Considerades les pizzes catalanes, les coques salades, com la de recapte, són tradicionals i generalment s’elaboren amb productes de la terra com el pebrot i la ceba o peixos com la sardina i l’anxova. És un plat que té moltes possibilitats, ja que es pot preparar amb tot tipus de productes, fins i tot, amb embotits com la sobrassada.
Coca de forner amb verdures i sardines
Una de les coques més típiques de la nostra zona té a veure, evidentment, amb les sardines. Una combinació de peix i verduretes té com a resultat una coca tan tradicional que, des de la seva creació, ha perdurat fins als nostres dies. Malgrat el temps que requereix macerar les sardines, la coca val la pena!
Coca de cors de carxofa amb 'foie' i ceba caramel·litzada
Una coca de temporada que aprofita la part més tendra de la carxofa, el cor, en una recepta que combina salat i dolç amb el 'foie', que caldrà daurar a la paella, i la ceba de Figueres caramel·litzada, acabada amb unes escames de sal de Maldon que en potenciaran el gust.
Coca de sobrassada Food Photos / Cristina Rivarola
L’embotit balear per excel·lència corona aquesta coca feta amb farina, aigua, oli, mantega, sucre, fonoll i anís. A més, un cop hi afegiu la sobrassada per sobre, l’haureu d’empolsar amb canyella i sucre. Es recomana afegir-hi també uns quants brots verds per sobre, així com unes rodanxes de ceba, que quedaran ben cruixents al forn.
Coca de mar i muntanya de peus de porc, carxofes i calamars Becky Lawton
Una coca que combina elements de mar i muntanya, concretament, porc, carxofes, calamars i botifarra negra. No obstant això, cada ingredient requereix un procés diferent: les carxofes es confiten, els peus de porc es fan en forma de carpaccio, els calamars es transformen en tallarines i la botifarra negra forma part d'un allioli. Un pèl difícil, però de resultat sublim.
Coca de recapte Anna Garcia Frigola
Si parlem de les terres catalanes, tampoc no ens podem oblidar de les coques de recapte. Un àpat que era perfecte per aprofitar els productes de l'hort, avui dia és un plat tradicional de diverses comarques del territori. La seva elaboració és molt senzilla, ja que només cal fer la massa i escalivar les verdures. D'aquesta manera, s'aconsegueix un plat saludable que es pot menjar tant calent com fred.
Coca de ceps amb crema de patata trufada Becky Lawton
En aquesta ocasió, els ceps seran els protagonistes d’una coca amb una base de crema de patata amb nata i tòfona negra. És important que afegiu una mica d’escarola a sobre de la pasta fil·lo, abans de posar-hi la crema de patata, perquè la pasta no s’estovi amb el contacte amb la crema. Heu de tenir en compte, però, que l’escarola atorgarà un punt amarg a la coca; si ho preferiu, podeu substituir-la per un altre enciam.
Coca cruixent amb fetge d'ànec i tòfona
Dos productes exquisits per a una coca que sap combinar sabors suaus i refinats que s’accentuaran gràcies a la vinagreta de mostassa antiga i a la confitura de poma, que donarà un toc dolç a la coca.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: