POL MARTÍN DE HARO
21/07/2021La xocolata és un d'aquells productes que ha perdurat al llarg dels anys com un plaer culpable. I és que, malgrat tot, ens encanta, ja sigui en tauletes, fosa, en pastissos... N'hi ha de moltes varietats i sabors, ja sigui negra o amb llet, amb més o menys proporció de cacau, amb fruita seca... A més, sabíeu que també pot ser un gran complement en plats salats? Avui al CUINA reivindiquem la xocolata a la cuina amb aquestes cinc receptes per gaudir-ne al màxim.
Trufes picants
Ens agrada experimentar a la cuina, especialment amb els clàssics. De fet, les trufes són una d'aquelles postres que no fallen mai, sempre que sigueu amants de la xocolata negra i el seu gust amarg. Què us sembla si afegim un toc picant (i divertit) a les trufes? Xocolata amb llet, negra, mantega i xili (o caiena) formaran una massa a la qual, un cop reposi al congelador, haureu de donar la característica forma rodona per tal d'arrebossar-la en cacau en pols i pur.
Llaminera i gamba amb picada de xocolata
Doncs sí, mar, muntanya i xocolata! I per què no? De fet, la xocolata és un clàssic en el món de les picades catalanes. En aquest plat, la llaminera de porc amb les cues de gamba llagostinera marcades a la planxa, encara que sembli estrany, combinen fantàsticament amb la picada de xocolata, elaborada amb ametlles torrades, all, julivert, pa torrat, oli d'oliva i el suc dels caps de les gambes. Mireu de fer servir un trosset de xocolata a la pedra, típica d'Agramunt (Urgell). De fet, el seu nom deriva del procés de mòlta de les faves de cacau, un cop fermentades, torrades i espellofades. És un procés que es feia damunt d'una pedra inclinada i amb l'ajut d'un corró de pedra, incorporant-hi, després, el sucre de canya i la vainilla aromatitzant, i donant-li la forma de rajola gruixuda i de daus marcats que avui encara conserva.
Pa amb oli i xocolata Gemma Clofent
Tradicional, però reinventada, aquesta recepta de Gemma Clofent us farà tornar a la infantesa. Això sí, que el record no us enganyi; aquesta elaboració té més dificultat de la que pugueu pensar. Haureu de preparar una 'quenelle' de cremós de xocolata i un pa de motlle que quedarà ben cruixent al forn.
'Enmoladas' de pollastre Mariona Villavieja
Un plat de la gastronomia mexicana que segur que us encantarà. És força elaborat i porta bastantes espècies i condiments que li aportaran molt de sabor. El secret, de fet, es troba a la salsa, el mole, elaborat amb ajonjolí (sèsam), ametlles, 'cachucate', panses, prunes, coriandre, all, ceba, 'tomatillos', brou de pollastre i xocolata. Amarg, dolç i salat s'uneixen en aquest plat de pollastre cuit esmicolat, servit en 'tortillas' de blat de moro, a les quals també podeu afegir una salsa picant de xilis. Espectacular!
Bombons de xocolata i taronja Becky Lawton
Una combinació autèntica de sabors que els millors mestres xocolaters han anat perfeccionant al llarg dels anys. I és que la taronja confitada, sense renunciar al punt amarg, però amb un gust força més dolç, queda fantàstica amb la cobertura de xocolata (en aquesta ocasió, amb llet). És un bombó digne de menció que pot ser un aperitiu dolç ideal per si teniu convidats a casa mentre feu el cafè. A més, és apte per a vegans!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: