Un any després de proclamar-se guanyador de la quinzena edició del Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de les Escoles d’Hoteleria de Catalunya, a Manresa, l’Institut Olivar Gran de Figueres ha estat la seu de la setzena edició, en què han competit onze centres de cicles formatius d’arreu del territori. Cadascun ha estat representat per quatre alumnes —dos de cuina i dos de sala— disposats a demostrar davant del jurat que mereixien guanyar algun dels premis i els accèssits que s’atorgaven. No és estrany, doncs, que la nota predominant als passadissos de l’escola amfitriona, des de primera hora del matí, fossin els nervis i les corredisses, mentre s’escalfaven motors amb l’acte inaugural i el sorteig que determinava l’ordre de participació de cada escola.
El parlament d’inauguració del concurs sempre va a càrrec d’un xef reconegut i vinculat al territori o a l’escola amfitriona. En aquesta ocasió, i estant a l’Alt Empordà, l’encarregat de donar la benvinguda als 44 alumnes i animar-los a gaudir de la jornada, més enllà dels nervis, va ser Paco Pérez, xef del restaurant Miramar, de Llançà, amb dues estrelles Michelin. Pérez va recordar-los que el de cuiner i cambrer són oficis durs, que de vegades fan anar una mica contracorrent, però que tot això queda compensat de sobres quan t’adones que amb la teva cuina i amb el servei que ofereixes al restaurant ets capaç de fer feliç les persones que venen a menjar a casa teva.
L’hora de la veritat
Un cop fet el sorteig i a dins la cuina, els alumnes tenien una hora i mitja per preparar un plat i unes postres, amb els ingredients facilitats per la Federació Catalana de les DOP-IGP, la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya i Makro, proveïdor oficial del concurs, que una vegada més mostra el compromís amb els talents joves del sector de l’hostaleria.
Enguany, les receptes triades van ser un conill amb naps i pera i uns taps de Cadaqués, a més d’un còctel, l’Americano. Cada escola n’havia de fer una versió respectant-ne els ingredients originals i afegint-n’hi un màxim de cinc d’addicionals, i treballaven sota l’atenta mirada del jurat tècnic, format pels cuiners Jordi Còrdoba i Arnau Triola.
Amb els plats a punt, arribava el torn dels alumnes de sala, que havien de parar taula, preparar el còctel, explicar el servei de vi que havien triat i servir els plats al jurat de taula. Aquí és on, segurament, es notaven més els nervis dels concursants, tot i que intentaven dissimular-los. El jurat els podia fer preguntes i ells s’esforçaven a respondre-les per obtenir la puntuació més alta. En una sala a part, el jurat de tast, format pels cuiners Iolanda Bustos i Adrià Edo, tastava, a cegues, tots els plats del concurs.
El veredicte
El consens entre tots els membres del jurat és que no és gens fàcil valorar la feina dels alumnes, ja que cal tenir en compte tots els detalls, incloent-hi els nervis, que poden jugar males passades. No hi ha cap dubte que tots els participants, pel sol fet d’arribar al concurs, ja mereixen un premi. En qualsevol cas, les puntuacions del jurat en cadascun dels aspectes van permetre determinar, en primer lloc, els sis accèssits: la millor parella de cambrers va ser la formada per Andrea Moreno i Ana Ruíz, de l’Institut Martí Dot, de Sant Feliu de Llobregat; el millor servei de vi el van fer els alumnes Gisela Ramón i David Guanipa, de l’Institut Joan Ramon Benaprès, de Sitges; les millors postres les van preparar els cuiners del CETT, Victor Jurado i Enric Rastrero, que també van rebre l’accèssit com a millor parella de cuiners del concurs; el millor còctel el van mesclar els alumnes Jonathan López i Arnau Moreno, de l’Institut Coll i Rodés, de Lloret de Mar, i el millor plat de conill va ser el que van fer els alumnes de l’Escola Vedruna-Gràcia, Marçal Farrerons i Laia Comella. Tots es van endur una ampolla de vi de la DO Empordà.
Pel que fa als tres premis globals, el pòdium del concurs, el jurat, després de la deliberació preceptiva, va determinar que el tercer premi de l’edició d’enguany era per a l’equip de l’escola amfitriona, l’Institut Olivar Gran, de Figueres, mentre que el segon lloc se’l mereixien els alumnes l’Escola Joviat, de Manresa. Pel que fa al primer premi –i, per tant, l’escola guanyadora de la setzena edició del concurs–, va ser per a l’Institut Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, representada pels alumnes Nil Ferrarons, Suresh Raj Ramionet, Nara Palà i Victor López. Per als tercers classificats, el premi va ser un lot de productes de Girona Excel·lent. Els segons classificats es van endur un lot de productes Le Creuset, i els guanyadors del concurs podran fer un stage al restaurant Miramar, de Paco Pérez, a Llançà.