Des de fa set anys, els lectors del CUINA teniu una cita amb tots nosaltres en el Dia CUINA, en què podeu participar en diverses activitats gastronòmiques de primera categoria i compartir un dia ben especial. Enguany, la cita és el 6 d'octubre i el lloc, com és habitual des de ja fa uns quants anys, és Manlleu, on se celebra la Fira Gastronòmica Porc i Cervesa entre el 5 i el 7 d'octubre.
Les activitats gastronòmiques més destacades del DIA CUINA d’enguany son el 7è concurs de receptes per a bloguers gastronòmics, el maridatge d’embotits amb cervesa i el 3r concurs de cerveses artesanes de la fira. Amb aquest concurs es vol premiar i donar relleu als productors cervesers que aposten per la fira i hi són presents, i es convoca amb l’objectiu d’incentivar que els productors arrisquin amb noves propostes a cada edició, ampliant i millorant l’oferta de cerveses de la fira als visitants. La revista CUINA i un jurat format per experts i organitzadors del Barcelona Beer Festival donarà un premi a la cervesa més tradicional o clàssica i un altre a la més innovadora i rellevant de la fira.
Un cap de setmana carregat d'activitats
La fira obrirà les portes divendres 5 d’octubre, a les 17 h, i durant tot el cap de setmana hi haurà degustació i venda de productes del porc, plats preparats d’embotits i cerveses artesanes de qualitat que els visitants podran tastar a la carpa menjador i a les terrasses de la fira o bé passejant i gaudint de les desfilades de moda, concerts i espectacles que complementen la festa.
A més, durant tot el cap de setmana de la fira es poden tastar diferents cerveses artesanes, nacionals i d’importació, i aprendre’n el procediment d’elaboració, el maridatge i l’especialitat i propietats de cadascuna. A la fira, s’hi podran tastar, també, diverses cerveses naturals i cerveses ecològiques catalanes. Durant el cap de setmana els visitants de la ciutat podran gaudir de les Jornades gastronòmiques de porc i cervesa, uns menús especials amb plats de cuina amb porc i maridats amb cerveses artesanes que els restaurants de Manlleu oferiran als seus establiments, complementant l’oferta gastronòmica amb propostes innovadores.
Per a tota la família
Algunes de les activitats més destacades de la fira són aquestes:
- Matança del porc i elaboració d'embotits en directe. Els cansaladers i comerciants del Mercat Municipal de Manlleu ofereixen cada any aquest espectacle gastronòmic, a través del qual els visitants poden veure com es feia l’elaboració d’embotits i altres productes tradicionals a la masia: carn i botifarra de perol, bull, botifarra negra, morro fregit... La matança del porc i l’elaboració d’embotits es podrà veure el dissabte a partir les 17 h i el diumenge, de 9.30 a 14 h.
- Els cracks de la cuina. L’espai del Mercat Municipal enguany comptarà amb una zona dedicada als més petits de la casa, on es faran diversos tallers de cuina i d’elaboració d’embotits adreçats a nens i nenes.
- L’Aula del Gust. En aquest espai pensat perquè els gormands puguin tastar nous productes i gaudir de 'delicatessen', hi tenen lloc diversos tastos guiats de cerveses artesanes nacionals i d’importació, maridatges amb cervesa i porc, tastos d’embotits selectes i de qualitat, degustacions de plats preparats, xerrades sobre el procediment cerveser artesà, i molt més. Com a novetat d’enguany destaquem el tast de cerveses artesanes internacionals, selecció especial de la Microcervesera, guiat per Ivan Hermosilla; el tast i maridatge de productes i cerveses artesanes de la Xarxa de productors de la Terra, guiat per Carme Gasull, i el tast de les llonganisses guanyadores del 2n Concurs Nacional de Llonganisses Artesanes.