El xef malagueny Juan Carlos Reyes (restaurant Àbac, tres estrelles Michelin) s’ha proclamat, aquest dimecres 24 de març, guanyador de la cinquena edició dels Asian Culinary Awards (ACA), el concurs de referència de cuina asiàtica que organitza UDON Asian Food. La final s'ha disputat al HIP-Horeca Professional Expo i Reyes s'ha imposat sobre els altres dos finalistes: Alberto Montes, cuiner del restaurant Atrio (Càceres), amb dues estrelles Michelin; i Naumi Uemura, creadora dels restaurants japonesos Uemura i Eguchi, tots dos a Madrid. Els tres van ser triats finalistes entre 85 professionals de tot el país –una participació rècord– que per a la presentació de la seva candidatura van crear una recepta original i innovadora. El guanyador del concurs s'ha emportat un viatge a Àsia valorat en 3.000 €; el segon finalista, un premi de 1.000 €, i el tercer, un premi de 500 €.
Juan Carlos Reyes ha arribat a la final dels ACA amb la seva recepta Asian green noodles & allioli de menta i alfàbrega. Es tracta d'un curri verd d'espinacs amb ‘noodles’, espàrrecs i una juliana de llimona i cumquat (cítric conegut com a taronja nana) i acompanyat amb un allioli d'herbes. Reyes és el segon cap de cuina del restaurant Àbac a Barcelona, liderat per Jordi Cruz i amb tres estrelles Michelin. Al xef malagueny l'apassiona el menjar japonès, però també la seva gent, la seva cultura i la seva manera de viure. “La seva cuina –diu– té molt per explicar, és molt diferent de la nostra, però tinc clar que poden anar plegades”.
Asian Culinary Awards, a la recerca de les millors receptes asiàtiques
La final dels Asian Culinary Awards (ACA) s’ha disputat en una batalla final en directe (amb totes les mesures de seguretat) i davant un jurat format per grans professionals del sector: el guanyador de la passada edició, Arnau Muñío, xef de Direkte Boqueria i Cuiner de l'Any 2018; Hinoboru Sato, director de Tokyo Ya; Belén Parra, periodista especialitzada en gastronomia i viatges i cofundadora de Gastronomistas.com i Jordi Vidal, cofundador d’UDON. Ells han estat els encarregats de valorar els plats seguint criteris com el sabor, la textura, l'aroma, la tècnica, la composició, la presentació o la innovació de la proposta.