Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

3 motius per visitar Sardenya aquest estiu

El tòpic diu que és un paradís de platges de sorra blanca i aigües de color turquesa. Pocs saben, però, que també és un paradís per als més gormands.

MARCO BOZZER

17/06/2019
01 Formatges

Formatges

Un producte estel·lar

En un territori on ovelles (sobretot) i també cabres pasturen al seu aire per l’interior de l’illa, trobem una varietat increïble de formatges. Allà on vagis, no és difícil trobar els dos pecorinos clàssics: el sard i el romà; i dues ricottes (mató d’ovella): gentile o salada.

Si aspirem a l’excel·lència, cal anar a la província de Nuoro, a la Barbagia, on es troba el Fiore sard de llet crua; o a la zona de Sàsser, al nord, on elaboren la versió sarda del Grana Padano, el Gran Pecorino d’Anglona, i el curiós Ovinfort, el rocafort 100% d’ovella 'made' in Sardenya. Acabem així a la província de Sàsser, amb el Pecorino d’Osilo, un alta gamma que és presidi slow food

02 Vins

Vins

Un vi excel·lent

A Sardenya també mereixen un capítol a part els companys més fidels dels formatges, el vi i el pa. Així que, com si es tractés d’una Toscana en ple Mediterrani, cal agafar el cotxe i fer ruta visitant els cellers on s’elaboren els grans vins sards, com la cantina Tani di Monti (Sassari): no en va, el seu Serranu del 2015 ha estat guardonat recentment, a la fira Vinitaly 2019, com el millor vi negre italià de l’any. Si el que es busca és un celler on també serveixin menjars, el Vigne Surrau, d’Arzachena, a la Gallura, és una parada obligada. S’hi pot visitar i degustar el Vermentino di Gallura, el vi blanc autòcton per excel·lència.

03 Carasau

Carasau

Un pa

El pa 'carasau', un altre acompanyant magnífic del formatge sard, conegut també com a 'carta música', es pot trobar des de supermercats fins a botigues gurmet, per als artesans. Entre els semiartesans, destaca el carasau de Ferreli de Lanusei, a Nuoro, i el tradicional i artesà Panificio Eleonora di Raffaele Ciancotto, a Fonni (Nuoro). Pasquale Porcu, periodista i gastrònom sard, ens aconsella dos dels restaurants més representatius de la gastronomia de l’illa: Peschiera Pontis, a Oristano, i Da Vito en Sennori, prop de Porto Torres. Nosaltres hi afegim Sa Mandra, un agroturisme de l’Alguer que ens dóna la benvinguda en català!

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: