Malgrat que ja ha finalitzat l'estat d'alarma, la limitació del nombre de comensals en les reunions casolanes ha fet minvar l’estona que passem entaulats en bona companyia. Ara que arriba l'estiu és hora de reivindicar les sobretaules i els licors que les acompanyen.
Ratafia
Per als més llaminers de la sobretaula, hem triat el licor de crema de ratafia, fet a base de llet sense lactosa, de color torrat i gust dolç i suau. Podreu trobar el de la Pabordessa, a Vilablareix, Gironès.
Licor de Caldes (Flors del Remei)
Conegut com el licor de Caldes, data del 1919 i s’elabora amb una varietat de productes vegetals, fulles, arrels i llavors. De gust intens, se sol prendre amb glaçons. Nosaltres us recomanem el clàssic de les Flors del Remei, a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).
Licor de fruits del bosc
Licor artesà de fruits del bosc elaborat amb diversos productes que es poden trobar als boscos del Pirineu: gerds, maduixes, móres, groselles... El dels fallaires, de Licors Portet, el trobareu a la Pobla de Segur (Pallars Jussà).
Bombó de Ratafia
Amb el cafè, us recomanem el Bombó de Ratafia, que combina la ratafia i la xocolata amb un gust únic i genuí que s’aconsegueix afegint cacau al licor. A Esparreguera trobareu aquesta bomba dolça de Ratafies Guillem.
Hidromel
Dels diferents hidromels que fan (fruit de la fermentació controlada d’aigua, mel i pol·len, envellits en bótes de roure un mínim de dos anys), el Liquor D’Melis és el més dolç.
Licor de camamilla
Si voleu un gust intens de notes exòtiques, trieu aquest licor de camamilla d'Elixirs de Ponent, a la Segarra. La base, l’herba, es cull entre el Castell del Remei i Linyola, i se li dóna un toc d’espècies i elements botànics.
Licor de vi de nous
Si sou de conservar les tradicions, opteu pel licor de vi de nous, fet amb vi negre de la cooperativa de Maldà, nous de Bellpuig, aiguardent i sucre de comerç just, que trobareu a Arbeca (Garrigues).
Licor d'avellana
Com no podia ser d’una altra manera, aquesta empresa de la Selva del Camp, Coselva, aposta pel licor d’avellanes per fer una sobretaula de territori, ja que aquesta fruita seca es conrea a la localitat des del segle XII.
Licor de crema d'arròs
El licor de crema d’arròs, insígnia de Segadors del Delta, no pot faltar en una conversa posterior a l'àpat ben relaxada. Amb un gust suau i dolç, és subtil, però de gran potència aromàtica.
Crema d'anís
Acabem l’àpat amb una crema d’anís d'Alcoi, la renovació d’un clàssic, l’anís, amb tocs actuals. De gust intens i refrescant.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: