedent exclusivament d’aquest territori enclavat al vessant sud del Pirineu centreoriental. Formatge de textura tendra i cremosa, i gust suau i equilibrat, el podem degustar en elegants rotllets combinat amb sabors tan diferents com salmó fumat o carbassó, o en podem fer xips de formatge i delicioses postres. Fins i tot es poden fer tòfones de formatge, afegint-hi cobertures de fruita seca o fruita deshidratada.
El torró és un altre producte amb segell IGP que és tradicional a la sobretaula i, més enllà de les típiques postres de Nadal, amb receptes d’aprofitament, es pot fer servir el torró que no ens hem menjat durant els dies festius de Nadal. El torró de la IGP Torró d’Agramunt és ideal per aconseguir uns dolços deliciosos, com poden ser un bon gelat de torró, o bé una mousse o una copa de torró. La qualitat del torró de la IGP Torró d’Agramunt és fruit, d’una banda, d’una acurada barreja dels ingredients utilitzats (mel de qualitat, avellanes o ametlles de l'any acabades de torrar, sucre i/o xarop de glucosa i clares d'ou batudes en el seu punt) i, de l’altra, d’un punt de cocció exacte d’aquests ingredients.
I per regar-ho tot... brandi i ratafia!
Quan parlem d’aperitiu, també parlem de begudes espirituoses que contenen principis amargs i que, tradicionalment, es consumeixen abans de menjar per tal d’obrir la gana. Per contra, a la sobretaula el rei és el licor digestiu. Un digestiu, com el seu nom indica, és una beguda que es consumeix després d’un àpat per ajudar a fer la digestió i proporcionar una sensació de benestar. Sense presses, amb un consum responsable, són unes begudes que ens permeten allargar els àpats i gaudir del temps en companyia.
La ratafia de la IGP Ratafia Catalana és bona per prendre-la com a aperitiu i com a digestiu. Acompanyada de galetes, de coca o de fruita seca, el seu sabor de nous verdes molt marcat i el seu color marró amb tonalitat acaramel·lada ens conviden a passar una estona agradable. Durant l’hivern, a temperatura ambient, i quan arriba l’estiu, en forma de granissat, sempre ens alegra el paladar.
A Catalunya també gaudim del brandi de la IGP Brandy Penedès, com a digestiu, que es pot prendre o bé sol o bé combinat en un còctel o amb un bon cafè, atès el seu sabor, ric en tanins i amb matisos de roure americà o francès, i la seva aroma intensa i càlida, amb vestigis de fruita seca i notes d’espècies com canella, vainilla i nou moscada, entre d’altres.
Recordeu sempre que aquestes begudes espirituoses tan nostres les hem de gaudir amb responsabilitat i moderació.