La crida a la participació econòmica en projectes relacionats amb la gastronomia és una realitat creixent
euros plat
“Bones famílies!!! Ja tenim el forn muntat!!! Ja fa una setmaneta que les obres del forn de llenya van acabar. És un preciós forn de 2,50 m de diàmetre i una fogaina.” Amb aquest anunci els responsables de la fleca La Fogaina van felicitar les festes d’aquests dies, amb l’esperança d’encetar el 2013 amb el negoci a punt. Una iniciativa que han dut a terme gràcies a la col·laboració dels internautes que van decidir apostar pel projecte i fer-hi una aportació econòmica a través de la pàgina de ‘crowdfunding’ Verkami. Una fleca cofinançada a través d’Internet, una tendència a l’alça a l’hora d’arrencar idees, projectes i somnis que ofereix diverses vessants.
Gràcies a aquesta iniciativa els veïns de la Vall d’en Bas (Garrotxa) aviat podran gaudir dels pans fets amb farines de blats locals cultivats per Triticatum, llevat natural, temps, reposos llargs i cuits al forn de llenya que ja tenen a punt. Però no només això. Els responsables de La Fogaina, autèntics amants de l’ofici panarra, també pretenen “fer cursos relacionats amb l’artesania del pa i tenir oberta la possibilitat de forn comunitari, és a dir, que amb planificació, veïnes i amigues puguin utilitzar-lo per fer trobades, cursos o només per coure-hi el pa propi”.
Mentre aquesta fleca acaba de construir-se, hi ha altres projectes relacionats amb l’alimentació que s’han fet realitat gràcies al cofinançament internauta. El setembre passat es va projectar a Palma el documental ‘La vida dolça’, impulsat per la periodista Marta Alonso, que retrata l’ofici de forner i pastisser de Miquel Pujol, “un repartidor d’alegria que ha arribat a centenars de persones amb les seves 30 receptes d’ensaïmades […] Narrarem la vida d’aquest carismàtic artista de les ensaïmades amb l’escenari de fons del tancament del forn, un símbol per al barri i per a Palma”, expliquen. La col·laboració també ha fet possible un projecte audiovisual sobre la cooperativa L’Olivera, un altre sobre el món del vi a Catalunya i un quart sobre l’alimentació a les escoles, així com un disc, una guia sobre la gastronomia de les Terres de l’Ebre, el primer festival d’arts visuals i gastronomia o una campanya i guia de consum responsable dels productes del mar.
El cofinançament s’està dibuixant com una alternativa plausible per tirar endavant idees, socialitzar inversions i compartir els resultats. Pel camí, mentre les iniciatives prenen força a mesura que reben els diners necessaris, cada tipus de contribució econòmica es compensa amb alguna mena de regal que varia segons la quantitat assignada. De moment, una dotzena de propostes s’han fet realitat, però d’altres s’han quedat a mig camí perquè no sempre s’aconsegueix recaptar la inversió establerta. Sigui com sigui, és una manera de fer realitat l’emprenedoria amb la participació com a element real de construcció.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia