Gastronomia Brutal promou la preservació de la cuina catalana com una part imprescindible de la cultura d'aquest país i, per això, ja fa quatre anys que desenvolupa i acompanya projectes arrelats a la terra, que busquen la sostenibilitat del territori i del sector.
L'objectiu d'iniciar aquestes activitats extraescolars així com els campus d'estiu, que ja han celebrat tres edicions, és poder explicar i ensenyar el territori, a més de gaudir-ne, a través de la cuina. I, també, tractar la temporalitat dels productes per saber quan es poden trobar, i on i qui els cultiva o elabora.
A Terrassa i a Barcelona
A partir de valors com el treball en equip, el projecte vol promoure i establir coneixements gastronòmics bàsics entre la població més jove com a planter del futur, no com a professionals de la cuina, sinó com a persones amb consciència i respecte pel sector primari, així com per la cuina, per la cultura i pel territori. Tot plegat, amb una formació adreçada a nens i nenes d'entre 6 i 13 anys.
El curs consta d'un receptari proposat per Marc Ribas i pel professorat de Gastronomia Brutal (cuiners i cuineres en actiu), i de monogràfics, en què diferents productors o elaboradors faran una classe sobre productes del territori, com el pa (que el forner Manel Turull ensenyarà a elaborar) o els peixos del Mediterrani (dels quals parlarà un peixater del mercat), entre d'altres.
El projecte té la voluntat d'estendre's per poder-lo oferir en diferents centres i punts del territori, començant per Terrassa, com a seu del projecte, i Barcelona, amb el primer centre educatiu.
A Terrassa, gràcies a la col·laboració amb Prodis, s'ha pogut trobar un espai únic, el Vapor de Prodis, on es duran a terme les activitats extraescolars a partir del 13 de gener, mentre que a Barcelona l'escola Vedruna Gràcia és el lloc on s'iniciaran les activitats extraescolars realitzades en centres educatius.
Les inscripcions estaran obertes fins que s'acabin les places, o fins al 20 de desembre, a la pàgina web www.gastronomiabrutal.com.