Situada al cor del Pirineu, la comarca del Ripollès ha preservat una identitat gastronòmica pròpia, marcada per productes de proximitat, receptes centenàries i una aposta ferma per la qualitat i la sostenibilitat.
Tot plegat, en un entorn de valls frondoses, muntanyes i prats infinits que ofereixen una gran diversitat de matèries primeres que donen vida a una cuina autèntica i plena de sabor. Aquí, la ramaderia, la caça, la pesca de riu i l'agricultura de muntanya configuren la base d'un receptari que ha sabut evolucionar sense perdre l'essència; embotits artesans, formatges i productes làctics, vedella, xai i poltre de races autòctones, trumfes de la Vall de Camprodon, mel, licors i coques són només alguns dels productes que han seduït els paladars més exigents.
Aquesta riquesa gastronòmica no és tan sols un reflex de la tradició, sinó també de la passió i el compromís dels productors locals, els restauradors i els cuiners que treballen cada dia per preservar i potenciar el llegat culinari de la comarca. Per això, a les taules dels restaurants del Ripollès podeu assaborir plats històrics com l'escudella, els guisats de carn o les torrades amb allioli acompanyades amb garró, i propostes contemporànies que reinterpreten la cuina de muntanya amb creativitat i respecte per la matèria primera.
En el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el Ripollès destaca com un tresor que combina tradició, innovació i respecte pel territori i us convidem a descobrir-ne el paisatge i la gastronomia.
El paisatge agroalimentari del Ripollès
El Ripollès, a través del Consell Comarcal, s'ha adherit al manifest Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, amb l'objectiu de promoure la producció local i la seva tradició gastronòmica. Aquest compromís ressalta la importància de la cuina de muntanya i les pràctiques culinàries ancestrals que defineixen la identitat d'una comarca que reivindica els productes autòctons i els paisatges agroalimentaris.
Un rebost natural i autèntic
La marca de garantia Productes del Ripollès certifica l'excel·lència dels aliments de la comarca i avala productes elaborats de manera artesana, com ara carn de vedella, xai i poltre criats en pastures locals, embotits tradicionals, formatges de llet crua, melmelada, xocolata, ous, trumfes de la Vall de Camprodon, mel de muntanya, ratafia, cerveses artesanes i productes de l'horta.
Aquest segell assegura, a més, que els productes, que trobareu en diferents establiments de la comarca acreditats amb la imatge de marca, respecten la tradició i el medi ambient i ofereixen una garantia de qualitat i autenticitat.
Cuina i tradició es donen la mà
La gastronomia del Ripollès és un reflex de la seva identitat, amb la fusió de tradició i creativitat contemporània per oferir una experiència única. Els productes locals són la base de receptes que han passat de generació en generació i que avui dia es reinventen en mans de xefs innovadors, que han creat plats com el tàrtar de poltre amb formatge El Pilós, l'estofat de vedella ecològica amb trumfes ecològiques i bolets de temporada o la crema de trumfes de la Vall de Camprodon amb botifarra esparracada del perol, entre d'altres, que mariden sabors tradicionals amb tècniques actuals. Per als amants de la gastronomia, a més, el Ripollès ofereix experiències com ara visites a explotacions locals, on es pot conèixer de prop el procés de producció i tastar els aliments directament del productor. A més, iniciatives com Vine a Pagès permeten descobrir l'origen dels productes i la riquesa de la comarca.
Aquest article forma part de les actuacions del Pla de sostenibilitat turística en destinacions del Consell Comarcal del Ripollès, inclòs en el Pla Territorial de sostenibilitat turística en destinacions 2021 de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya, finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.