JOSEP SUCARRATS
11/04/2019Cocina Hermanos Torres
Quan la Michelin de 2018 va atorgar dues estrelles al restarant barceloní Dos Cielos, els actors gastronòmics de la ciutat van pronunciar, a mitja veu, un cert escepticisme. No pas perquè els bessons Sergio i Javier Torres, artífexs d'aquell establiment, no mereixessin el reconeixement. Però tot apuntava al que finalment va passar: que, a Barcelona la marca Dos Cielos arribava al punt final. Els Torres van decidir emprendre una proposta 100% personal en un espai insòlit (la nau d'un antic garatge al barri de les Corts), que van inaugurar al juny. Aquest, doncs, no és només un restaurant, també és un laboratori d'innovació sostenible i tecnològica. El 70% del local l'ocupen les cuines i només el 30% es dedica als clients, que tasten plats carregats de memòria.
Pur
El xef Nandu Jubany en va tenir prou amb tres lletres per definir el seu nou projecte a Barcelona: Pur. L'establiment del passatge de la Concepció rep els clients amb un aparador del producte fresc del dia, que va canviant, òbviament segons la temporada. Poden ser unes gambes, uns bolets o unes mongetes. El repte de la cuina és conservar tota la puresa dels sabors i les propietats d'aquests ingredients excel·lents. Pocs artificis tècnics; de fet, nuls. Molta passió per la brasa. Rigor i precisió. Del juliol ençà, els mecanismes del Pur s'han anat afinant, mentre sota seu, l'Impur, amb una proposta sòlida de cocteleria, compensa tanta puresa amb una mica d'esperit pecador.
Xavier Pellicer
Finalment, la primavera passada, Xavier Pellicer va obrir un restaurant absolutament personal. Tant, que el nom de l'establiment és el seu mateix. És un projecte familiar, aquest cop sense socis. Amb l'aval de l'estrella que va guanyar i va mantenir uns quants mesos al Celerí del passatge de Marimon, va estrenar local al cor de l'Eixample. Més local que cuina, perquè els primers clients hi podien reconèixer la carta amb què havia guanyat la darrera estrella. Un estil que, sens dubte, havia atret, i atreu, els clients locals. La verdura com a protagonista, la carn com a acompanyament no imprescindible, un treball a favor de l'equilibri gustatiu i nutricional dels plats... Amb l'obertura del menjador clandestí que amaga dins del restaurant, la creativitat de Pellicer ha trobat un entorn ideal.
Jordi Cruz
El nom del restaurant que el xef manresà Jordi Cruz ha donat al nou restaurant que assessora a quatre passes de Girona, A Tempo, remet al d'un antic projecte que va portar al centre de l'Eixample de Barcelona, un cert catàleg del millor de la seva trajectòria culinària. Però en aquest antic equipament militar de Sant Julià de Ramis (on conviu amb un museu dedicat a la joieria i un hotel de luxe), Cruz és més ambiciós i ja somia a aconseguir-hi tres estrelles Michelin. Ho fa allunyant-se del classicisme. Els aperitius se serveixen a la cuina, les figures del cuiner i el cambrer es confonen... Cruz hi rescata plats del receptari propi, mentre experimenta i investiga les reaccions dels comensals en un espai que trasllada l'esperit de l'Àbac al Gironés, potser amb una mica de tramuntana.
Jordi Guillem
En coneixíem la trajectòria, però aquest any va tenir l'ocasió de fer un pas endavant. El xef Jordi Guillem és un professional consolidat a les comarques del Penedès i el Camp de Tarragona, que, des de la modesta Pensió Lleida, que els seus pares regentaven a Segur de Calafell, demostrava el seu talent culinari a Lo Mam, una proposta valenta en aquell entorn. Des d'aleshores, per als restauradors de la zona és un nom de referència. Això, coincidint amb el tancament del negoci familiar per jubilació, va fer que l'hotel Le Mériden Ra, a la platja de Sant Salvador del Vendrell, li proposés de fer-se càrrec de l'espai gastronòmic a l'estiu. Guillem va saltar de la barca a un transatlàntic! A la terrassa del Ra (no hi havia menjador interior) el xef hi va desplegar una cuina de refinament tècnic i producte de proximitat amb èxit notable.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: