TRINITAT GILBERT
06/03/2019En el panorama gastronòmic, exceptuant noms de gran reputació, sovint no som conscients de les proeses dutes a terme per cuineres tan talentoses -o més- com d'altres cuiners que reben força més atenció. Per això, hem volgut presentar-vos algunes xefs de les quals val la pena conèixer-ne la trajectòria i la feina.
Tenen predecessores il·lustres, com Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall, Montse Estruch o Mey Hofmann, entre d'altres, però aquesta nova fornada de cuineres ja reclama un paper protagonista. En un món d'homes, en què fins i tot les llistes mundials encara fan distinció entre cuiners i cuineres, aquestes xefs (que, òbviament, no són les úniques que desenvolupen una feina destacada) es desmarquen amb una personalitat pròpia.
Iolanda Bustos, de La Calèndula
La Iolanda Bustos ha creat una marca pròpia, lligada amb la botànica i amb les poblacions gironines. Coneix plantes i flors amb detall, i les aplica als plats i les begudes que prepara. Quan tenia el restaurant a Girona, a la porta hi col·locava testos amb flors, les que després feia servir per maridar i realçar plats. Ara, a Regencós, l'entrada del restaurant és un jardí espaiós, que més aviat s'ha convertit en rebost natural. Malgrat el canvi d'ubicació del restaurant, quan a Girona arriba el Fòrum Gastronòmic, al novembre, o Temps de Flors, al maig, el menú de flors de la Iolanda és capdavanter.
Núria Gironès, a Ca l'Isidre
La Núria Gironès, la gran de quatre filles de l'insigne Isidre Gironès, ha assumit la direcció i la cuina del restaurant dels pares. "Era el meu somni de sempre", explica. Ara, al capdavant, ha canviat colors de parets i quadres, al restaurant del barri del Raval de Barcelona, però hi continua havent la cuina de producte de qualitat amb elaboracions tradicionals. El producte n'és l'estrella de sempre.
Carlota Claver, a La Gormanda
Formada a l'Escola Hofmann i als restaurants familiars, del Grup Alba, Carlota Claver acaba d'estrenar el primer projecte propi i ha encès els fogons de La Gormanda amb la seva parella. "Hi faig cuina de mercat i de temporada, i prioritzo el producte", explica. I la filosofia que l'empeny és "la cuina lleugera, gens pesada, i actual". Destaquen els canelons d'ànec i el lluç a la brasa amb guisat de col i botifarra negra.
Núria Bonet, de Ca la Núria
L'any 2010, la Núria Bonet va obrir el primer Ca La Núria, a Bellver de la Cerdanya, el seu poble natal. Després de formar-se a l'escola Joviat de Manresa i d'haver voltat, va decidir tornar a casa. Al cap de cinc anys, el projecte bufava tan bé que va obrir el segon Ca La Núria, a Puigcerdà. Malgrat això, "encara avui, la gent ens situa més a Bellver, perquè potser el restaurant de Puigcerdà té un client més de cap de setmana", explica. Ara bé, la cuina tant a l'un com a l'altre és la mateixa, perquè passa per les seves mans i per la seva creativitat. "Els plats que en destaco són els raviolis de cua de bou amb salsa de parmesà, fet tot per mi, des del principi fins al final; els pèsols negres amb cansalada confitada; les galtes de porc, i la terrina de xai, que és com un rostit". És a dir, cuina catalana amb producte de mercat, perquè "si toca naps, cuino naps, i quan toca cols, doncs cols".
Susana Aragón, de Cèntric Gastrobar
Susana Aragón ha il·luminat els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. L'espai, trinxat per mil i una línies de transport, també és l'hort que alimenta la ciutat de Barcelona i altres comarques de carxofes, calçots i altres hortalisses. I les carxofes, la xef sap cuinar-les i maridar-les amb el pollastre de pota blava del Prat per extreure'n el millor sabor. Tant és així, que va guanyar el premi Plat Favorit dels Catalans, convocat per la revista CUINA.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: