D’entre les diverses maneres que hi ha de conservar la fruita, la melmelada és una de les que ens agraden més, sobretot perquè ens permet gaudir de fruita de temporada tot l’any, especialment, a l’hora d’esmorzar i de berenar. Parlem amb Maria Soler, que ha fet de les conserves tot un art, i al seu obrador de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) fa melmelades, gelees, chutneys i salses de tota mena.
- Conserva: la melmelada és una manera de conservar fruita, coent-la amb sucre i en el seu suc fins que es desfà, i és ideal per a les fruites d’estiu!
- Maceració: cal pelar la fruita i rentar-la bé, espinyolar-la i deixar-la 24 h a la nevera amb suc de llimona i sucre. Després, n’hi ha prou amb coure-la 15-20 min i passar-la pel túrmix.
- Dolç i salat: es poden fer melmelades de fruita, però també, com en el cas del chutney, d’una barreja de fruites, hortalisses i espècies, ideal per acompanyar plats de carn i de peix.
- Varietat: tot i que se’n pot fer de qualsevol fruita, n’hi ha de complicades, com les de cítrics, de pera o de poma, ja que tenen tendència a quedar massa líquides i perden textura.
- Caducitat: si hem fet bullir el pot al bany maria durant 15 min, es pot conservar un mínim de dos anys; millor en un lloc fresc i fosc.
No la confongueu amb la confitura!
Tot i que el procés d’elaboració, en general, és molt semblant, la diferència principal entre la melmelada i la confitura és que en l’últim cas la fruita no s’acostuma a triturar, per això queda confitada. Als països anglosaxons, però, la diferència entre melmelada (jam) i confitura (marmalade) la determinen els ingredients: si fem servir cítrics, estem elaborant confitura.