CUINA.CAT
21/02/2018Es pot mesurar la dolçor d'un país per la quantitat de dolços que s'hi elaboren? Si és així, Catalunya és dolça, molt dolça. Gairebé cada poble té un pastís o una llaminadura propis. Us n'hem seleccionat nou, perquè no us embafeu!
Teules de Santa Coloma de Farners
'Tothom ho diu' és el títol del poema amb què Josep Alemany i Borràs, fundador de Casa Tuyarro, va ser premiat als Jocs Florals de Santa Coloma de Farners el 1904. Es tracta d'una lloança a les teules, el bescuit d'ametlla cuit al forn de llenya típic de la localitat selvatana i que avui a Casa Tuyarro continuen elaborant de manera artesana, "igual o pràcticament igual" que el besavi. Preneu-les per postres o amb cafè, te, cava, ratafia, moscatell, vi dolç...
Borregos del Sant Pare d'Artés
Un pa de pessic tou per sucar a la llet l'origen del qual cal buscar en un error d'un pastisser de Cal Quintana que va elaborar malament un pa de pessic. Al cap d'uns quants dies van veure que no s'assecava, el van tastar, els va agradar i van néixer els borregos del Sant Pare, que, a diferència d'altres borregos, són de textura tova. S'elaboren amb ous batuts, sucre, farina i un quart ingredient secret, i s'hi fan dues coccions amb llenya de pi.
Bisbalencs de la Pastisseria Sans
És un dels primers casos en què cal inventar-se un dolç per 'obligar' a parar la gent de pas pel poble a comprar. El 1932, Modest Sans i Viñas, de la Pastisseria Sans, va crear una primera versió del bisbalenc amb pasta de full, cabell d'àngel, sucre i pinyons. Poc després se'n va idear un model de massapà, i el triomf absolut va tenir lloc als anys 50 del segle passat, amb l'arribada del turisme.
Vanos de Montblanc
Són unes de les galetes que formen part de la nostàlgia gustativa del nostre país. Els vanos que, seguint la tradició, produeix Rifacli són un dels dolços més típics de la Conca de Barberà. S'elaboren amb farina de blat, sucre, ous, margarina, vainilla i aromes, i ofereixen una textura cruixent, semblant a la de la neula, i un gust peculiar, que marida amb tot tipus de vins de postres.
Savines de Cervera
Una llaminadura centenària que els forns de Cervera preparen per celebrar la Mare de Déu del Coll de les Savines. En els orígens, era similar a un pa de pessic, però actualment són uns dolços petits i de forma irregular amb una textura consistent. De color torrat clar, s'elaboren amb ametlla, ou, farina, sucre, vainilla i mantega. Una pasta seca que podeu maridar amb vi dolç o ratafia.
Pastissets de Tortosa
Aquests pastissets són una herència del passat àrab de la Tortosa andalusí. Es tracta d'unes crestes ensucrades, dolces i cruixents, de forma semicircular, que s'elaboren amb massa no fermentada i duen moscatell. A la Pastisseria Alqueza encara mantenen la recepta i la manera manual de fer pastissets de la iaia Blasa!
Bufats del Vendrell
Hi ha pastes que poden ser una mica pesades per a l'estómac. Però no és el cas dels bufats, aquests dolços us donaran aire! Avellana torrada, clara d'ou, farina, sucre morè i sucre de llustre són els ingredients d'aquest dolç tradicional del Vendrell, que és un bon acompanyament per a la sobretaula. Els de la Dolceria Soler són artesans i els venen a granel i en capses decorades amb dos elements típics de la població: els castellers i el campanar.
Taps de Cadaqués
Els taps de Cadaqués són un dels dolços més fins, lleugers i esponjosos dels que s'elaboren al país. Es creu que daten del segle XVIII, i es fan a base de pa de pessic flonjo i una mica moll. La família Cabrisas, de la pastisseria La Mallorquina, va crear aquest pa de pessic amb forma de tap de cava que ha adquirit fama arreu.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: