Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

7 xefs catalanes que heu de conèixer

CUINA.CAT

08/03/2023

En el Dia Internacional de les Dones, a CUINA volem retre homenatge a una generació de xefs que formen part d'una revolució gastrònomica sense precedents al nostre país. Encapçalades per Carme Ruscalleda, que sumant fins a set estrelles Michelin va obrir camí a les futures generacions, les noves promeses de la cuina catalana omplen de talent restaurants de tot el país. Us convidem a conèixer set xefs catalanes que formen part del panorama gastronòmic actual i que ens ofereixen el bo i millor de cada casa.

01 Carlota Claver

Carlota Claver

Carlota Claver

Pertànyer a una nissaga de restauradors de pedra picada, com la seva, no vol dir necessàriament heretar-ne la vocació, pèro, en el cas de Carlota Claver (1980), això va ser així. Va créixer entre cassoles i, amb el seu marit, Ignasi Céspedes, va acabar traçant un camí culinari propi fora del grup Alba, l'empresa familiar, però amb la complicitat dels pares i el germà. A la Gormanda, al cor de l'Eixample berceloní, ha convertit les seves 'gyozes' de carn d'olla en una icona que reflecteix bé el seu estil "molt tradicional, però gens conformista".

Just abans d'emancipar-se professionalment, comandava un restaurant que duia el seu nom, Carlota. Allà ja hi vam descobrir una xef que treballava amb determinació. A la Gormanda ara hi descobrim una Carlota Claver que estima la cuina de sempre, que reconforta, però que sap jugar amb els ingredients per divertir-nos. I en un sector mancat de referents femenins, la seva actitud –rigorosa i càlida a la vegada– és una inspiració valuosíssima.

  • La Gormanda - Aribau, 160 (Barcelona)
02 Eli Farrero

Eli Farrero

Eli Farrero

Elisabet Farrero beu de la literatura, la filosofia i les tradicions per forjar la seva cuina. També es deixa guiar sovint per la intuïció, igual que va fer quan va deixar Barcelona per tornar a Barruera, el seu poble, després d'estudiar Humanitats i treballar en el sector cultural. Fa nou anys que va obrir El Ventador, al principi només pensat com un bar de vins i tapes 'après-ski'. A poc a poc, s'hi va anar il·lusionant: primer va afegir-hi un menú de migdia, després va començar a oferir sopars, es va formar un temps al Dos Palillos de Barcelona... El 2014, la seva parella, el parisenc Pierre Cosnard, va unir-se al negoci, que compagina amb un taller d'ebenisteria.

La cuina de Farrero és molt respectuosa amb el producte: li agrada treure'n el suc sense manipular-lo gaire. Amb la carn de vedella ecològica de Casa Coll, de la família, fan un clàssic de la casa: els daus d'entrecot de vedella amb ceba caramel·litzada.

  • El Ventador - Pg. de Sant Feliu, 49. Barruera (Alta Ribagorça)
03 Zhou Mengxin

Zhou Mengxin

Zhou Mengxin

De vegades no s'han de posar límits. A Igualada, hi ha un restaurant que sobrepassa l'àmbit gastronòmic. Amb un petit hotel a la part superior, és el projecte culinari, arquitectònic i que aposta per la sostenibilitat que els germans Andrés, en David i en Xavier, van engegar el 2013. La cuina està dirigida per la parella d'en David, la Zhou Mengxin (1990). Nascuda a la província xinesa de Yunnan, després d'estudiar cuina va submergir-se en la gastronomia espanyola al restaurant Migas, de Pequín. El 2017 es va incorporar a l'equip del Somiatruites i el 2019 va ser proclamada millor cuinera de l'any al Fòrum Gastronòmic de Barcelona. La fusió entre la cuina xinesa i la catalana es percep en plats com el pa xinès de pilota de carn d'olla, teriyaki i all negre i una oferta que juga amb els contrastos i que té uns preus assequibles.

  • Somiatruites - Sol, 19. Igualada (Anoia)
04 Eli Nolla

Eli Nolla

Eli Nolla

Els germans Roca van anunciar que a finals de juny de 2021 obririen el restaurant Normal, al barri Vell de Girona, i que Elisabet Nolla estaria al capdavant de la cuina amb Joaquim Cufré a sala. Aquesta cerdanyolenca, que fins aleshores era cap de cuina d'El Celler de Can Roca, va arribar als fogons per carambola. De fet, estudiava psicologia quan va començar a treballar en un restaurant per pagar-se els estudis. Però la cuina la va omplir de tal manera que va deixar la carrera i es va formar a l'Escola Hofmann, la 'Masia' de la cuina catalana. Per a Nolla, els Roca han estat fonamentals en el seu creixement com a cuinera i el 2020 el Basque Culinary Center la va escollir entre els millors cuiners joves d'Espanya, però per a ella el Normal és el reconeixement més gran que ha rebut fins ara.

  • Normal - Pl. de l'Oli, 1 (Girona)
05 Martina Puigvert

Martina Puigvert

Martina Puigvert

La trajectòria de Les Cols, d'Olot, ha superat el quart segle havent convertit la relectura de la cuina tradicional de la Garrotxa en una marca d'identitat que ha despertat interès arreu del món. El rumb l'han marcat els equips dirigits per la xef, Fina Puigdevall, i la seva parella, Manel Puigvert, cap de sala i sommelier. Pares de tres filles, mai no van planificar una successió familiar al negoci.

Però, de manera natural, s'ha posat en marxa. La filla gran, Martina Puigvert, des del 2017 és la cap de cuina d'un restaurant distingit amb dues estrelles Michelin, mentre que la germana mitjana, la Clara, té el càrrec de cap de sala, i la petita, la Carlota, també s'hi ha incorporat. La Martina pertany a la nova fornada de professionals formats al Basque Culinary Center, una de les escoles d'hostaleria més importants del món. S'ha marcat el repte d'encaixar els coneixements que va aprendre al País Basc en un receptari basat en els ingredients i els ritmes de la natura de proximitat. La complicitat familiar és la grantia perquè romangui un esperit culinari únic.

  • Les Cols - Ctra. de la Canya. Olot (Garrotxa)
06 Mila Acosta

Mila Acosta

Mila Acosta

Més de deu mil quilòmetres separen Catalunya del Perú, el país de procedència de Mila Acosta, al capdavant de la cuina d'Entre dos Mons. Situat al nucli antic de Palamós i a pocs metres del port –com no podia ser d'una altra manera–, en el seu projecte, nascut el 2016, hi ha referències contínues a les dues cultures gastronòmiques (hi trobem des de 'cebiches' fins a arrossos), però també de les seves estades a tot el món. 

En línies generals, es podria definir la seva cuina com a creativa, amb bon producte de temporada i de proximitat. Membres del col·lectiu Slow Food, per a ells és una sort viure a l'Empordà: compren a la subhasta de peix de Palamós i tenen hort propi. La carta de vins, extensa, combrega amb la mateixa filosofia, amb nombroses referències de l'Empordà i ecològiques.

  • Entre Dos Mons - Tauler i Servià, 21. Palamós (Baix Empordà)
07 Gessamí Caramés

Gessamí Caramés

Gessamí Caramés

Després d'haver treballat amb grans xefs i d'haver participat en diversos projectes gastronòmics, la cuinera, pastissera i barista Gessamí Caramés ha obert restaurant propi a l'Ametlla de Mar. Un somni fet realitat davant de la platja de l'Alguer que ha batejat tal com s'acomiada a les intervencions que fa al programa 'Cuines' de TV3.

La cuina del Meleta de Romer és la del producte que els envolta, que viatja pel món per donar-li el valor que es mereix, com el suquet 'calero' del iaio Manuel v.2.0 o la clotxa de 'tonyinita pibil', fusió de les populars menges ebrenca i mexicana. I atenció a l'oferta líquida del local: vins, cafès... i còctels, del bàrman portugès Sergio, que s'ofereixen durant tot l'àpat.

  • Meleta de Romer - Trafalgar, 21. L'Ametlla de Mar (Baix Ebre)

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: