CUINA.CAT
15/11/2023Tant si som panarres de mena com si no, el bon pa es pot reconèixer pràcticament mirant-lo i, si ens fallés la vista, olorant-lo. Una peça de pa o de brioixeria artesana té una personalitat pròpia, un aspecte i uns matisos únics i unes aromes inconfusibles. De fet, fins i tot els forners més experimentats asseguren que és impossible predir amb exactitud com quedarà un pa, un croissant, un brioix o una coca artesana: són productes que depenen de factors volàtils, com ara la temperatura i la humitat. Això vol dir que l’elaboració de qualsevol pa o pastís artesanal, sigui una baguet o una ensaïmada, sempre té un punt d’incertesa que dispara l’adrenalina dels forners més vocacionals, fins i tot després de molts anys de trajectòria. Afortunadament, Catalunya té molts forns de pa artesans, des d’aquells de tota la vida amb diverses generacions de mestres forners al darrere fins a alguns de nova creació inspirats en les tendències més contemporànies. Això sí, tots amb el savoir faire imprescindible per proveir-nos amb totes les garanties del nostre pa de cada dia.
El Gurbi, la nova botiga de PaVic
Més de 70 anys elaborant pa a Osona fan de PaVic un establiment de referència on la tradició i la innovació estan molt ben avingudes. Aquesta expertesa es tradueix en peces com el pa de pedra, el barrot rústic i les xocolates d’autor del mestre pastisser Lluc Crusellas.
Amb establiments a Vilaller i el Pont de Suert, Forn Codina presumeix d’un pa de pagès per llepar-se’n els dits. Tant, que el 2018 li va valer el premi al Millor Pa de Pagès, un format que conviu amb peces com el pa de xia o el de sègol i espelta. I deixeu lloc per a les magdalenes!
Forn de pa
Fundat l’any 1879, aquest forn és el lloc perfecte per comprar un pa artesà de nivell a l’Empordà. Els seus xuixos són imprescindibles, com també l’snecken de canyella i fruita, els bombons i les melmelades.
Forn Can Corominas
La quarta generació de flequers de la família Corominas elabora des de fa dècades un dels millors pans de la zona, amb massa mare, ingredients 100% artesans de proximitat i cuit al forn de llenya. Si heu de triar-ne una especialitat, que sigui la coca de llimona de l’avi Corominas.
Aquest forn de Lleida ofereix tota mena de pans (el de farina molta a la pedra, sègol i sèsam és una perdició), flautes, pastissos de temporada (panellets, tortells, bunyols...) i un pa de motlle exquisit, entre altres propostes.
Coca de Sant Joan de Montserrat Forners
Molts premis avalen la trajectòria d’aquest forn: millor pa de pagès de Catalunya 2022, millor llonguet 2021 i millor pa de Sant Jordi 2022. El pain au chocolat és espectacular, com també les baguets de cereals i la selecció de pastissos. Fins i tot tenen pizza a talls!
Oz és el forn de pa que la xef israeliana Ronit Stern es va veure pràcticament obligada a obrir per aclamació popular. Els pans dels seus locals La Balabusta, Flying Monkey i Auto Rosellón tenien tants fans que els clients els volien a casa, sobretot l’espectacular challah.
Forn de La Fabrique Enrique Marco
Si voleu tastar un dels millors croissants artesans de Barcelona us heu de desplaçar a un carreró del Poble-sec on us espera una oferta amb un marcat accent francès. Tots els pans i les peces de rebosteria tenen el certificat eco i són la mar de bons: no sabreu per on començar!
Els mítics brioixos d’aquest petit obrador han esdevingut en poc temps la sensació de l’Hospitalet. També els croissants d’inspiració francesa, els pans de massa mare (com el de sègol i garrofa, una delícia), les coques, les ensaïmades i molt més.
Forn de pa
Amb dos establiments a Reus i amb credencials com el premi Llesca d’Or al millor forn de Catalunya, aquí hi trobeu un pa de pagès excepcional (premi al millor pa de pagès amb IGP 2016). Tenen de tot per a tots els paladars, però el croissant de xocolata (belga) és imprescindible.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: