POL MARTÍN DE HARO
18/10/2024La poma és una d'aquelles fruites que sempre trobarem al rebost de casa. I és que la seva textura i sabor s'han incorporat a la nostra gastronomia tant en plats dolços com salats. No obstant això, si parlem de postres, berenars o esmorzars, els pastissos de poma són tan mítics com les magdalenes o els croissants. Al CUINA hem volgut reivindicar la fruita i la rebosteria amb aquests quatre pastissos de poma, des de l''strudel' fins al Tatin.
'Strudel' de poma
Unes postres que es van popularitzar arreu del món gràcies a l'estrena de la pel·lícula 'Maleïts malpartis', de Quentin Tarantino. L''strudel', pastís laminat de farciment generalment dolç, ja fa molts anys que es va donar a conèixer per Europa. Són unes postres tradicionals que formaven part de l'antic Imperi austrohongarès, d'Alemanya o Àustria, entre d'altres. De fet, les primeres receptes daten del 1696! Els més populars són l'Apfelstrudel (de poma) i el Topfenstrudel (de formatge quark). Gemma Clofent us en proposa la versió més clàssica, amb poma, mantega, sucre, nous, panses i canyella. Això sí, com diria el coronel Hans Landa, protagonista de 'Maleïts malparits': "No us oblideu de la nata..."
Pastís de Santiago amb compota de poma Gemma Clofent
El pastís de Santiago de sempre, però elaborat amb compota de poma. En comptes d'usar la fruita seca directament, fareu servir farina d'ametlla, junt amb l'amareto i la pasta brisa –de farina i greix animal (mantega)–, que, en coure's, s'endureix i queda llisa i cruixent. Un pastís tradicional de Galícia que, si bé té un origen desconegut, es diu que era un dels luxes més grans a Compostel·la durant el segle XVI.
Coca de poma amb panses Anna Garcia Frigola
Aquesta coca, de Francesc Murgades, de poma i panses, amb una massa cruixent i un toc de mantega, va ser una de les 3 grans receptes del CUINA del mes de març. I és que el seu sabor dolç, però lleugerament àcid, a causa de les pomes, és una d’aquelles postres de rebosteria que no falla mai. Hi ha qui l’acompanya d’una bola de gelat de vainilla... Simplement, irresistible.
Tatin de poma Gemma Clofent
Un dels pastissos més icònics de França, el Tatin de poma. Encara que oficialment se'n desconeix l'origen, corre el rumor que es va inventar al segle XIX en un hotel, propietat de les germanes Tatin. Segons diuen, les germanes van cuinar més del compte les pomes i, per no malgastar-les, van optar per incorporar-hi la massa per sobre i fornejar-ho. Va ser tot un èxit: és boníssima...
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!