POL MARTÍN DE HARO
18/05/2021La sardina és un dels peixos blaus que està més present a la nostra gastronomia, especialment a la temporada d'estiu. I és que les propietats i els efectes saludables que té ens ajuden a regular els nivells de colesterol. A més, són riques en proteïna i vitamina A. Al CUINA volem reivindicar el seu agradable sabor marí i la versatilitat que té, amb receptes com la coca amb escalivada o els espaguetis a la 'puttanesca'. A gaudir-ne!
Coca de sardines amb escalivada Ada Parellada
Tot un clàssic a casa nostra per al qual fareu servir sardines, en comptes d'anxoves. Gràcies a la forma de peix que donareu a les llesques de pa de motlle, és un plat ideal per preparar amb nens, que podran fer i tastar un entrant saludable amb pebrot, albergínia i sardines. Com a alternativa, en comptes de posar-hi pebrot i albergínia, també podeu preparar la coca amb uns tomàquets Cherry, unes làmines de carbassó i una mica de ceba. Si les talleu per la meitat, poden quedar la mar de bé com a aperitiu, per a un dia que tingueu convidats a casa.
Amanida de tomàquets de temporada, figaflors, sardines curades i vinagreta de festucs
Una amanida refrescant que combina dolç i salat amb les sardines curades i les figaflors, una de les fruites d'estiu per excel·lència. A més, l'acompanyareu d'una vinagreta que us recordarà lleugerament un pesto per la seva textura, derivada de la pasta de festucs (fruita seca cruixent i rica en fibra). És una bona alternativa a les amanides de sempre, molt saborosa i fàcil de preparar. Què espereu per assaborir-la?
Espaguetis a la puttanesca amb sardines Getty Images
Us atreviu a fer aquest plat d'espaguetis a la 'puttanesca'? És una recepta típica de la cuina napolitana i romana que es prepara amb tomàquets, olives (negres i verdes), tàperes i bitxo (que dóna el toc picant tan característic d'aquest plat). Podríeu pensar que les olives i les sardines no casen amb la pasta, però la seva textura i fort sabor contrasten amb la dolçor del tomàquet i el julivert fresc, que us recomanem que piqueu i afegiu quan cogui la pasta perquè la seva aroma estigui més present mai.
Sardines amb escalivada / Enrique Marco Enrique Marco
Si abans us proposàvem la coca d'escalivada, ara us convidem a farcir les sardines amb les verduretes com si féssiu llibrets. Així doncs, les haureu d'arrebossar amb ou i pa ratllat i fregir-les amb oli d'oliva calent. Si no coneixíeu aquesta recepta, no dubteu a donar-li una oportunitat. Simplement, irresistible!
Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa
Un plat d'aquells que us exigirà el millor de vosaltres mateixos. I és que la dificultat puja amb aquestes sardines acompanyades de dues textures similars, però sabors molt diferents. No patiu, però, ja que la frescor de l'alvocat, la llima i el coriandre complementarà a la perfecció la compota d'escalunyes, ceba i codony. No us oblideu de la mostassa, que junt amb el safrà, maceraran les sardines i les impregnaran de sabor quan les marqueu a la planxa. No digueu que no us crida l'atenció...
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: