Setrilleres no reutilitzables per a la restauració
Entra en vigor la normativa que obliga a fer servir envasos d’un sol ús i etiquetats
olis bargalló
Les setrilleres reutilitzables tenen els dies comptats al sector de la restauració. Amb el nou any, ha entrat en vigor una normativa, impulsada per la Comissió Europea i aprovada pel consell de ministres espanyol, que obliga tots els establiments d’hostaleria a fer servir envasos d’oli d’oliva no reutilitzables, a més d’estar degudament etiquetats. La normativa, que s’aplica des de l’1 de gener de 2014, permet als establiments esgotar les existències d’oli fins a final de febrer, quan ja no podran servir-lo per les noves mesures aprovades.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és garantir l’autenticitat del producte —en aquest cas, l’oli d’oliva— en bars i restaurants, per evitar possibles situacions de frau. La mesura també es justifica amb la finalitat de millorar la competitivitat del sector, donant suport als productors. Aquesta normativa s’emmarca en un pla d’acció del sector de l’oli d’oliva a la Unió Europea i ja s’aplica en altres països com Itàlia i Portugal, però no s’ha aconseguit, fins al moment, que sigui referendada per tot el conjunt d’estats membres.
Garantia de qualitat, però més residus
La mesura ha estat, majoritàriament, ben rebuda per part de les empreses oleiques, que en alguns casos ja han adaptat la seva oferta professional a les noves condicions exigides. És el cas, per posar un exemple, d’Olis Bargalló. La firma catalana ofereix una àmplia gamma d’olis en envasos de diferents mides, tots amb un tancament de rosca que n’impossibilita la reutilització, de manera que el restaurador pot garantir als clients que l’oli que els serveix és veritablement el que indica l’etiqueta.
Els productors d’oli consideren que els envasos d’un sol ús ajudaran a millorar la imatge general de l’oli d’oliva i permetran oferir un major coneixement del producte als consumidors. A més, recorden que per al sector de la restauració i l’hostaleria la normativa només afecta l’oli que se serveix als clients i no l’oli per cuinar, de manera que no els hauria de suposar un gran cost adaptar-s’hi.
D’altra banda, en canvi, els professionals de la restauració no semblen estar gaire satisfets amb la nova mesura. De fet, la Federació Espanyola d’Hostaleria ja ha deixat clara la seva preocupació per l’aprovació d’aquest decret, perquè no descarten que els nous formats puguin fer que els productors d’oli decideixin incrementar els preus. I alhora destaquen que aquesta mesura implicarà un augment considerable de residus, per tots els envasos no reutilitzables que s’hauran de fer servir, de manera que suposarà un perjudici per al medi ambient. Des del Gremi de Restauració de Barcelona es comparteix aquesta opinió i es destaca que la mesura, que, insisteixen, encarirà el producte i crearà un cost mediambiental enorme, és innecessària perquè mai no hi ha hagut cap problema amb les setrilleres reutilitzables.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia