Els que l’han tastat, ho tenen (tenim) clar: és el millor pa del món. O gairebé. A Can Francès, una fleca centenària de Torroella de Montgrí, hi elaboren una coca rodona que, pràcticament, ve tallada en porcions: la coca del Montgrí. Fa gairebé trenta anys que la mare d’Anna Cufiñà, actual propietària i cinquena generació de Can Francès, li va demanar al pare que fes un pa per posar a l’aparador. “A la gent li va fer gràcia i, llavors, es van posar a fer proves de farines, diferents fermentacions –l’actual és en fred–, fins que, totalment fruit de la casualitat, van trobar la recepta adequada”, explica Cufiñà.
Un pa cruixent per fora i tou per dins, ideal per compartir, ja que per tallar-lo no es necessita cap ganivet. La clau de l’èxit? “Sempre està a punt. Nosaltres els precuinem i, quan ens els demanen, els posem a coure, de manera que el client sempre s’enduu el pa acabat de fer”, argumenta l'Anna. “I, a més, a l'hora de congelar-lo, aguanta molt bé”, afegeix. Es tracta, això sí, d’un pa d’elaboració lenta: des que el comencen a fer fins que el posen al forn passen vint-i-quatre hores! El resultat, però, val la pena. És espectacular.