CUINA.CAT
04/09/2019Escudella i carn d'olla Enrique Marco
Aquesta recepta ha esdevingut un clàssic entre clàssics, i és que és el plat per excel·lència de l'hivern! Tothom sap que la seva elaboració requereix temps, però no podem evitar preparar-lo cada any quan recordem el resultat tan calentó i deliciós. Per aquesta raó, no falta mai per Nadal: entra molt bé amb el fred, és boníssim i, a més, la carn d'olla que sobra es pot utilitzar per fer altres àpats de manera ràpida. És molt normal que, després de tantes dècades, continuem preparant l'escudella!
Cloïsses a la marinera
Si parlem de cuina catalana, és impensable deixar de banda el marisc. Tenim desenes de receptes amb musclos i cloïsses, però potser una de les més representatives de la nostra cultura és la de cloïsses a la marinera. Un plat més que conegut que ens fa venir a la memòria la mare arribant del mercat amb una bossa plena d'aquest mol·lusc. I no ens queixàvem, perquè amb aquesta recepta ens llepàvem els dits.
Potser el coneixeu amb el nom d''abrandada' de bacallà, o 'cimitomba', o potser com a 'sacsacollons', però de segur que l'heu menjat, aquest plat, perquè s'elabora pràcticament arreu de Catalunya. Pel seu aspecte, sembla un àpat lleuger, però com passa amb la cuina catalana en realitat es tracta d'un plat molt nutritiu, amb proteïnes i greixos, i freqüentment es consumia a l'època de Quaresma, ja que era perfecte per substituir la carn.
Sopa de menta
Coneixeu la llegenda de la Majordoma de Sant Narcís? Doncs la sopa de menta està molt lligada a aquesta dona, qui, penedida pels pecats d'arrogància, va inventar aquesta recepta per als pobres i malalts. Es tracta d'una cocció de la menta en aigua, tot i que també s'hi pot afegir un ou o pa dur per tal de fer una sopa escaldada.
Ens cau la baba quan arriba l'època dels calçots! Aquí volem recordar la importància d'una de les salses catalanes més conegudes i, a la vegada, companya inseparable d'aquesta hortalissa: el romesco. Aquesta preparació ha arribat fins a orelles internacionals, esdevenint l'únic plat nostrat que apareix als diccionaris culinaris internacionals. Malgrat que cada família té la seva recepta secreta, nosaltres us desvelem de quina manera ens agrada fer-la!
Arròs caldós amb llamàntol Becky Lawton
L'arròs caldós és un plat que ens ha acompanyat des de fa desenes i desenes d'anys. Avui dia el combinem amb marisc, carn i hortalisses de tot tipus, però una de les receptes que encara perdura avui es prepara amb llamàntol. Un ingredient molt utilitzat a la cuina catalana per la seva versatilitat, però que preparem repetidament amb l'arròs. No ens podem resistir a aquesta combinació de sabors!
Bacallà amb samfaina Pau Esculies
El bacallà és un peix molt utilitzat a la cuina catalana, d'això no n'hi ha cap dubte, però aquí volem destacar el paper de la samfaina. Un àpat que es prepara amb tomàquet i verdures, que poden ser pebrot, ceba o albergínia, segons la zona, i es menja sol o acompanyat de carn, cargols o peix. En aquest cas, el combinem amb bacallà per tal de crear un plat ben català.
Carquinyolis
Els carquinyolis són unes postres típiques de Catalunya, això és indubtable, però també n'existeix una variant pràcticament idèntica a les regions italianes de la Toscana i Sicília. Per altra banda, en altres zones dels Països Catalans tenim variacions d'aquests mateixos dolços, com els 'tatis' de xocolata a Menorca. A l'hora de menjar-los, podem imitar la manera tradicional i fer-ho amb un got de vi dolç en el qual suquem els carquinyolis.
Bunyols de poma
Els bunyols són un àpat d'allò més conegut a Catalunya, i són especialment populars els bunyols de vent en època de Quaresma. Tot i així, també s'ha de donar protagonisme als que s'elaboren amb poma, unes postres que es preparen al territori català des de fa molt de temps. La seva forma rodona canvia respecte als tradicionals, que s'assemblen més a una anella, però entren igual de bé o, fins i tot, millor.
Bisbalenc
El seu nom prové, precisament, de la Bisbal d'Empordà, el municipi on va néixer aquest dolç. La seva senzillesa va captivar el paladar de tothom, fent que la seva influència s'estengués per tot Catalunya. Era inevitable: una pasta de full farcida de cabell d'àngel i coberta de pinyons és un àpat lleuger que es menja bé a qualsevol hora, i, per aquesta raó, avui dia encara el preparem a casa.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: