CUINA.CAT
22/02/2019El Modernisme va anar més enllà de l'art, com a moviment politicocultural que volia transformar la societat. Hi ha qui afirma que el Modernisme va ser una època daurada per a la cuina catalana, de manera que no ens sorprèn que hi hagi restaurants en diversos recintes modernistes de Barcelona que tinguin èxit encara avui. La combinació de gastronomia i modernisme atreu la mirada de turistes i residents; la seva combinació, més enllà de sorprendre el paladar del client, encaixa amb la ciutat de Barcelona en llocs com la Pedrera o el Recinte Modernista de Sant Pau. El llegat d'aquesta cuina encara és molt present, i nosaltres també l'hem volgut trobar.
El 4 Gats
Un restaurant emblemàtic de Barcelona i del Modernisme, inaugurat el 1897 als baixos d'un edifici dissenyat per l'arquitecte Puig i Cadafalch, amb la voluntat de dur a la ciutat els ambients més bohemis de París. Lloc de culte dels intel·lectuals i els artistes de l'època, va ser un refugi d'inspiració per a Pablo Picasso. Freqüentat per l'arquitecte Antoni Gaudí i el músic Isaac Albéniz, entre molts altres. El restaurant representa tant l'esperit de la ciutat de Barcelona que Woody Allen va filmar una de les escenes més icòniques de 'Vicky Cristina Barcelona' dins d'aquest local. Demaneu-hi un arròs de mar i muntanya, en són especialistes.
Grill Room Bar Thonet
Al barri Gòtic barceloní, malgrat les diferents remodelacions de l'edifici (protegit com a bé d'interès cultural), el local manté la façana d'estil modernista, de més de 116 anys d'antiguitat. I és que el 1902 obria les portes el Bar Torino, la primera vermuteria de la ciutat. El restaurant, avui amb Albert Ventura als fogons, conserva part de la decoració modernista original, de formes curvilínies i ceràmica a la paret. La seva intenció és reinterpretar la cuina que es feia al restaurant els seus primers anys, d'una forma més artesanal que artística i defensant la cuina d'autor, de producte i de mercat. El resultat és una cuina barcelonina que apropa al comensal a la història de la ciutat, amb els sabors de les tapes i platillos a compartir que ofereix el restaurant.
Casa Fuster
Després de l'última rehabilitació de l'edifici modernista (dissenyat per Lluís Domènech i Montaner amb la col·laboració del seu fill Pere, entre el 1908 i el 1911), el Cafè Vienès ha recuperat l'esplendor com a lloc històric de famoses tertúlies intel·lectuals amb figures de renom com el poeta Salvador Espriu. A l'edifici (un hotel de luxe), també hi ha el restaurant Galaxó, amb una carta mediterrània i avantguardista. La seva localització, que endinsa el turista a l'emblemàtic passeig de Gràcia, sumada a la meticulositat amb què fan el seu treball i la història que expliquen les mateixes parets, fa que es consideri membre de The Leading Hotels of the World.
1902 Cafè Modernista
Un punt de trobada per als amants de la cultura, el Modernisme i la gastronomia, aquest cafè ocupa la façana del Recinte Modernista de Sant Pau, un espai obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner declarat patrimoni mundial per la Unesco. El local recupera receptes catalanes de les velles fondes i de les cases de menjars antigues, amb tocs de cuina internacional. En la recerca de la restauració de receptes tradicionals i la innovació d'aquestes, el 1902 ofereix cuina reinventada a la vegada que es pot gaudir de la bellesa tant física com emocional que es pot observar a l'estructura del restaurant. Èpoques antigues, plats innovadors i ambient de cultura, aquest local transporta el client a una època passada.
Mas Passamaner
Un hotel de luxe en una masia modernista obra de Lluís Domènech i Montaner, construïda entre el final del Modernisme i els inicis del noucentisme, per a Joan Boqué i Reverter, president de la Cambra de Comerç de Reus i fabricant de passamaneria, ofici que dóna nom a la casa. L'edifici va ser novament restaurat el 2001, mantenint el seu estil modernista i respectant la figura original de la casa. El restaurant gastronòmic de l'hotel ofereix cuina tradicional catalana i d'autor, creativa i innovadora amb la base dels productes locals. L'objectiu és que el client tasti els plats i augmenti la seva curiositat gastronòmica i vulgui tornar per tal de satisfer aquesta necessitat d'exploració dedicada al paladar.
Dos Torres
A la zona alta de Barcelona, aquesta vil·la modernista de principi del segle XX, ara renovada, disposa de terrassa enjardinada i biblioteca, que mantenen l'esperit i l'encant senyorial d'abans. Des del 2009, el restaurant Dos Torres hi ofereix plats mediterranis innovadors i postres casolanes. La seva cuina es basa principalment en productes de proximitat, que permeten mantenir els sabors desitjats i l'essència del restaurant. L'ús dels ingredients de la regió fa que es pugui experimentar i oferir als clients uns plats tradicionals amb tocs contemporanis. Una icona en un entorn burgès.
6Q
Un edifici modernista dissenyat i construït per Lluís Domènech i Montaner com a residència particular. La casa, Ca la Bianga, destaca per l'ús del maó, el ferro i la ceràmica, amb múltiples detalls i formes geomètriques. El restaurant 6Q ofereix una cuina creativa i d'autor inspirada en la cuina tradicional: destaquen el filet de bou amb foie amb porto, el mero amb oli de sobrassada i mel i el colomí de Brese amb oli fumat i el seu suc, entre altres plats. El local compta amb diverses sales per tal de gaudir de la seva cuina. Si voleu experimentar un canvi d'època, us recomanem menjar en l'elegant sala Cúpula, on serveixen un menú modernista, però també podeu optar per la terrassa, el Petit 6Q o la capella, on hi ha una sola taula i és d'ambient més íntim.
La Terrassa del Museu
L'edifici del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, és la millor obra arquitectònica industrial modernista de Catalunya, dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada. Des del 2005, a la terrassa hi ha un restaurant que ofereix una cuina basada en la tradició, el xup-xup i els plats sense presses. Asseguren que no volen sortir a guies o tenir guardons, però sí que volen que el client gaudeixi d'un plat tradicional, respectant els elements principals però jugant amb els sabors i les textures. D'aquesta manera, el client pot tastar propostes sorprenents de manera tranquil·la i descobrint noves formes de veure els plats que ha menjat durant tota la vida.
El Buffi
Un edifici modernista emblemàtic de principis del segle XX que en les zones nobles encara conserva l'esperit i l'estil propis de l'estructura original. Dissenyat pels arquitectes Ignasi Oms i Bernardí Martorell, es va inaugurar el 1929. El 2004, l'Hotel Sant Roc va iniciar una nova etapa per a l'espai, que inclou el restaurant El Buffi, amb una decoració luxosa i un servei exclusiu, on conviuen el modernisme i l'avantguarda. Encara que no dubta de poder satisfer fins i tot els paladars més exigents, el que més destaca en aquest restaurant és la carta de vins, amb més de 200 referències, des de les més importants de denominació d'origen fins a un destacat grup de referències internacionals.
Fonda España
L'Hotel España, considerat una joia del modernisme català, va obrir les portes el 1859 amb el nom de Fonda España, i més endavant va ser reformat per Lluís Domènech i Montaner. La rehabilitació del 2010 li va fer recobrar l'esperit inicial amb la recuperació dels espais modernistes, però amb la tecnologia, el disseny i el confort actuals. Martín Berasategui és el director gastronòmic de l'establiment, que té l'objectiu de recuperar l'antiga essència de les fondes amb la cuina més tradicional de la terra però amb tocs d'actualitat. German Espinosa n'és el cap de cuina, després d'anys d'experiència sota la direcció de Berasategui.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: