Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Després dels bunyols, la mona!

Clàssica o innovadora, amb pastís o només de xocolata, arriba el dolç de Pasqua

L’Abella Maia, Peppa Pig, Angry Birds, Tadeu Jones, Monster High, Bob Esponja o Hello Kitty, a més dels tradicionals personatges de Disney i els jugadors de futbol, omplen els aparadors de les pastisseries catalanes. Pasqua és a tocar i la imaginació de xocolaters i pastissers es posa en marxa per seduir padrins i fillols i fer que ningú es quedi sense el seu dolç.

Enguany el sector calcula que a Barcelona es vendran unes 450.000 mones, i fins a 660.000 arreu de Catalunya, que poden oscil·lar entre els 25 i els 75 euros de mitjana, en funció de les decoracions que inclogui. Alguns establiments opten per la senzillesa i els orígens, com les fleques Turris o L’Obrador del Molí, que han preparat una base de brioix —amb un toc de llimona el primer i més pujat de mantega el segon— acompanyada d’un ou. A Turris l’ou és dur, com a la tradició de Pasqua més europea, mentre que a L’Obrador és una peça de xocolata feta pel xocolater Xavier Coll.

Una altra versió de la mona clàssica, la genuïna per a d’altres experts, és el bescuit d’ametlla farcit de melmelada de préssec i/o albercoc, cobert amb rovell d’ou, decorat amb fruita confitada i crocant d’ametlla. Damunt d’aquest pastís que en resulta s’hi acostuma a col·locar un ou de Pasqua o algunes figures de xocolata, així com els plomalls i els pollets típics d’aquest dolç. Si sou dels que preferiu fer-vos la mona més que no pas comprar-la, tot seguit trobareu la recepta d’aquesta mona, segons la fórmula de l’assessor gastronòmic del CUINA, Pep Nogué.

La imaginació al poder
Però on es mesura la fantasia i la tècnica dels xocolaters és a les figures de xocolata. L’ou és el clàssic que es reinventa any rere any, com demostren Petit Plaisir, els pastissers de Cookies BCN amb el seu ‘egg’, Raül Balam amb l’homenatge a Salvador Espriu o els ous estilitzats dels xocolaters Enric Rovira (‘ous barretina’) i Oriol Balaguer. L’ou també és la base que utilitzen molts professionals per crear figures, com els pingüins de Canal, els coales de Hofmann, la mona de Baixas o el pop i la gallina del mateix Balaguer. A Arenys de Munt l’ou serveix de base per commemorar la capitalitat de la sardana.

Altres pastissers han fugit dels ous per dur a terme les seves creacions de xocolata. A Badalona, la pastisseria Forn Catalunya ha esculpit el pont del petroli de la ciutat; a Berga, la Dolceria Pujol ha reproduït Gandalf, personatge d’‘El senyor dels anells’, i Alberich ha fet un Hèrcules, i a Barcelona, Escribà s’ha decantat pel nou Papa i Oriol Balaguer s’ha sumat a la iniciativa del joc de construcció El nan casteller.

Per a les persones amb intoleràncies alimentàries i celiaquia, la Fundació Alícia els facilita una recepta de la mona sense riscos, i per als més cuinetes i amb ganes de competir, els ‘Reptes de l’Annie’ ha proposat la mona de Pasqua com a plat a elaborar abans del 7 d’abril.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: