Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Del 18 al 22 de setembre - Andorra Taste

L'edició d'enguany posa el focus en la cuina nòrdica i homenatjarà Carme Ruscalleda

La cuina de muntanya és la protagonista d'Andorra Taste

La cuina de muntanya és la protagonista d'Andorra Taste

Cuiners de tot el món tornen a reunir-se del 18 al 20 de setembre a Andorra Taste, la trobada internacional de cuina d'alta muntanya, i ho faran al voltant del lema Altitud versus Latitud. Les dificultats que les zones de muntanya experimenten a causa de les condicions climàtiques són també compartides per altres àrees terrestres, com ara els països de les latituds més nòrdiques. Un nexe que portarà cuiners com Carme Ruscalleda, Elena Arzak, Ricard Camarena, Raül Balam o David Yárnoz a compartir experiències i escenari amb els xefs nòrdics Christopher Haatuft, Filip Gemzell, Søren Selin o Albert Franch & Luka Balac, entre d'altres. Serà a la tercera edició d'Andorra Taste, la trobada que reivindica la cuina de muntanya com la que menys desaprofita i més valoritza els recursos de la natura, i en què també seguirem comptant amb la presència de xefs d'altitud, com el francès Frédéric Molina, per seguir visibilitzant així la cuina d'alta muntanya a tot el món com un reducte d'autenticitat, d'arrelament amb el territori i de futur.

La Trobada Internacional de Gastronomia d'Alta Muntanya, organitzada per Vocento Gastronomia-grup gsr i Andorra Turisme, busca a més posar en valor la gastronomia andorrana, els seus productes autòctons i la seva influència gastronòmica. La tercera edició tornarà a celebrar-se a la parròquia d'Escaldes-Engordany (patrocinador també d'Andorra Taste), i tindrà, novament, una important agenda d'activitats populars a l'Andorra Taste Popular, que es desenvoluparan divendres, dissabte i diumenge (20, 21 i 22 de setembre) i que inclou una programació especial per als nens i nenes.

Països nòrdics, territori convidat

Després de dues edicions en què Andorra Taste s'ha agermanat amb altres territoris d'alta muntanya de diverses parts del món, en aquesta tercera edició es pretén obrir aquesta comunió de territoris a altres zones singulars a causa d'unes condicions climàtiques úniques i fins i tot extremes. És el cas de les latituds més nòrdiques, en què es troben països com Noruega, Suècia, Finlàndia o Dinamarca. Tots, països que s'enfronten a temperatures fredes, canvis bruscos de clima i que disposen de poques hores de sol; factors, tots ells, que influeixen directament en els rebosts i en l'aprofitament que fan dels recursos naturals. Unes característiques que no han estat impediment perquè la cuina nòrdica s'hagi convertit els darrers anys en un referent mundial.

Premi a Carme Ruscalleda

En aquesta ocasió, Andorra Taste premiarà la trajectòria professional de la cuinera Carme Ruscalleda, reconeguda internacionalment per la seva contribució excepcional a la gastronomia. Al llarg de la seva carrera ha estat guardonada amb un total de set estrelles Michelin, una fita que la situa entre els xefs més distingits del món. Ruscalleda va créixer en una família de pagesos i comerciants de productes alimentaris, la qual cosa va fer que es despertés el seu interès per la cuina a una edat ben primerenca. Tot i estudiar comerç mercantil, el seu amor per la gastronomia la va portar a obrir una botiga de productes gurmet amb el seu marit, Toni Balam.

Entre els ponents d'aquesta segona edició d'Andorra Taste també hi ha una altra de les grans dones de la cuina contemporània, Elena Arzak, al capdavant d'un dels grans restaurants de la cuina al món. Arzak és sinònim de gastronomia, d'evolució, de renovació i de creativitat. Ho ha estat amb el seu pare Juan Mari i ho continua sent amb Elena. Juan Mari Arzak és considerat un dels pares de la cuina moderna espanyola. Al seu històric temple gastronòmic, originàriament una taverna oberta el 1897 pel seu avi José María Arzak Etxabe, es van armar molts dels vímets que formen la coneguda com a Nova Cuina Basca. Liderat actualment per la seva filla, Elena Arzak, continua sent far, amb una perfecta conjunció entre cuina de mercat i la més capdavantera innovació i creativitat. Amb tres estrelles Michelin des del 1989, la llista de reconeixements és immensa.

El vi també en serà una part important, amb la presència d'Almudena Alberca. Master of Wine i directora tècnica d'Entrecanales Domecq (Espanya), és part de la revolució femenina al món del vi i es va convertir el 2018 en la primera dona Master of Wine (MW) d'Espanya. Amb ella s'aprofundirà sobre els vins d'altura a través d'un tast en què Alberca seleccionarà vins criats en altitud.

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: