CUINA.CAT
08/02/2023El febrer no és un mes gaire procliu a l'aparició de nous productes de temporada. Els aliments més típicament tardorencs ja gairebé han desaparegut dels mercats i les hortalisses pròpies de l'hivern són aquelles que pel fred que fa, no surten de la terra. De tota manera, ens trobem en el moment d'esplendor d'una sèrie de productes que tot seguit repassem.
Botifarra d'ou
No és un producte de temporada, però sí que és un dels aliments imprescindibles del Carnaval i més concretament del Dijous Gras, que enguany se celebra el dia 20. La tradició marca que abans del període d'abstinència imposat per la Quaresma, cal atipar-se de truita, botifarra i coca de llardons.
Espàrrecs / Thinkstock
El sol de la segona meitat d'hivern afavoreix el creixement dels espàrrecs de marge. Més enllà de les seves múltiples aplicacions culinàries, es tracta d'un aliment ric en antioxidants, vitamines, potassi i magnesi. La seva aportació calòrica és molt baixa, ja que està constituït per més d'un 90% d'aigua. Té efectes diürètics i reforça els cabells i les ungles.
Calçots / Thinkstock
La temporada de calçots comença el novembre, però si encara no heu participat en cap calçotada, ara és el moment! Si preferiu gaudir dels calçots d'una manera menys convencional, podeu provar de fer-ne una quiche o una pizza enrotllada.
Nap blanc Thinkstock
A aquest tubercle li agrada molt el fred i per això es conrea en zones fredes. Els que es produeixen a la Cerdanya tenen un color més fosc i s'acostumen a menjar bullit o per a fer guisats de carn. A l'hora de triar-los, és preferible escollir els de mida més petita o mitjana, de pell llisa, arrodonits, ferms i pesats en relació amb la seva mida.
Col llombarda
De sabor suau i lleugerament amargant, s'incorpora amb facilitat a les amanides per la seva textura cruixent. Però on té la màxima presència és en els plats hivernals de verdura. Especilalment als països nòrdics, on la presenten cuita, amb compota de poma i aromatitzada amb vinagre. També la podeu afegir a sopes o a una quiche.
Filetejar un llobarro
És més gustós que el lluç i el podeu cuinar al forn o guisat amb ceba i patates. Té un avantatge addicional: les espines són fàcils de trobar i de treure. Pel que fa a l'aportació nutricional, conté omega-3, un àcid gras essencial pel correcte funcionament del cos que només s'obté menjant, ja que els cos no és capaç de fabricar-lo.
Carxofa /Shutterstock
Una de les hortalisses icòniques dels mesos d'hivern. Les seves propietats nutricionals són semblants a les dels espàrrecs i les seves aplicacions, pràcticament infinites: les podeu fer al forn, però també en podeu fer bunyols, xips, carpaccio, tempura, amb beixamel... O fer-les servir per un plat d'arròs o un estofat.
Remolatxa
Us la podeu menjar crua, per aprofitar-ne més les vitamines, però en aquest cas és més indigesta. Si decidiu passar-la pels fogons, coeu-la amb pela, ja que, un cop cuita, la podreu pelar fàcilment. És molt rica en sucres, el seu consum aporta silici i zinc, manté la pell ferma i dóna brillantor als cabells i les ungles. Una heroïna de cap a peus!
Col / Thinkstock
La col és una hortalissa que acostuma a tenir molta resistència a les condicions climàtiques de fred extrem. En destaquem tres varietats: la col d'hivern de la Cerdanya, la col de pell de galàpet (Osona) i la col verda manresana.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: