Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 formatges catalans singulars

Els més peculiars de Catalunya

16/03/2021

Som tan i tan fanàtics dels formatges artesans catalans que, si ens féssiu triar-ne un de concret, ens costaria molt decidir-nos. Els clàssics ens tornen bojos, però els formatges amb un toc peculiar ens fan saltar d’emoció.

01 Lo Pebrat

Lo Pebrat

Lo Pebrat

Lo Pebrat és un formatge de forma troncopiramidal (peces de 250-300 grams) i cobert de pebre per tota la superfície. De sabor excepcional, s’elabora des del 1994, i no ha deixat d’obtenir reconeixements i premis internacionals. És un formatge estacional, artesà, fet amb llet crua de cabra, cremós, de pasta tova i amb vuit setmanes de maduració. La Formatgeria Serrat Gros fa servir llet de les seves cabres, a Cal Codina d’Ossera.

Formatgeria Serrat Gros
Cal Codina. Ossera (Alt Urgell).
Tel. 690 38 55 56.

02 Ceretani Cheddar

Ceretani Cheddar

Ceretani Cheddar

Elaborat amb llet crua de vaca (del ramat del germà de Pere Pujol, el propietari) i quallada enzimàtica, és un formatge de pasta cuita que ha madurat un mínim de sis mesos. De pell natural, el trobareu en peces de 12 i 20 quilos. Aquesta varietat de formatge no és gens habitual a les nostres contrades, però, en canvi, és el més popular del Regne Unit, d’on és originari: cada britànic en menja 4,5 quilos a l’any, de mitjana.

Molí de Ger
Molí de Ger, s/n. Ger (Cerdanya).
Tel. 636 68 39 36.

03 Tossol

Tossol

El Tossol

Un formatge presumit que canvia de muda segons l’estació de l’any. Està elaborat amb llet crua de vaca i quallada làctica, és de pasta tova, amb una textura cremosa, i té la pell florida. El Tossol de Tardor ha madurat 25 dies, vint sense fulles i cinc més cobert de fulles de castanyer. La Xauxa és una formatgeria molt jove i amb molt de camí per recórrer, ja que elaboren formatge des del 2018.

Formatgeria Xauxa
Del Portal, 28. Les Preses (Garrotxa).
Tel. 658 34 83 07.

04 Craba

Craba

Craba

El Craba és de llet crua de cabra, de pasta tova, pell rentada i amb una crosta de color salmó. D’aroma intensa i gust suau, ha madurat uns dos mesos. És un formatge estacional (de març a octubre) que respecta la cria. Gaudiu-ne calent o fred. El nom Craba no és una errada ortogràfica, és la forma aranesa de cabra, la llengua del pastor del ramat de cabres que els proveeix la llet.

Formatgeria Taüll
Església, 17.
Taüll (Alta Ribagorça).
Tel. 677 59 60 93.

05 Brisat

Brisat

Brissat

Fet amb llet crua de vaca i quall d’origen animal, té forma de cilindre pla i un gust marcat, amb notes de tanins i records de celler de vi. Amb una maduració mínima de 60 dies, la crosta es renta periòdicament amb mares del vi negre Vinya L’Hereu (DO Costers del Segre). Les mares el fan madurar gairebé sense fongs ni llevats, i li donen un gust particular. L’acabat és d’un mes arrebossat.

Mas d’Eroles
Adrall (Alt Urgell).
Tel. 973 38 73 38.

06 OLOST RATAFIA

OLOST RATAFIA

Olost Ratafia

Un formatge curat de llet crua de vaca, de pasta dura i afinat amb ratafia. Amb una maduració d’entre set i vuit setmanes, el trobareu en peces de mig quilo. De gust dolç i afruitat, que recorda la mantega. No el confongueu amb l’Olost a seques, un semicurat d’escorça natural raspallada, també de llet crua de vaca, però sense afinació de ratafia.

Formatgeria Reixagó
Casa Reixagó. Olost (Lluçanès).
Tel. 673 65 61 33 / 93 872 68 96.

07 cheesefuet

cheesefuet

Cheesefuet XXL

Elaborat amb llet de cabra i una fórmula patentada per la marca que permet aconseguir un formatge embotit dins d’una tripa vegetal. Amb una maduració de quatre setmanes, que li aporta aromes de bosc i molsa, el trobareu en dues versions: natural i amb tòfona, un producte típic del Moianès que li afegeix una aroma delicada i un gust exquisit. Té moltes aplicacions a la cuina, des d’una pizza fins a una amanida.

Formatges Montbrú
Pol. Ind El Prat. Av. del Prat, 16.
Moià (Moianès). Tel. 93 820 90 10.

08 Cor Casa mateu

Cor Casa mateu

El Cor

Formatge fet amb llet pasteuritzada de cabra, ferments lactics, quall i sal, que madura entre 15 i 60 dies. La superfície es deixa florir afegint-hi el fong Penicillium Candidum. Amb l’escorça florida, prima i gustosa, la pasta és blanca i cremosa quan arriba als dos mesos de maduració. De gust delicat, amb tocs florits gustosos a la pell.

Casa Mateu
Únic, s/n. Casa Mateu. Surp(Pallars Sobirà).

Tel. 973 62 14 05.

09 Liades Mediterranies

Liades Mediterranies

Liades Mediterrànies

A Formatges Camps seleccionen els millors productes de les nostres terres per barrejar-los amb la massa del formatge artesà elaborat amb llet pasteuritzada de cabra. El resultat són uns formatges de sabors mediterranis: el madurat amb pebre vermell agredolç fumat amb denominació d’origen de la Vera i el condimentat amb trossets de tomàquet assecat al sol i alfàbrega.

Formatges Camps
Camí de Palau a Bellvís, s/n. El Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell).

Tel. 606 453 017. 

10 cendrat

cendrat

Cendrat

El Formatge del Montsec o Cendrat és un lacti artesà singular i deliciós, recuperat després d’anys. Elaborat amb llet crua de cabra, de pasta tova i amb la pell cendrada, que li dóna un color negre característic. Amb una maduració en cava d’entre 60 i 90 dies, és de textura tova, mantegós i de pasta lleugerament compactada, aromàtic, d’olor penetrant i amb un gust intens i fort. Mengeu-lo sol, amb pa torrat o raïm.

Formatgeria de Clua
De la Font, s/n. La Clua de Meià. Artesa de Segre (Noguera).

Tel. 687 22 44 98.

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: