Albert Adrià, xef del restaurant Tickets de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia 2020 en reconeixement a la seva dedicació, empenta i ajuda perquè la gastronomia sigui un dels motors econòmics del país.
Adrià va començar en el món de la cuina l'any 1985, quan s'incorporà a la plantilla d'El Bulli. Allà el seu interès per la pastisseria va créixer i el va fer passar per la Turull, de Terrassa, o l'Escribà, de Barcelona, per continuar la seva formació. Fins i tot passà un temps a París, acollit pel gran xef francès Guy Savoy.
Al llarg de la seva carrera també ha escrit llibres com 'Les postres d'El Bulli', guanyador del premi a millor llibre de rebosteria a la fira gastronòmica de Perigús, i ha obert establiments com l'Inopia Classic Bar ‒un local sense pretensions i pioner, especialitzat en tapes tradicionals. Des de 2010 fins avui, Albert Adrià ha obert altres locals de temàtiques i perfils diferents, com 41º - cocktails & snacks; el Pakta, restaurant de cuina japonesa; la Bodega 1900, versió actualitzada del tradicional vermut; el Niño Viejo, una 'taquería' amb Paco Méndez com a soci; Hoja Santa, també de cuina mexicana, i el ja esmentat Tickets, reconegut establiment on ofereix una visió nova del món de les tapes.
Aquest reconeixement s'entén, també, per la feina de promoció de la cuina catalana que ha dut a terme arreu del món, amb l'obertura de restaurants internacionals com 50 Days by Albert Adrià, a Londres.
A la gala també es van atorgar altres guardons, com el Premi Cap de Sala 2020, per a Alfred Romagosa i Freixas, maître del restaurant Fermí Puig; el Premi Revelació 2020, per a Jordi Coromina i Serra, xef del restaurant l’Horta, i el Premi Especial de l’Acadèmia 2020, per a Javier de las Muelas, cocteler i empresari.