Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

8 vins amb carinyena que has de conèixer

El vi elaborat amb aquesta varietat de raïm pren volada després que l’Estat hagi autoritzat que a Catalunya també se’l pugui etiquetar com a carinyena, ja que abans no es podia

JORDI BES

04/06/2019
01 Microví

Microví

Microví

Un dels precursors de la recuperació de la carinyena blanca. Els microvins són elaboracions d’edició limitada de vinyes velles i singulars, i de varietats tradicionals. Fa set anys que en produeixen d’aquest raïm. L’austeritat en nas es compensa amb una curta criança que el fa un vi llarg i cremós.

  • Carinyena blanca 100%. Anyada 2017
  • DO Empordà. Celler: La Vinyeta
  • Preu: 18 €
02 Rosa d'Àmfora

Rosa d'Àmfora

Rosa d'Àmfora

Al celler van descobrir la carinyena roja en una vinya vella de 120 anys. A l’etiqueta no hi ha el nom del raïm perquè encara s’ha d’autoritzar. El vi fermenta i fa la criança en grans àmfores de forma ovalada. Malgrat ser una varietat blanca, el color grisós de la pela permet obtenir un vi rosat clar.

  • Carinyena roja 100%. Anyada 2018.
  • DO Empordà. Celler: Vinyes d'Olivardots.
  • Preu: 12 €
03 Ferrer Bobet Vinyes Velles

Ferrer Bobet Vinyes Velles

Ferrer Bobet Vinyes Velles

Cupatge tradicional del Priorat, amb un protagonisme buscat per a la carinyena i perquè l’expressió del terreny predomini sobre l’envelliment en fusta. Vinyes a prop de Porrera, en un dels indrets més freds de la zona. Destaquen la subtilesa del vi i la suavitat del taní. Té un gran potencial de guarda.

  • Carinyena negra 70% i garnatxa negra 30%. Anyada 2016.
  • DOQ Priorat. Celler: Ferrer Bobet.
  • Preu: 35 €
04 El Camí de Cormes Negre

El Camí de Cormes Negre

El Camí de Cormes Negre

Procedeix de vinyes replantades cap al 1896, de les primeres després que la fil·loxera arrasés els ceps. El nom fa referència al camí que les dones enfilaven de nit per anar a buscar menjar a França a causa dels estralls de la Guerra Civil. En boca sobresurten la textura sedosa i la fruita madura.

  • Carinyena negra 100%. Anyada 2016.
  • DO Empordà. Celler: Roig Parals.
  • Preu: 24 €
05 Negre Parató Samsó

Negre Parató Samsó

Negre Parató Samsó

Carinyena d’un territori on escasseja, malgrat que hi havia estat habitual. S’adscriu a la subzona del Penedès dels Turons de Vilafranca. La vinya es va plantar el 1976 i el celler va tardar 30 anys a deixar de vendre’n el raïm per elaborar aquest vi. El clima li resta rusticitat i li confereix elegància.

  • Carinyena negra 100%. Anyada 2016.
  • DO Penedès. Celler: Parató.
  • Preu: 15 €
06 L'Arbossar Vi de Coster

L'Arbossar Vi de Coster

L'Arbossar Vi de Coster

Les vinyes són centenàries, de molt baix rendiment. Estan situades a Torroja, orientades cap a la cara nord i amb un clima gairebé continental. La vinificació es fa a l’estil tradicional de la Borgonya. El resultat és un vi amb estructura i agradable, on es poden trobar notes torrades, florals i de fruita madurant-se.

  • Carinyena negra 100%. Anyada 2016.
  • DOQ Priorat. Celler: Terroir al Límit.
  • Preu: 56 €
07 Essència

Essència

Essència

El procés d’elaboració d’aquest dolç empordanès inclou l’ebullició del most, i busca dolçor i acidesa extremes alhora. El celler, que produeix vins naturals amb mínima intervenció, explora totes les capacitats de la carinyena blanca. També en fa un blanc, un escumós i un cupatge de les tres carinyenes.

  • Carinyena blanca 100%. Anyada 2017.
  • Celler: Còsmic Vinyaters.
  • Preu: 30 €
08 Mistella Molt Vella

Mistella Molt Vella

Mistela Molt Vella

Malgrat no ser un vi, perquè una mistela és most de raïm sense fermentar on s’afegeix alcohol, aquesta elaboració de la zona de la DO Montsant mereix que se la citi per la gran complexitat. És una producció molt limitada en soleres sobre la base d’una bóta d’uns 80 anys que s’havia oblidat en un racó.

  • Carinyena negra 100%. Anyada 2016.
  • Celler: Celler Masroig.
  • Preu: 37 €

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: