CRISTINA CAMILLERI
22/06/2017El tàrtar és un plat que trobem a molts restaurants i que, ben preparat, és un autèntic plaer per al paladar. Els més famosos són els de carn, però estan guanyant terreny els de caire més mariner, com el de salmó o de tonyina. El secret d’aquesta creació culinària tan gurmet és, sense cap mena de dubte, la qualitat de la matèria primera. Se serveix la carn (o el peix) crua picada a consciència i condimentada amb espècies, ou, ceba, etc. Cada xef ho prepara a la seva manera i uneix els ingredients per aconseguir un sabor o un altre. També en podeu trobar de verdures, com per exemple de tomàquet, que és el que més destaca. Des del CUINA us proposem una sèrie d’establiments on gaudir d’aquest plat en la seva màxima esplendor. Bon profit!
Tàrtar de Casa Paloma
A Casa Paloma són uns autèntics experts pel que fa a la carn. N'hi podeu trobar d'angus, frisona, rossa gallega, bou i, fins i tot, wagyu. Preparen el tàrtar amb delicadesa i, de fet, busquen recuperar el que ells denominen ‘l’art del tàrtar’. Tallen la carn amb el ganivet i la salpebren. Hi afegeixen tabasco, Lea & Perrins, oli d’oliva i camamilla i ho amaneixen al seu gust amb ou, anxoves, ceba, cogombres, tàperes, tomàquet i mostassa de Dijon. El resultat? Un tàrtar que és un veritable plaer per al paladar al punt perfecte. El podeu demanar de filet, de tonyina, de salmó, etc. Molts asseguren que s’hi prepara el millor tàrtar de tot Barcelona.
'Steak tartare' Thinkstock
Aquest restaurant és un petit local que potser d'entrada no us crida l’atenció però que de ben segur que recordareu si hi entreu. Un bon tracte amb els clients i productes de primera qualitat els diferencia al barri Gòtic. El seu 'steak tartare' no deixa indiferent ningú, ja que els clients que el tasten asseguren que és un dels millors que han tastat mai. El seu xef, Álvaro Garcés, s’atreveix a la carta amb propostes d’allò més variades, però on destaquen les tapes andaluses. Hi podeu trobar des d’unes 'fish and chips' estil londinenc fins a unes croquetes o una paella.
'Steak tartare' tebi sobre moll de l'os
El Suculent té una proposta deliciosa i a un preu assequible, un 'steak tartare' tebi sobre moll de l’os a la brasa. Un plat molt interessant a nivell de sabor i textura que està servit sobre ous de 'tobiko'. També podeu tastar el tàrtar de llamàntol amb cruixent de pollastre. La seva cuina és de renovació, és a dir, intenten millorar i innovar sobre plats tradicionals. Una barreja entre tradició i modernitat que funciona, ja que reben bones crítiques per part dels clients. Utilitzen productes de temporada i tècniques d’allò més actuals per fer del plat una peça única. Solen preparar la majoria dels seus plats amb brous, sucs i salses, amb la intenció que ho mullis sense deixar ni una gota.
'Steak tartare' de Bardeni-Caldeni
Caldeni, actualment Bardeni-Caldeni, és un restaurant indispensable per als més carnívors. Ofereixen plats de carn amb una acurada selecció i tracte de la carn. Són autèntics experts en cuinar carn, i, de fet, es consideren un ‘meatbar’. Els seus 11 anys de trajectòria fan d’aquest lloc un establiment que val la pena visitar. Tots els seus productes són de gran qualitat i per això elaboren un dels millors ‘steak tartares’ de la Ciutat Comtal. Es tracta d’un tàrtar d’angus beef de filet i de culatí, tallat a ganivet pel xef. El seu preu és força assequible i la carn forma part de la selecció especial de carns del restaurant, que no tenen ni os ni nervis. Actualment tenen un local més modern i informal i no cal demanar reserva.
Tàrtar de salmó de Momos
Momos és un restaurant que aposta per la gastronomia asiàtica, però ho fa d’una manera diferent. El seu toc distintiu és una oferta variada, però sense fusionar. Hi podeu trobar els plats més emblemàtics de diversos països com el Japó, la Xina, les Filipines, Vietnam, Tailàndia, etc. Una bona oportunitat per descobrir la cuina oriental a un bon preu en relació amb la qualitat. Destaca el seu tàrtar de tonyina, ja que està tallat al punt just i acompanyat d’una salsa de mostassa i amb uns tocs de sabor únics. També podeu tastar el tàrtar de salmó, que molts asseguren que no té desperdici.
'Steak tartare' del Café Emma
Aquest restaurant és un homenatge a la cuina francesa, un local inspirat en la ‘cuisine de bistrot’. Aquest concepte té origen a França i la carta d’aquests establiments tenen una oferta variada de plats simples i tradicionals. D’aquesta manera, el client pot degustar diverses creacions gastronòmiques franceses en un temps mínim i a un preu assequible. Així, doncs, a Café Emma trobareu des de la burrata fins a l’omelette, tot elaborat amb la majoria d’ingredients d’origen francès. En aquest restaurant hi podeu trobar tàrtar de bou tallat amb ganivet i salsa bistrot, tàrtar de bou tallat amb ganivet i parmesà i tàrtar de salmó amb blinis, cogombre i crema de iogurt. Tot i que l’origen del tàrtar és incert i hi ha qui data la seva primera aparició en els llibres de Marco Polo i d’altres en els tàrtars, aquest plat es va popularitzar a França al segle XX.
'Steak tartare' amb patates Thinkstock
Fora de la Ciutat Comtal també trobem restaurants on preparen un bistec tàrtar digne de mencionar. Indigo Restaurant, situat a l’Hotel Carlemany de Girona, té una extensa carta on destaquen els plats mediterranis i les creacions de caire internacional. En una carta extensa, variada i amb preus assequibles, hi trobem tàrtars que han merescut critiques molt positives per part dels clients. Podeu tastar el tàrtar de salmó amb un toc de gingebre i gelat de wasabi, el tàrtar de tonyina vermella o, per als més carnívors, el tàrtar de vedella picat amb el ganivet amb patates fregides. En aquests dies d’estiu, podeu gaudir del bon temps i anar a menjar a la seva terrassa.
'Steak tartare' de Bo.Tic
A la demarcació de Girona, concretament al municipi de Corçà (Baix Empordà), hi trobem un restaurant que no deixa indiferent ningú. La Bo.Tic ja compta amb una estrella Michelin tant per la seva qualitat gastronòmica com pel tracte i l’ambient. Un local acollidor i exclusiu amb uns preus raonables. Ofereixen una oferta basada en la cuina catalana, però busquen la innovació en els seus plats. El resultat és una proposta gastronòmica d’autor que juga amb els sabors i les textures. Podeu degustar el seu tàrtar de tonyina, remolatxa i formatge feta o el seu 'steak tartare' de wagyu, mostassa i ceba. Una experiència que, realment, val la pena.
Tàrtar de tonyina vermella del Tast & Gust
Aquest restaurant apareix a la Guia Michelin definit com un ‘temple del steak tàrtar’ i, per tant, no podia faltar a la llista. El local, situat a Cerdanyola del Vallès, prepara aquesta delícia de carn crua de manera molt acurada. La seva dedicació en l’elaboració del 'steak tartare' ha convertit aquest plat en una de les senyes d’identitat del restaurant. El cuiner prepara la carn a la vostra taula, perquè podeu apreciar com fa cada tall amb el ganivet, com la pica i com la condimenta. A la carta hi podeu trobar 'steak tartare' cruixent amb rocafort, 'steak tartare' amb foie, 'steak tartare' amb calvados, 'steak tartare' clàssic i 'steak tartare' tebi amb foie de tòfona. Una parada imprescindible per als amants d’aquest plat.
'Steak tartare' de La Cuina d'en Garriga
La Cuina d’en Garriga és un restaurant peculiar i amb molta història. Els dos propietaris provenen de famílies lligades a la gastronomia i han creat un local amb un ambient casolà. És un establiment diferent, ja que no només hi pots dinar o sopar, també hi pots comprar queviures o estris de cuina. Tenen una acurada selecció d'ingredients, fet que es nota immediatament quan tastem els seus plats. Tenen una carta molt extensa amb productes de qualitat i una selecció de vins realment interessant. El seu bistec tàrtar, tallat al moment, és un dels plats més destacats d’aquest restaurant situat al cor de la ciutat de Barcelona.
'Steak tartare' Thinkstock
El bistec tàrtar és la segona especialitat de la casa, ja que la primera és el bistec rus, que dona nom al local. El seu compromís amb la qualitat dels ingredients i l’acurada preparació fan d’aquest plat una autèntica delícia gurmet. L’elaboren amb ous de Calaf i tàperes de Vallobar, un dels productes estrella de Slow Food. Gairebé tots els seus productes són de productors locals, apostant sempre per la producció més ecològica. D’aquesta manera, compleixen amb les exigències de qualitat de l’associació gastronòmica Slow Food. La seva carn prové dels Pirineus catalans i no conté additius químics, herbicides, medicaments ni altres substàncies nocives per a la nostra salut.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: