JORDI BES
04/06/2019Microví
Un dels precursors de la recuperació de la carinyena blanca. Els microvins són elaboracions d’edició limitada de vinyes velles i singulars, i de varietats tradicionals. Fa set anys que en produeixen d’aquest raïm. L’austeritat en nas es compensa amb una curta criança que el fa un vi llarg i cremós.
Rosa d'Àmfora
Al celler van descobrir la carinyena roja en una vinya vella de 120 anys. A l’etiqueta no hi ha el nom del raïm perquè encara s’ha d’autoritzar. El vi fermenta i fa la criança en grans àmfores de forma ovalada. Malgrat ser una varietat blanca, el color grisós de la pela permet obtenir un vi rosat clar.
Ferrer Bobet Vinyes Velles
Cupatge tradicional del Priorat, amb un protagonisme buscat per a la carinyena i perquè l’expressió del terreny predomini sobre l’envelliment en fusta. Vinyes a prop de Porrera, en un dels indrets més freds de la zona. Destaquen la subtilesa del vi i la suavitat del taní. Té un gran potencial de guarda.
El Camí de Cormes Negre
Procedeix de vinyes replantades cap al 1896, de les primeres després que la fil·loxera arrasés els ceps. El nom fa referència al camí que les dones enfilaven de nit per anar a buscar menjar a França a causa dels estralls de la Guerra Civil. En boca sobresurten la textura sedosa i la fruita madura.
Negre Parató Samsó
Carinyena d’un territori on escasseja, malgrat que hi havia estat habitual. S’adscriu a la subzona del Penedès dels Turons de Vilafranca. La vinya es va plantar el 1976 i el celler va tardar 30 anys a deixar de vendre’n el raïm per elaborar aquest vi. El clima li resta rusticitat i li confereix elegància.
L'Arbossar Vi de Coster
Les vinyes són centenàries, de molt baix rendiment. Estan situades a Torroja, orientades cap a la cara nord i amb un clima gairebé continental. La vinificació es fa a l’estil tradicional de la Borgonya. El resultat és un vi amb estructura i agradable, on es poden trobar notes torrades, florals i de fruita madurant-se.
Essència
El procés d’elaboració d’aquest dolç empordanès inclou l’ebullició del most, i busca dolçor i acidesa extremes alhora. El celler, que produeix vins naturals amb mínima intervenció, explora totes les capacitats de la carinyena blanca. També en fa un blanc, un escumós i un cupatge de les tres carinyenes.
Mistella Molt Vella
Malgrat no ser un vi, perquè una mistela és most de raïm sense fermentar on s’afegeix alcohol, aquesta elaboració de la zona de la DO Montsant mereix que se la citi per la gran complexitat. És una producció molt limitada en soleres sobre la base d’una bóta d’uns 80 anys que s’havia oblidat en un racó.
En vols més?
Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: