CUINA.CAT
10/07/2023La cúrcuma és un condiment bàsic de la cuina oriental, del curri en particular, però també del chutney. Substitut del safrà per acolorir plats, és l'espècia més saludable, d'aroma intensa amb un punt entre amarg, dolç i picant. La cúrcuma en pols estimula el sistema nerviós i aixeca l'estat d'ànim. En la medicina tradicional xinesa, es fa servir contra la depressió i la tristesa. Avui us descobrim 10 coses que no sabíeu sobre la cúrcuma.
Cúrcuma
Pertany a la família del gingebre. Els rizomes s'assequen i es trituren fins a aconseguir una pols groga, que és la responsable del color del curri i de la majoria de plats indis.
Té un sabor agradable, lleugerament picant, és marronosa per fora i d'un color molt ataronjat a l'interior.
Té molts beneficis per a la salut, és antiinflamatòria i antioxidant, per la curcumina (polifenol) i els curcuminoides que conté.
Als nostres mercats, principalment la podem comprar de dues maneres: en pols, de color groc, o bé en petites arrels fresques, molt semblants al gingebre, però de mida més petita.
...en pols i seca, per donar color o per aportar sabor, o ratllada per afegir-la en qualsevol preparació, ja que aporta matisos i aromes diferents a l'espècia seca.
La podem fer servir en guisats on vulguem donar un color taronja o groguenc, en verdures al forn o a la planxa, en qualsevol tipus de sopa, de crema o de llegum, així com en arrossos o cuscús, i en carn o peix a la planxa.
A les postres, la cúrcuma també pot ser un gran aliat, ja que combina molt bé en cremes o amb la xocolata.
La millor manera d'afegir la cúrcuma en un plat és al final, ja que els curcuminoides (els compostos amb propietats medicinals) es destrueixen amb la cocció.
Si combinem la cúrcuma amb pebre, l'absorció de curcumina (colorant natural) és més elevada, ja que la piperina (alcaloide) del pebre negre l'afavoreix.
Per conservar la cúrcuma en pols, cal deixar-la en un lloc sec i no guardar-la gaire temps, ja que perd aroma. En el cas de la fresca, el millor és deixar-la a la nevera i consumir-la com més aviat millor.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: