CUINA.CAT
15/01/2024Que el formatge aixeca passions ho saben molt bé tots els qui esmorzen comté i berenen mató, que no conceben una amanida sense uns quants daus de feta, que esgoten les reserves de parmesà dels restaurants italians i que la pizza la volen amb doble ració de mozzarella. Són els que tenen sempre un bon assortiment de formatges a la nevera, que donarien el seu regne per un formatge blau ben pujat d'aromes però que també s'emocionen davant d'una deliciosa stracciatella.
Perquè són moltes les persones que ho tenen claríssim: ni un sol dia sense formatge! No és cert, potser, que un petit parèntesi amb un lacti bo, acompanyat, posem per cas, d'una copa del nostre vi preferit, pot canviar el sentit d'un dia que no acaba d'anar del tot bé? Els deu formatgers i formatgeres que han donat vida als projectes que detallem a continuació tenen clar que la resposta és que sí, i que l'amor pel formatge ens acompanya tota la vida i no ens abandona mai.
Formatgeria
Més d'un segle de trajectòria avala aquesta formatgeria que va obrir les portes a la Seu d'Urgell l'any 1909. Especialitzada en formatges del Pirineu, també conté referències franceses, italianes i suïsses.
Formatges peculiars, especials, únics i sempre de proximitat. És l'aposta del brasiler Bruno Cabral, expert formatger amb una àmplia trajectòria i artífex d'aquesta botiga de Vic.
Cal Formatger
Els amants del formatge a Girona i rodalia segur que coneixen Cal Formatger, un establiment singular dedicat en exclusiva als formatges catalans, majoritàriament, de petits productors.
La formatgeria del francès Luc Talbordet al cor de Gràcia, a Barcelona, està inspirada en les 'fromageries' del seu país. És un desplegament d'exquisideses d'arreu del món seleccionades amb rigor i sensibilitat.
Formatgeria Dotze Graus
Amb el distribuïdor Kike Ojanguren, que és tot un savi en matèria formatgera, en aquest petit paradís que té en ple Eixample barceloní, hi trobareu, sens dubte, el formatge artesà dels vostres somnis.
No hi ha formatge que us vingui al cap que no trobeu a Vila Viniteca. Aquest racó del Born és un referent en la matèria, on es poden trobar formatges de tot el món i els millors vins per maridar-los.
Llet crua a Sants
Aquest establiment especialitzat en formatges artesans d'arreu del món ha esdevingut un punt de trobada al barri de Sants. També organitza tastos, sovint amb pastors i formatgers convidats.
De cabra, d'ovella, de vaca, de tupí, tronxons, frescos, brossats, salats, tendres, secs i fins i tot dolços... Aquesta botiga de Falset és una institució en matèria de formatges catalans, que es poden maridar amb vins i olis del Priorat.
Tastos i visites a Xerigots
En aquesta formatgeria, que té per lema 'Formatges que emocionen', se seleccionen, es conserven i s'afinen els millors formatges artesans. També s'organitzen tastos i visites a l'obrador.
Passar per davant de Formatgeria Magda, al Mercat Central de Tarragona, significa aturar-s'hi per adquirir alguna de les seves joies catalanes, espanyoles i internacionals.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: