POL MARTÍN DE HARO
11/05/2021El terme 'vinagreta' té un significat molt ampli, ja que sempre que emulsioneu o barregeu algun producte amb oli o vinagre podreu crear-ne una. N'hi ha amb iogurt, fruita, mostassa, herbes aromàtiques, etc. El més important és que condimentin, marinin o complementin el producte principal que servireu. Generalment es fan servir a les amanides, encara que són molt versàtils i serveixen per a carns, fongs, mariscs, formatges... Al CUINA us proposem cinc plats amb vinagretes perquè gaudiu al màxim del seu sabor.
Ostres amb vinagreta Getty Images
Tot un clàssic de les festivitats que és sabor autèntic de mar. Generalment s'acompanyen amb llimona i salsa picant, encara que Carme Ruscalleda us proposa una vinagreta per a la qual fareu servir un dels vegetals més icònics de casa nostra: els calçots. Els haureu de tallar a daus –així com dues pastanagues–, que barrejareu amb vi blanc, suc de llimona, vinagre de xerès, sal i pebre. Tan senzill com espectacular, sobretot, tenint en compte que les ostres són possiblement un dels bivalves –segons diuen, afrodisíacs– més preuats i cars del mercat.
Amanida de formatge fresc i alvocat
Una amanida variada i molt saludable que és fàcil de preparar. Combinareu fruites, verdures i làctics; per exemple, alvocat, poma, formatge fresc, blat de moro i espinacs tendres –rics en vitamina A, un nutrient essencial per tenir una bona vista i perquè la pell, els cabells i els ossos estiguin ben sans. Les amanides queden boníssimes si hi afegiu trossets de fruita. Mireu d'afegir-n'hi de temporada... Per a la vinagreta necessitareu un mango –com més madur millor–, oli d'oliva i sal. Li aportarà el toc dolç i molt refrescant típic d'aquesta fruita tropical.
Canelons de sípia farcits de llagostins i bolets amb vinagreta
Uns canelons diferents del xef Juanjo Roda, on la sípia farà la funció de la pasta tradicional catalana, que farcireu amb bolets i llagostins, els quals saltareu prèviament amb all i julivert. Per a la vinagreta de llagostins, fareu servir vinagre de xerès, oli d'oliva i caps de llagostins, que hi aportaran un sabor marí espectacular. I a qui no li agrada xuclar els caps dels llagostins? Imagineu-vos-en el sabor en aquests canelons, que acabareu amb cordons d'oli de tinta de sípia, de julivert i de pebre vermell dolç. Espectacular!
Amanida de patata, cogombre i seitons amb vinagreta d'herbes Getty Images
Una amanida fresca, molt completa i de gran sabor, amb patates tallades a daus amb el seitó fresc i el cogombre. L'acompanyareu d'una vinagreta de vinagre de cava, oli d'oliva i herbes provençals, julivert, orenga i porradell, per enfortir-ne el gust.
Bacallà sobre tomàquet kumato, 'shiso' i vinagreta de mostassa dolça Pau Esculies
Una espècie de tàrtar de bacallà fresc, estrella del plat, que servireu sobre unes rodanxes de tomàquet kumato, una varietat de color verd fosc amb ratlles negres que és de sabor dolç amb un toc àcid. També hi posareu una fulla de 'shisho' o peril·la, una planta similar a l'ortiga. Pel que fa a la vinagreta, la preparareu amb mostassa dolça –no picant–, mel, oli d'oliva, sal i pebre.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: