POL MARTÍN DE HARO
02/07/2021El vi forma part de la nostra cultura. És un dels nostres maridatges per excel·lència, encara que també el fem servir als fogons per elaborar salses, caramel·litzar, saltar, marinar, etc. Aleshores, perquè no l'incorporem a les postres? Té moltes possibilitats, tant en pastissos com en flams i melmelades. Així doncs, al CUINA us proposem cinc postres amb vi.
Peres amb vi i cremós de iogurt i xocolata blanca
Un plat tan senzill com saborós amb el qual marinareu les peres amb vi negre fins a obtenir-ne una reducció a la qual també afegireu sucre i canyella. Les peres perdran el seu color característic, però s’impregnaran del gust i de l’aroma del vi. A més, les acompanyareu d’un cremós de iogurt grec i xocolata blanca, que serà el punt dolç d’aquestes postres delicioses.
Assortiment de formatges amb confitura de carbassa i vi ranci
Formatges de postres? I tant! Seguim el camí dels francesos amb aquest plat de formatges variats (cabra, vaca i formatge fresc amb toc de codonyat), acompanyat d’una melmelada de carbassa i una copeta de vi ranci, com si es tractés d’unes postres de músic.
'Coliva'
El 'coliva' és un pastís dolç de nous i rom que agrada molt als nens i nenes, i també als més grans, a Romania. Els encanta! Ara bé, resulta si més no sorprenent que una cosa tan llaminera sigui precisament un plat que se serveix als funerals... Efectivament, les cerimònies fúnebres pel ritu ortodox romanès conserven alguns detalls curiosos. D'entrada, els assistents a l'ofici fan un petó a la persona difunta per acomiadar-se'n i després presenten el condol als familiars. Durant el servei religiós, el sacerdot vessa unes gotes de vi i oli d'oliva sobre el finat abans de tancar el taüt, i torna a abocar una mica de vi i aigua per damunt de la tomba quan s'hi ha enterrat el fèretre. En acabat, família i amics es reuneixen per beure i menjar plegats, i allà se serveix el 'coliva'.
Meló fornejat amb vi dolç, quallada i coca de vidre Gemma Clofent
Aquesta recepta de Xavier Mestres es prepara amb la varietat de meló gàl·lia. Haureu de fer rodonetes de meló empolsinat amb sucre i una copa de porto, el vi dolç portuguès ideal per a la sobretaula. Només caldrà que reposi una hora a la nevera i ja en podreu gaudir. Tan senzill com saborós.
Gelat de vainilla amb figues borratxes
Els gelats ens encanten, especialment, quan arriba l’estiu. I és que són refrescants, cremosos i n’hi ha de molts gustos. En aquesta ocasió, de vainilla. A més, acompanyaran unes figues que prèviament haureu macerat amb vi negre, canyella, mel i la pela d’una llimona i una taronja. Una magnífica combinació per a unes postres veganes irresistibles.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: