Mas Montseny
Roger Catà és un expert en greixos vegetals que es va adonar que el mètode d’extracció de l’oli de les olives es podia aplicar, també, als alvocats. El seu objectiu és oferir un oli de proximitat, seguint el procés d’extracció dels olis d’oliva prèmium, amb alvocats frescos i sans conreats a la costa mediterrània, a diferència dels productors d’alvocat d’altres països, que aprofiten les sobres de la producció de la collita per fer-ne oli.
Amb l’alvocat, han creat la marca ALVO, amb la qual comercialitzen aquest oli al detall, a la restauració i per internet. Al web, a més, trobareu receptes que us permetran per conèixer-ne les aplicacions gastronòmiques.
Tegust
Tegust reivindica les infusions com un producte que és molt més que una barreja d'herbes amb aigua calenta. A la nau de la Bisbal d’Empordà fan les barreges d’herbes, la majoria procedents de conreus ecològics, i tot el procés d’envasat. L’estrella de Tegust és la infusió de ratafia, un producte fruit d’una equivocació, ja que es va crear a partir d’una partida d’herbes de ratafia que no servien per elaborar la beguda.
Avui, a més d’aquesta infusió, en fan una vintena més, com la d’Aromes de Montserrat (sense alcohol, igual que la de ratafia) i algunes propostes originals, com la del Girona Futbol Club, amb maduixa i xocolata blanca.
Menjamiques
Fa un parell d’anys, Clara Martín va decidir donar sortida a la crema de garrofa que es feia per a ella, després que els amics l’animessin a fer-ho. L’objectiu que té ara mateix és explicar altres maneres de fer servir la garrofa i, per això, en fa quatre productes diferents: la crema de garrofa clàssica (edulcorada amb mel), la crema vegana, el dolç d’ametlla i el dolç d’avellana. I no es vol quedar aquí, ja que està treballant per treure altres productes, sempre amb la filosofia de recuperar l’ús de plantes autòctones.
Foment Agrícola de les Garrigues
El 1982, la família de Joan Altet va plantar els primers arbres de festucs de la Península a Maials, al Segrià. Així va néixer Foment Agrícola de les Garrigues, una empresa que avui té 115 hectàrees de pistatxers al voltant de Maials, en terrenys de secà.
Com que els festucs de Foment Agrícola de les Garrigues creixen en camps de secà, els fruits que donen són molt més saborosos, explica Joan Altet. Un cop collits, al setembre, els festucs es transporten a la nau de l’empresa, a Maials, on se’ls treu la clova exterior, de color vermell, es torren i s’envasen per fer-los arribar als consumidors.
Tupí de la Cerdanya i Mas d'Eroles
Joan Sangenís i Salvador Maura viuen a 40 quilòmetres l’un de l’altre i en dues comarques diferents. Un fa melmelades a Bor (la Cerdanya) i l’altre elabora formatges a Adrall (l’Alt Urgell). Tots dos tenen un petit restaurant a casa seva i l’atzar va fer, fa uns quants anys, que els seus camins s’encreuessin i acabessin unint els seus productes a taula.
En Joan i en Salvador van començar a col·laborar a l’Associació d’Artesans dels Pirineus i avui són bons amics. Fan dos productes complementaris, que mariden d’allò més bé i que uneixen dues comarques veïnes.
Can Garriga
Esteve Garriga coneix molt bé el món dels productes ecològics, ja que fa temps que hi treballa, però no va ser fins fa deu anys que, en un garatge de l’Empordà, va començar a fer cremes i brous amb productes ecològics. Primer, feia maquila, és a dir, transformava la matèria primera perquè els pagesos la comercialitzessin, però també va acabar creant la pròpia marca de producte ecològic certificat i, avui, fa brous, cremes i salses amb la marca Can Garriga, brous amb la marca Caldos —per a botigues especialitzades— i patés i melmelades amb la marca Margot.
Tota la matèria primera de Can Garriga és fresca, natural i amb certificació ecològica de pagesos catalans, i els productes es troben en botigues i supermercats de les demarcacions de Barcelona i de Girona, i molt aviat a la resta de Catalunya.
Soulblim
Fa deu anys que Jaume Torras va crear Fructus, amb l’objectiu de fer arribar als consumidors i als restauradors, cada dia, els millors productes frescos del Baix Llobregat. Torras és pagès i la seva família fa més de cinc generacions que treballa la terra, des de Sant Climent de Llobregat fins al delta del Llobregat, on actualment té bona part dels camps.
Coincidint amb el desè aniversari de l’empresa, Fructus s’ha convertit en Soulblim. Un canvi d’imatge i de denominació que reflecteix la filosofia de Torras: oferir un producte de proximitat que pot arribar del camp al plat el mateix dia —bona part dels clients són restaurants d’arreu del país.
Muuu Beee
A Muuu Beee elaboren quatre formatges diferents: el Tendre de Drap, suau i afinat durant dues setmanes; el Sotabosc, madurat vuit setmanes amb una escorça de fongs naturals; el Flor de Neu, cremós de pasta tova, i El Pilós, de pasta cuita i escorça rentada, amb setze setmanes de maduració.
Des del primer moment, ha apostat pel territori i, per això, tota la llet prové del Mas la Folcrà, de Sant Joan de les Abadesses, amb un ramat de seixanta vaques de raça frisona. En el futur Muuu Beee obrirà la formatgeria a les visites, per crear un espai d’aprenentatge i sensibilització, lligat als que ja hi ha al Mas La Folcrà i al restaurant Cat Can Guetes, gestionat per la Fundació MAP.
Escalfet
La Montse i en Jordi Escalfet porten la pastisseria a la sang, ja que són la quarta generació d'una família de pastissers i forners de Sant Quintí de Mediona, on elaboraven pa, carquinyolis i altres dolços. Però quan els pares de la Montse i en Jordi van decidir tancar la botiga, els dos germans van decidir continuar fent els carquinyolis, mantenint la recepta original dels seus avis: ametlla, sucre, farina, llevat, vainilla i clara d’ou.
En fan cada tarda, un a un —per això tots els carquinyolis tenen una forma diferent—, de manera totalment artesana. El resultat d’aquesta elaboració són uns carquinyolis més cruixents, no tan durs com d’altres, de sis varietats diferents: xocolata negra, blanca i amb llet —en Joan és xocolater—, cafè, i canyella i avellana, a més dels tradicionals.
Maria Soler. L'art de la conserva
Amb gairebé deu anys d’experiència fent melmelades i conserves, Maria Soler s’ha convertit en una experta a transformar la fruita per conservar-la i crear productes singulars, des de l’obrador i botiga de Santa Coloma de Queralt, que ha estrenat fa tot just un any.
Un d’aquests productes, el vinagre de fruita, és una salsa perfecta tant per amanir com per cuinar. Està fet amb vinagre de poma i fruita natural, de manera que és un producte de temporada i, quan se n’acaba l’estoc, cal esperar fins a l’any següent per tornar-ne a fer. A més, durant l’any Maria Soler organitza diversos tallers d’elaboració de conserves perquè tothom que vulgui pugui aprendre a fer-ne a casa, i també per conèixer les possibilitats gastronòmiques de les salses de vinagre.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: