CUINA.CAT
16/05/2023La diversitat gastronòmica de Catalunya es reflecteix en desenes de receptes i dolços que només es fan i es poden tastar en determinats pobles i ciutats. Recorrem el país de punta a punta per descobrir-ne alguns dels més singulars. Som-hi!
Mapa de receptes locals
Comencem la ruta al nord del territori, a la cara nord del Pirineu, per tastar una pasta fregida feta amb oli, farina, ous, sucre i grans d'anís a la qual es dona forma de tronc. Es poden trobar a la majoria de fleques de la comarca, repartides pels diferents pobles de la Vall d'Aran.
Patata d'Olot
Baixem a la Garrotxa per trobar unes patates farcides de carn que amaguen una història curiosa, també conegudes com a patates de la Deu i patates d'en Bretcha, ja que es van crear als anys trenta al restaurant La Deu per sorprendre el president de la Diputació de Girona, Pere Bretcha.
Taps de Cadaqués amb xocolata i gelat de vainilla
Anem fins a la Costa Brava, a l'extrem oriental del país, on, des del segle XVIII, els taps són el pastisset per excel·lència de Cadaqués. Són un pa de pessic sucat en almívar al qual es dona forma de tap d'ampolla de cava i s'espolsen amb sucre de llustre, un dolç deliciós i pràctic per a un bon berenar.
Niu de Palafrugell Xevi F. Güell
No marxem gaire lluny, i és que preparar el plat més tradicional de Palafrugell requereix temps. Es tracta d'una recepta elaborada amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata, que ha evolucionat amb els anys i que ara també inclou aviram de caça, tot i que manté l'essència del producte local del municipi.
Fira de la Tòfona de Centelles
Anem cap a l'interior, a Osona, on hi trobem un esmorzar de forquilla que, malgrat el nom, té poc a veure amb la samfaina tradicional. A Centelles, és un guisat de menuts de xai que té molt de protagonisme a la Fira de la Tòfona, a la tardor, tot i que se'n pot gaudir tot l'any, ja sigui en esmorzars o en altres àpats.
La Seu Vella de Lleida
Viatgem fins a la capital de Ponent, on, el 1956, per retre homenatge al compositor Enric Granados, fill de Lleida, es van crear aquests dolços de forma irregular i amb gust d'ametlla. Es fan amb ous, sucre, llet, mantega i ametlles i els podem trobar en algunes pastisseries locals.
'Sabines'
Si ens endinsem a la Segarra, la Mare de Déu del Coll de les Sabines, patrona de Cervera, dona nom a aquestes pastes seques amb gust de vainilla i ametlles que se solen acompanyar amb algun vi dolç a qualsevol hora, un dolç saborós i còmode per picar durant el dia o per endur-se'l a la feina o a l'escola.
Coradella de Molins de Rei Mariona Villavieja
El 2018, aquest plat de traginers fet amb menuts de xai i vi molt vinculat a la Fira de la Candelera va ser proclamat Plat Favorit dels Catalans. Cada any es fa un concurs per triar-ne la millor versió, una ocasió perfecta per provar-ne variacions diferents.
Bufats del Vendrell
Anem cap a terres del Penedès, on fa més d'un segle que les pastisseries vendrellenques mesclen avellanes, sucre, farina i ou per crear aquestes pastes que tenen l'aspecte i la textura d'un suflé endurit, una especialitat exquisida de la terra de vins per excel·lència del país.
Rossejat del delta de l'Ebre Mariona Villavieja
Acabem a l'extrem sud del país, a l'altra punta d'on hem començat, amb un plat que pot ser de fideus o d'arròs, però la clau d'aquesta recepta és daurar-los –rossejar-los– abans d'afegir-hi el fumet de peix i la resta d'ingredients (peix i marisc) amb què vulgueu acompanyar-los.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: