CUINA.CAT
28/03/2018El món dels estris de cuina és pràcticament il·limitat. N'hi ha de grans i de petits, de versàtils i de destinats a una única funció, de senzills i de complexos, de metall, de fusta, de silicona, de plàstic... No us deixeu aclaparar per tanta oferta, però! Aquí us explicarem quins són els utensilis més emprats a les millors cuines, per a què serveixen i en quin moment cal utilitzar-los.
Varillas de batir
Formades per filferros en forma de campana que, units, li atorguen una estructura lleugerament esfèrica. S’utilitzen per emulsionar, muntar i barrejar productes de naturalesa aquosa o cremosa. Són ideals per fer clares a punt de neu, batre ous, muntar nata o remenar la crema catalana. La seva estructura ens permet incorporar aire sense cap problema. Ara bé, aneu amb molt de compte si el producte és massa espès o dur, ja que les varetes es podrien trencar.
Espátula
Amb forma de cullera totalment plana, té les puntes arrodonides i està feta d’una sola peça que acostuma a ser de fusta o de plàstic resistent a les altes temperatures. És l’estri més versàtil de l'univers culinari, ja que es pot fer servir per remenar tota mena d'elaboracions, des d’un sofregit fins a un estofat o un risotto.
Cucharón
És semblant a un cassó petit amb un mànec llarg i vertical. S’utilitza bàsicament per servir elaboracions caldoses. Tot i que se’n poden trobar de molts materials, generalment són metàl·lics. També hi ha cullerots amb forats que podeu fer servir com una escumadora.
Cuchillos
A la vostra cuina no hi pot faltar un arsenal nodrit de ganivets. Aquí us donem algunes idees que us ajudaran a treballar el producte amb més garanties: el ganivet del xef (molt versàtil, de fulla gruixuda i pesada), el ganivet de carn (per tallar els filets, de fulla forta i estreta), el ganivet de pa (de fulla dentada), el ganivet per pelar (curt i que permet un control ferm sobre l'aliment), el destraló (de fulla rectangular, ampla i pesada, ideal per tallar grans trossos de carn)...
Rasqueta
És la reina de les planxes, ja que la seva forma triangular i lleugerament afilada per la part de sota permet agafar perfectament els aliments per donar-los la volta sense cremar-se els dits. També és ideal per recollir la xocolata fosa de sobre el marbre en el procés de temperar-la.
Espumadera
És un utensili dissenyat especialment per aïllar l’escuma que alliberen els ingredients d’un brou, quan l’aigua comença a bullir. Consta d'un mànec llarg i d'una superfície rodona foradada. També la podeu fer servir per treure productes de dins l’oli calent.
Pincel de silicona
Té diverses utilitats, però bàsicament serveix per pintar de forma uniforme els aliments, sovint per una qüestió estètica. Per exemple, s’utilitza per pintar postres casolanes o panades, entre d’altres. També es fa servir per engreixar els motlles abans de posar-hi la massa, per tal que després sigui fàcil de retirar i no quedi enganxada. Els productes de pastisseria com les coques es pinten amb ou o amb almívar. D’altre banda, les carns i els plats mariners es solen pintar amb salses, marinades o oli. Una altra de les nombroses utilitats que pot tenir aquest estri és eliminar l’excés de farina del pa.
Lengua de gato
És una peça de plàstic, generalment de silicona, dissenyada de tal manera que permet recollir tot el que hi ha al recipient sense deixar-ne cap rastre. També la podeu fer servir per remenar salses i sofregits, però heu d’anar amb molt de compte, ja que és molt sensible a les altes temperatures i se li podrien desfer les puntes.
Manga pastelera
És totalment indispensable per als pastissers. Aquest estri, que consta d’un con o un cilindre amb un filtre, permet deixar anar, amb molta precisió i de forma controlada, els aliments viscosos que hi introduïm (com xocolata o crema). Si en teniu, podreu decorar els productes de rebosteria al vostre gust!
Motlles de pastisseria
Aquestes peces serveixen per donar la forma que desitgem a la massa. N'hi ha de diversos materials: silicona, plàstic, metall... Poden ser desmuntables, extensibles, amb formes múltiples, amb figures i personatges, etc. També hi ha motlles especials per fer cupcakes. Els pastissers tenen un estri similar per donar forma a les galetes, que talla la massa donant-li l'aspecte desitjat.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: