I ja som al juny! Aquest mes acomiadem la primavera i donem la benvinguda a l'estiu amb fruites refrescants i hortalisses perfectes per preparar amanides variades i nutritives. Traieu el paper i el bolígraf i preneu nota!
Albercocs
Aquesta fruita de to ataronjat, semblant al préssec però més petita, és originària de l'Àsia central. És coneguda per les seves propietats astringents, antiinflamatòries i antioxidants. És especialment recomanable en el cas dels nens, ja que contribueix a enfortir el seu sistema nerviós i a fer créixer els seus ossos.
Pebrots verds
Es tracta d'un dels aliments més rics en vitamina C. A més, estimula la secreció gàstrica i provoca sensació de sacietat, de manera que us l'aconsellem si teniu previst fer dieta. Feu-ne samfaines i amanides o fregiu-los per utilitzar-los com a guarnició d'un plat de carn. Un dels productes amb què combina millor és el bacallà.
Cogombre / Thinkstock
Aquesta hortalissa refrescant i lleugera, una de les reines indiscutibles de les amanides, consta principalment d'aigua i potassi. Gràcies al seu efecte laxant i diürètic, és ideal per depurar l'organisme de residus tòxics i per eliminar l'excés d'aigua. I una última cosa: el cogombre, tal com ens recorda aquella imatge tants cops vista de les rodanxes als ulls, també va bé per a la pell.
Nespres / Thinkstock
Per desgràcia no és una fruita prou coneguda i consumida, i això que ho té tot per ser-ho. Per la seva carn compacta i sucosa, el seu gust lleugerament àcid però equilibrat i els seus efectes beneficiosos per a la salut intestinal, la nespra mereix, sens dubte, ser reivindicada.
Pomes
La poma és una fruita carregada de simbolismes, que van des de la fruita de la saviesa fins al motiu de l’expulsió d’Adam i Eva del Paradís, passant per ser el fruit de la discòrdia. Avui té un gran nombre de varietats, que li permeten estar present a les fruiteries tot l’any. Tradicionalment ha estat vinculada a les postres, ja sigui crua o cuita, i associada amb la vainilla o la canyella, però també pot ser companya de formatges i carns, sense oblidar la sidra i el calvados, que en deriven.
Pruna negra
Considerada per a molts una varietat de la família de prunes europees, d’altres li reserven un lloc diferent i la consideren originària de la regió de Damasc. És una pruna de forma ovalada i mida menor que l’europea, que es caracteritza per la pell fosca —antigament emprada per tenyir roba de color porpra— i la polpa groga, ferma i un punt aspra, si no és ben madura, cosa que feia que es destinés, preferentment, a fer prunes seques o melmelades, abans que es millorés en certes varietats, cosa que l’ha fet més dolça, n’ha avançat la collita i l’ha destinat al consum com a fruita fresca.
Talls de síndria sense llavors Thinkstock
La síndria és parenta del meló, originària de l’Àfrica, on, des de temps immemorials, el seu consum ha estat una bona manera de saciar la set. Justament, l’elevat contingut d’aigua (fins a un 95% del pes) és la seva virtut principal. Oberta i posada una estoneta al sol, l’evaporació del líquid la fa encara més refrescant. Avui, amb varietats pràcticament sense llavors i altres de polpa groga, continua presentant l’enigma de la maduració. La manca de zona groga (la que toca a terra i que apareix en madurar) pot ser indici d’una desaconsellable collita prematura.
Cistell amb gerds Thinkstock
Amb els fruits delicats de color vermell, aquesta fruita va esdevenir competidora de la maduixa, tant en el consum directe, just rentada un moment, com en la preparació de purés integrats en diversos pastissos. Aclimatat al conreu des del segle XVIII per augmentar-ne la mida, el gerd continua, però, tenint la consideració popular de fruita salvatge. Potser perquè no s’ha diferenciat, com la seva parenta, en maduixes i maduixots.
Meló cantalup
És la varietat principal dels anomenats 'melons d’estiu', per contraposició als clàssics de casa nostra, considerats d’hivern per la seva millor conservació. De forma esfèrica, es diferencia dels altres melons d’estiu per la pell llisa, de color verd pàl·lid, i les costelles de color més verd i una mica entrants. De polpa ataronjada, per la presència del betacarotè precursor de la vitamina A, el nom li ve d’haver estat conreat i millorat a la zona italiana de Cantalupo, sota tutela papal, després que els missioners el portessin de l’Índia.
Carbassó rondini
Aquesta carbassa tendra de pell llisa, forta i de color verd fosc, i polpa blanca o un punt groguenca, té una mida mitjana (entre 100 i 200 g) i una forma rodona, quasi esfèrica, que la fan ideal per farcir-la amb carn o formatge, deixant-ne el copoll com a tapa i eliminant-ne les llavors embrionàries de la part central. Típic del temps estiuenc, amb un gust que té alguns matisos de nou i molt poques calories, el carbassó rondini també es pot fer servir en quasi totes les preparacions tradicionals dels altres parents de la mateixa família: es pot bullir, tallar per la meitat, coure en aigua salada tot deixant-lo un punt cruixent, o incorporar-lo a algun guisat en substitució d’altres verdures similars.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: