Vuit restaurants de la zona s’alien per promoure la gastronomia local
xefs cuina carboneres vall llemena
Can Joan d’Adri, Can Xifra, El Celler de l’Adroher, El Racó d’en Pep, La Sala de Canet, Ocells Perduts, Can Perot i la rostisseria El Paratge són els vuit establiments de la Vall de Llémena (Gironès i Garrotxa) que han decidit unir els esforços per promocionar i difondre la gastronomia local. Sota el nom de la ‘Cuina de les Carboneres’, els diversos restauradors han programat cinc jornades gastronòmiques anuals i també volen retre homenatge a l’antic ofici de carboner.
La jornada dels remences inaugura la nova marca gastronòmica. Originària dels pagesos de la Catalunya feudal, se celebrarà durant els mesos de maig i juny. Els mesos d’estiu serà el torn dels àpats a la fresca, amb la cuina de les carboneres. A l’octubre la protagonista serà la xocolata, que no només apareixerà en els plats, sinó que també serà a la Fira del Pa i la Xocolata. Al gener la cuina de l’àvia permetrà afrontar les baixes temperatures, mentre que la cuina de la tòfona i la múrgula autòctones, al març, completaran el cicle gastronòmic.
El gas i l’electricitat van permetre deixar enrere les carboneres, el mitjà amb el qual les cuines del Principat coïen abans que arribessin els fogons de gas. El carboner era el professional responsable de preparar el combustible necessari, un ofici que la modernitat ha extingit. Però el col·lectiu de la Vall de Llémena l’ha volgut reivindicar donant valor no només als productes de proximitat que fa un segle es cuinaven, sinó reforçant una idea que actualment torna a ser molt vigent.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia