El conreu d’arròs forma part de la història de les terres del delta de l’Ebre i de la identitat dels seus municipis. La construcció del canal va possibilitar la creació de camps de cultiu, que formen part del paisatge de la zona. Cada any celebren les Festes de la Sega de l’arròs, una tradició per donar a conèixer l’arròs ebrenc. Aquest producte ha estat fonamental en l’economia local i està molt present a la gastronomia deltaica.
Enguany, les festes tindran lloc els mesos de setembre i octubre. Concretament, les dates són: el 10 de setembre a Sant Jaume d’Enveja, el 17 de setembre a Deltebre i a l’Ampolla, el 24 de setembre a l’Aldea i l’1 d’octubre a Amposta. Els pagesos us demostraran com es dona un bon cop de falç per segar el camp i com es transportaven les garbes a l’era per batre-les. L’agricultura s’ha modernitzat amb el pas del temps, però els antics processos manuals de cultiu són part de la història.
Durant aquests dies no només hi haurà demostracions de com es segava antigament; també s’organitzen un munt d’activitats per donar a conèixer la importància de l’arròs per a aquest territori. A més, hi haurà jota ballada, un dinar popular, jocs tradicionals amb què gaudirà tota la família, teatre i d’altres sorpreses. A l’Ampolla, per exemple, s’amenitzarà la jornada amb música en viu i podreu tastar arrossos cuinats.
D’altra banda, també s’organitzen unes jornades gastronòmiques amb l’arròs com a protagonista, que seran del 17 de setembre a l’1 d’octubre a l’Ampolla i de l’1 al 31 d’octubre a Amposta. Els restaurants d’aquests municipis prepararan plats especials d’arròs que podreu trobar a les seves cartes, des de paelles marineres fins a arròs negre.