Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 coses que no sabies de la cúrcuma

CUINA.CAT

10/07/2023

La cúrcuma és un condiment bàsic de la cuina oriental, del curri en particular, però també del chutney. Substitut del safrà per acolorir plats, és l'espècia més saludable, d'aroma intensa amb un punt entre amarg, dolç i picant. La cúrcuma en pols estimula el sistema nerviós i aixeca l'estat d'ànim. En la medicina tradicional xinesa, es fa servir contra la depressió i la tristesa. Avui us descobrim 10 coses que no sabíeu sobre la cúrcuma.

01 Cúrcuma

Cúrcuma

Ideal per donar color als plats

Pertany a la família del gingebre. Els rizomes s'assequen i es trituren fins a aconseguir una pols groga, que és la responsable del color del curri i de la majoria de plats indis. 

02

Una arrel petita

Té un sabor agradable, lleugerament picant, és marronosa per fora i d'un color molt ataronjat a l'interior.

03

Saludable i bona alhora

Té molts beneficis per a la salut, és antiinflamatòria i antioxidant, per la curcumina (polifenol) i els curcuminoides que conté.

04

Compreu-la en pols o en arrels fresques

Als nostres mercats, principalment la podem comprar de dues maneres: en pols, de color groc, o bé en petites arrels fresques, molt semblants al gingebre, però de mida més petita.

05

Com a espècia, es fa servir...

...en pols i seca, per donar color o per aportar sabor, o ratllada per afegir-la en qualsevol preparació, ja que aporta matisos i aromes diferents a l'espècia seca.

06

Per als curris i molt més

La podem fer servir en guisats on vulguem donar un color taronja o groguenc, en verdures al forn o a la planxa, en qualsevol tipus de sopa, de crema o de llegum, així com en arrossos o cuscús, i en carn o peix a la planxa. 

07

També en plats dolços

A les postres, la cúrcuma també pot ser un gran aliat, ja que combina molt bé en cremes o amb la xocolata.

08

A l'últim moment, el millor sabor

La millor manera d'afegir la cúrcuma en un plat és al final, ja que els curcuminoides (els compostos amb propietats medicinals) es destrueixen amb la cocció.

09

Una bona combinació amb el pebre

Si combinem la cúrcuma amb pebre, l'absorció de curcumina (colorant natural) és més elevada, ja que la piperina (alcaloide) del pebre negre l'afavoreix.

10

Conservar-la en pols i fresca

Per conservar la cúrcuma en pols, cal deixar-la en un lloc sec i no guardar-la gaire temps, ja que perd aroma. En el cas de la fresca, el millor és deixar-la a la nevera i consumir-la com més aviat millor.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: