Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Preguntes (im)pertinents

Podem fer panellets casolans econòmics i sostenibles?

De com a casa ens podem prendre la llicència de preparar els panellets amb patata, però a la pastisseria hem d'exigir que el massapà estigui fet amb ametlla i sucre

Fem panellets?

Fem panellets? Julio César Pérez

 

Abans feia fred de veritat, tot això eren camps i per Tots Sants les famílies es trobaven a la vora del foc a torrar castanyes i moniatos. A fora, els carrers s'omplien de paradetes de ramellets amb llaços, llums, flors i canelobres per acompanyar plates de panellets de massapà que es rifaven entre els vianants, que passejaven i jugaven de parada en parada. A la tarda, als teatres es representava Don Juan Tenorio

Avui, cada Tots Sants diem el mateix: "Aquest any, ens menjarem les castanyes en màniga curta", no es fan donjoans enlloc i als panellets s'hi posa patata i es diu que és per abaratir-los, com si les nostres estretors financeres fossin més severes que les dels catalans normals i corrents del segle XIX.

No té cap sentit pensar que als panellets hi posem patata per estalviar. N'hi posem perquè el sucre que prenem en un any és deu vegades el que consumien els nostres avis en tota una vida, i n'estem tan saturats que quan arriba Tots Sants, només de pensar en els panellets ja ens embafem.

El panellet ostenta des del 2002 l'honor d'haver estat el primer producte a ser reconegut amb el Segell Europeu de Qualitat d'Especialitat Tradicional Garantida, que certifica
i protegeix alguns productes no pas segons l'origen, sinó segons el procés d'elaboració i els ingredients. En el cas dels panellets, els marges del segell ETG protegeixen el comprador de panellets en pastisseries i comerços de rebre gat per llebre. A les botigues, el massapà és ametlla i sucre. 

Ara bé, a casa, jo abraço la patata contra l'enfarfec. N'hi poso a raó d'una senyora patata grossa bullida per 500 grams d'ametlla molta, 500 de sucre
i dues clares d'ou, i el tema econòmic no em preocupa. La qüestió dels pinyons l'he solucionada fent ràtzies pinyonaires als parcs infantils. Dins del municipi de Barcelona es comptabilitzaven el 2020 vora 70.000 exemplars de pi pinyer, que a mi m'asseguren una provisió constant de producte de proximitat de primera, i a ma filla, un trofeu més tangible (i comestible) que els que donen el geocatching o les aplicacions de caçar pokémons.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 283

TRENQUEM ELS MENÚS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Joan Capilla

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: