La sobrassada és l’embotit estrella de Mallorca i, com la majoria de productes d’aquest tipus, l’origen el trobem en la necessitat de conservar la carn de porc després de la matança. N’hem parlat amb una de les persones que en sap més sobre aquest producte, Xesc Reina, un autèntic expert en sobrassada, que la presenta en formats atrevits i diferents dels habituals.
- Origen: és un embotit de les illes Balears que s’elabora picant i embotint les millors peces del porc i afegint-hi sal i pebre vermell.
- Raça: la sobrassada de Mallorca és de porc negre i es fa amb les parts més nobles de l’animal, mentre que la ibèrica s’elabora amb altres races i altres parts del porc.
- Conservació: es pot guardar tallada a trossos al congelador, sencera al buit o en una capseta de cartró a la nevera, perquè respiri però no s’impregni d’altres aromes.
- Totterreny: és un ingredient molt versàtil, ja que es pot afegir a un arròs o uns fideus, pot servir de farciment en calamars o en ensaïmades... Lliga amb tot, tant si és dolç com salat.
- A la brasa: si voleu descobrir una manera original de menjar-vos-la, feu-la a la brasa, com a plat principal, acompanyada amb una melmelada de taronja amarga.
- Varietat: n’hi ha de més grosses i de més petites, segons la mida del budell. Com més grossa és, més temps de curació necessita.
No la confongueu amb la ’nduja!
La ’nduja és un embotit típic de la regió de Calàbria (Itàlia) que s’elabora d’una manera similar a la sobrassada, però que a més de sal i pebre vermell també porta espècies picants. En comptes de deixar-la curar, la ’nduja se sol fumar, i té una textura més tova que la de la sobrassada. Normalment s’unta o es fa servir de base en algunes receptes, com ara pizzes, truites i salses.