L'11 de novembre, dia de sant Martí, el primer vi fet amb la collita de l'any 2021, el vi novell, arriba als restaurants i les botigues de Catalunya. Des de 2017, diferents productors catalans han treballat per mantenir viu aquest producte tradicional a la nostra terra. Enguany han estat 12 cellers els que s'han unit en la producció del vi novell, dos més que l'any passat. Per tal de donar a conèixer la nova anyada, se celebrarà una gira arreu de Catalunya amb una 'wine truck' que arrencarà el dissabte 13 de novembre a Manresa.
La gira i el seu itinerari
La gira destinada a donar a conèixer l'anyada 2021 apel·la a l'esperit festiu amb què s'acostumava a rebre, precisament, el vi novell, ja que les tècniques de conserva no permetien mantenir els vins en bota durant massa temps. Parlem d'un tipus de vi que no ha reposat i que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. És un vi de temporada que s'acostuma a consumir entre el mes de novembre i el final de l'hivern. La tradició marca el dia de sant Martí com el tret de sortida, i el 2 de febrer, la Candelera, com el final del període òptim per consumir-lo.
Després d'iniciar el seu itinerari a Manresa, la gira continuarà el diumenge 14 a Llorenç del Penedès i de moment té parades confirmades a Palafrugell (20 de novembre), Montblanc (21 de novembre), Torelló (27 de novembre), Barcelona (28 de novembre), Santa Perpètua de Mogoda (3 de desembre) i Granollers (4 de desembre).
Dotze cellers
Dotze cellers, amb el suport de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), han estat els encarregats de la producció del vi novell que protagonitzarà la gira esmentada. Podeu consultar-ne la llista completa en aquest enllaç.